Insta a més a la Direcció General de Farmàcia i la Conselleria de Medi Ambient a què posen a disposició els recursos necessaris per a dur a terme una neteja ràpida i eficient
Mentre es manté la retirada de voluminosos i plàstics dels camps d’arròs situats al nord del Parc Natural de l’Albufera, Acció Ecologista-Agró continua amb les tasques de descontaminació, prestant especial atenció a la ingent quantitat de medicaments que podrien estar desencadenant un fort procés de contaminació en la marjal de Massanassa. Estos residus tòxics que van ser arrossegats i dipositats en l’aiguamoll a conseqüència de la DANA del passat mes d’octubre, procedeixen presumptament d’un magatzem de Fedefarma, situat al polígon industrial d’este municipi de l’Horta Sud.
Han passat quatre mesos del desastre i la situació a la marjal de Massanassa ha empitjorat. Tot i que s’ha retirat tones de blísters, cada vegada es troben més medicaments deteriorats, que fan que el risc d’impacte ambiental s’incremente. És cert que voluntàries d’AE-Agró així com persones de la Kooperativa de Reciclatge Els trasters, gràcies a la campanya encetada conjuntament amb la Koordinadora de Kolectivos del Parke Alkosa, continuem sense treva amb les tasques de neteja i retirada de residus. No obstant això, tot i els esforços, encara queden moltíssims medicaments dispersos per la marjal i les séquies. Residus que, insisteixen les ecologistes, empitjoren el seu estat a cada dia que passa, havent-se convertit en una estampa la permanència de blísters deteriorats i inclús mossegats per animals que viuen en este espai natural.
Per tal d’abordar esta complicada situació mediambiental detectada als voluntariats, durant els quals s’ha aconseguit retirar tones de residus de medicaments i altres tòxics de la marjal, Acció Ecologista-Agró va estudiar el possible origen d’este volum ingent de medicaments en l’entorn del parc. Així és com, a principis de desembre, les ecologistes es van adreçar a Fedefarma (amb un magatzem ubicat a escassos metres del Parc Natural) per solidaritzar-se amb la seua situació, però també informar-los de la gravetat de l’impacte mediambiental i demanar-los ajuda, fent una crida a la solidaritat de les grans empreses farmacèutiques perquè s’involucren en la descontaminació de l’aiguamoll. Segons Agró, una de les propostes que van llançar a Fedefarma, empresa ubicada al polígon industrial de Massanassa, consistia a col·laborar en la neteja de la zona de marjal afectada mitjançant la contractació de brigades conformades per persones dels territoris afectats. Sent esta l’essència de la campanya que ja estan duent a terme Acció Ecologista-Agró, la Koordinadora de Kolectivos del Parke Alkosa i Kooperativa de Reciclatge Els trasters. Una iniciativa que busca no només netejar l’àrea de manera efectiva sinó també generar ocupació per a les persones directament afectades per la DANA.
Malgrat tot, Acció Ecologista-Agró assegura no haver obtingut cap rèplica ni suggeriment fins fa cinc dies per part de Fedefarma, que tan sols s’ha ofert a realitzar alguna activitat de voluntariat en la zona afectada. Una resposta decebedora i insuficient, pel que fa a les responsabilitats ambientals de l’empresa farmacèutica, que arriba tres mesos després d’iniciar les primeres converses, emfatitzen des d’Agró.
A juí d’Acció Ecologista-Agró esta situació suposa un perill mediambiental greu per al Parc Natural, però també de salut pública. Ja que els medicaments degradats poden entrar a la cadena tròfica, afectant la fauna i els ecosistemes de l’Albufera, amb què les valencianes estem en contacte. És per això que, l’associació fa una crida, esta vegada pública, a la responsabilitat ambiental de l’empresa Fedefarma “en la salvaguarda dels sòls i béns de valor paisatgístic, ecològic, històric o d’especial protecció”, d’acord amb el que estableix el seu codi ètic, per tal que es dispose a netejar la marjal de Massanassa de manera urgent i assegure que els medicaments no continuen contaminant este aiguamoll protegit d’alt valor natural i amenaçant la seua biodiversitat.
Així, AE-Agró ha demanat també que l’esmentada empresa i altres entitats vinculades al sector farmacèutic, com la Direcció General de Farmàcia, i la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori posen a disposició els recursos necessaris per a dur a terme una neteja ràpida i eficient, amb l’objectiu de protegir la salut, de l’espai i les persones. Cal prendre mesures immediates.
Finalment, recordar que Agró s’ha adreçat també a altres grans empreses afectades per la DANA, amb prou recursos per a restablir la seua activitat però també per col·laborar en la retirada dels seus productes repartits per l’aiguamoll, com ara Carrefour, Naturchem, o Deliplus. Sense resposta.