Protesta pel Dia Mundial de la Bicicleta i del Medi Ambient
Amb motiu del Dia Mundial de la Bicicleta, cita que se celebra cada 3 de juny, i del Dia Mundial del Medi Ambient, que és el 5 de juny, València en Bici-Acció Ecologista Agró va protagonitzar el passat dissabte una acció a l’Estació del Nord de la capital del Túria per a reivindicar la intermodalitat Bici+Tren. Amb esta protesta, convocada també en altres ciutats espanyoles per ConBici, la coordinadora estatal en defensa de la bici, volem reivindicar el tren com a mitjà de transport públic, eficient i sostenible i la bicicleta com a mitjà de mobilitat activa i saludable.
Durant esta acció reivindicativa, convocada sota el lema “Acció biciestació. Per la intermodalitat Bici+Tren” i celebrada el dissabte 5 de juny a la vesprada, es va realitzar una marxa en bici que va rodejar l’Estació del Nord de València i una posterior trobada entre els participants, que van desplegar pancartes i després van lliurar a RENFE de manera individual peticions de millora de la intermodalitat Bici+Tren.
Des de València en Bici-Acció Ecologista Agró considerem el tren com un mitjà de transport públic, eficient i sostenible. I la bicicleta com un mitjà de mobilitat activa i saludable. Per això, reclamem l’impuls i millora, per part dels responsables ferroviaris competents, de la intermodalitat Bici+Tren, dos mitjans de transport que tant es complementen i tant poden aportar a una millor mobilitat i cura de la salut i el medi ambient.
Entre les millores que demandem està la millora en totes les estacions de l’Estat espanyol dels aparcaments de bicicletes, que han de ser segurs i coberts. També cal augmentar el nombre de places de bicis sense plegar al tren, per a facilitar així la intermodalitat i convergir amb Europa en l’impuls d’esta mobilitat combinada. I resulta imprescindible, a més a més, implementar de manera generalitzada els sistemes de bici pública en estacions com a fórmula intermodal, en col·laboració amb les respectives corporacions locals i autonòmiques.
Per descomptat, també demanem la millora de l’accessibilitat ciclista a l’entorn i interior de les estacions. I secundar i fomentar la intermodalitat, oferint als ciclistes facilitats per a desplaçar-se als seus trens, ja que va en benefici de tots. Els responsables ferroviaris competents tenen a la seua mà propiciar un vertader impuls d’una mobilitat més saludable i sostenible, en la qual el tren i la bici juguen un paper essencial.
De fet, la llista de beneficis de la intermodalitat Bici+Tren és més llarga que un tren. Per exemple, permet la mobilitat de principi a fi des de la porta de casa al destí final, independentment de la distància, ja que la bici és ideal per a la mobilitat en entorns pròxims, mentre que el tren ens comunica entre punts allunyats. També afavorix la dinamització de zones despoblades, facilitant l’accés a les mateixes i promovent el cicloturisme en vies verdes, camins naturals…
A més a més, la intermodalitat Bici+Tren facilita la disminució del trànsit rodat en ciutat. Per tant, permet major dedicació de l’espai urbà per a les persones amb la humanització dels carrers i una important reducció de la contaminació ambiental i acústica. Uns altres beneficis derivats són la millora de la seguretat viària, pel transvasament de mobilitat al transport públic i bicicleta, i el suport a una mobilitat més activa, fomentant així hàbits saludables d’exercici diari.
PARK(ing) Day al Carrer de Xàtiva
A més a més d’esta acció per a reivindicar la intermodalitat Bici+Tren, amb motiu del Dia Mundial de la Bicicleta, el passat dijous, 3 de juny, València en Bici també va protagonitzar una acció de PARK(ing) Day al Carrer Xàtiva. L’objectiu d’esta protesta era denunciar que la contaminació causada pel trànsit motoritzat a la Capital del Túria continua superant els valors màxims que establix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i també els valors legals que marca la normativa europea, tant de contaminació atmosfèrica com acústica.
Durant esta acció performativa de sensibilització, desenvolupada al costat de l’Anell Ciclista, vam transformar temporalment una plaça pública d’aparcament per a cotxes en un parc amb jardí informatiu amb l’objectiu de reivindicar la bici i un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient.
Com vam explicar als curiosos que es van acostar, la mobilitat i el transport sostenible són un dels àmbits prioritaris i més factibles on es pot actuar per a fer front a l’Emergència Climàtica. Com? Doncs, reduint la presència del cotxe i l’ús del transport privat motoritzat. I la bici té un paper clau en estes accions.
Per això, des de València en Bici exigim models de ciutat que deixen el cotxe-centrisme i posen el vianant i la bici en el centre, que fomenten la mobilitat sostenible i que creen espais amigables per a les persones des de la perspectiva de l’urbanisme feminista.