Vot de confiança crític a la CHX
Les organitzacions cíviques i ecologistes amb representació al Consell de l’Aigua de la Demarcació del Xúquer han volgut donar un vot de confiança a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) abstenint-se en la votació de l’informe preceptiu de l’Esquema de Temes Importants (ETI), document presentat en la reunió telemàtica del dimecres 23 de desembre. És la primera vegada des de l’inici de la planificació hidrològica emparada per l’aprovació de la Directiva Marca de l’Aigua l’any 2000 que els representants ecologistes no es posicionen en contra dels documents de planificació presentats per la CHX.
Amb esta abstenció crítica les organitzacions cíviques i ecologistes volen reconéixer l’acostament dels documents redactats per l’Oficina de Planificació Hidrològica a les exigències d’una política de l’aigua orientada a la protecció dels ecosistemes aquàtics i la promoció de l’ús sostenible de l’aigua.
En este sentit, es valora positivament la millora de la qualitat del procés de participació pública, l’atenció al deteriorament hidromorfològic o la voluntat d’establir un règim de cabals ecològics que contribuïsca eficaçment a la recuperació de la qualitat ecològica de rius i llacs, entre altres.
Malgrat tot, els representants de les organitzacions ecologistes i cíviques no han pogut votar a favor de l’informe de l’Esquema de Temes Importants (ETI) perquè alguns elements estratègics no estan resolts de manera satisfactòria, raó per la qual queden a l’espera de la redacció del Pla Hidrològic 2021-2027 per a revisar la seua posició.
Entre els temes en els quals encara no hi ha acord destaca la presentació de la reutilització de les aigües residuals urbanes com una mesura de consens, quan en realitat queden per concretar les condicions de la seua gestió. Les organitzacions defensen que estes aigües no es puguen vessar a les zones protegides de la Xarxa Natura 2000, especialment al Parc Natural de l’Albufera de València, pel seu elevat contingut en nutrients i elements tòxics.
Les organitzacions ecologistes i cíviques tampoc avalen el repartiment de costos proposat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), que pretén aplicar el principi de qui contamina paga de manera discriminatòria, fent recaure a l’usuari urbà els costos d’estes mesures, mentre exonera altres usuaris de la seua responsabilitat en la sobreexplotació i contaminació de les aigües, molt notablement al sector del regadiu. La reutilització es presenta com la panacea per a resoldre el greu deteriorament de les aigües sense afectar a la demanda actual, clarament extralimitada, segons les dades de la mateixa CHX.
Altres temes sense acord són la necessitat d’avaluació de l’impacte ambiental de les obres de modernització de regadiu proposades i el condicionament estricte de destinar els cabals estalviats a les necessitats de rius, llacs i aqüífers; La concreció del règim de cabals ecològics en totes les masses d’aigua que garantisca la seua eficàcia en la recuperació de l’estat ecològic de rius i llacs; I l’aplicació del principi de precaució en les mesures sotmeses a estudis mentre estos no es finalitzen i es definisquen les mesures ajornades.
Finalment, destacar que tampoc hi ha acord sobre la política de transvasaments, que agreuja el deteriorament ambiental sense resoldre els problemes que pretenia solucionar. El futur pla ha de prioritzar la consecució del bon estat dels nostres rius, aqüífers i zones humides, tot acomplint amb la Directiva Marc de l’Aigua.