Insta la Conselleria a controlar que estos «abocadors» improvisats compten amb totes les mesures necessàries per a evitar la contaminació del sòl i les aigües subterrànies
La necessitat d’agilitzar els tràmits per a la gestió dels residus davant la situació crítica provocada per la DANA del passat 29 d’octubre, va fer que la Generalitat autoritzara el trasllat de llots i restes voluminoses generades per les inundacions a diverses pedreres de la província, atés que els abocadors a on haurien d’anar estos residus no tenen capacitat suficient per a acollir la ingent quantitat existent en els municipis afectats.
Encara que en principi la Conselleria de Medi Ambient havia autoritzat el trasllat a huit pedreres, finalment només s’estan utilitzant cinc. Les pedreres Barranco Lerón i Barranco Moliner del terme municipal de Llaurí; la de la Serra Grossa, a Bellús, i la de Estivalis a Atzeneta d’Albaida, no s’estan utilitzant i encara que s’ha especulat amb la possibilitat que es poguera utilitzar la de Montesa, fonts de la Conselleria asseguren que tampoc està rebent estos residus.

No obstant això, i tenint en compte la urgència i necessitat d’utilitzar les pedreres com a abocadors, des de Acció Ecologista-Agró la Costera s’ha remés un escrit a la Conselleria advertint del perill de depositar estos residus en estes instal·lacions sense que s’hagen adoptat les mesures necessàries per a evitar danys en les aigües o en el medi ambient. Així mateix, insten que estes autoritzacions siguen temporals, que una vegada acabe la situació extraordinària, esos abocadors siguen desmantellats, els residus es processen de manera adequada i es reparen les possibles afeccions.
Adverteixen dels perills que pot suposar per la contaminació del sòl i les aigües subterrànies i també superficials si no es prenen les mesures que contemplen la pròpia llei, sobretot en terrenys propensos a la permeabilitat, com és el cas de la Serra Grossa, en la seua majoria de terra calcària.
Convertir una pedrera en un abocador de tractament de residus autoritzada per a l’eliminació de residus requereix d’unes determinades condicions de disseny i seguretat, a més de comptar amb diversos elements de vigilància i control amb la finalitat d’evitar i previndre, en la mesura que siga possible, els riscos per al medi ambient i la salut humana», subratllen en el seu escrit.
Des de l’associació ecologista subratllen la importància de protegir els sòls on es depositen els llots «com si d’un abocador de residus perillosos es tractara» amb totes les mesures de control necessàries.

Utilització de llots
També adverteixen de la utilització d’estos llots per les empreses propietàries de les pedreres per al farciment i restauració de les zones explotades. «Este tipus d’utilització requereix un tractament previ dels llots per a extraure els agents contaminants previ a la seua utilització per a l’ompliment de les zones esgotades per a l’explotació d’àrids en les pedreres», per la qual cosa insisteixen des del col·lectiu que ha de realitzar-se prèviament un tractament dels residus.
És més, aconsellen a la Generalitat buscar la cooperació i participació d’empreses i entitats autoritzades i dedicades a esta finalitat abans de depositar els residus sense tractament en les pedreres.
Finalment, demanen a l’administració autonòmica, «després d’esta experiència de situació d’emergència», que s’establisquen protocols, disposicions i mesures per a la gestió de residus en moments crítics, «ja que s’ha demostrat de manera notable que la gestió, logística i infraestructures actuals no garanteixen les necessitats de separació i classificació de residus mínimes que eviten l’augment de les afeccions ambientals, i per tant socials, en situacions d’emergència».

Este article va ser publicat originalment en castellà el 21 de novembre de 2024 en Las Provincias.