L’associació va incloure en la llista Roja del Patrimoni el Pont de Vahillo en 2020 al costat d’un altre de de l’edat mitjana que va desaparéixer amb la DANA
El col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró en la comarca de La Costera ha arribat al límit de la seua espera perquè l’Ajuntament complisca amb el seu compromís, aprovat per acord plenari en 2016, de rehabilitar el Pont de Vahillo. Es tracta d’una infraestructura del segle XVIII que està a punt d’esfondrar-se.
A l’octubre de 2016 es va aprovar un acord plenari en el qual l’Ajuntament, a canvi de no executar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, declarant il·legals les obres realitzades en l’embassament del Bosquet, es comprometia, entre altres actuacions, a rehabilitar este Pont de Vahillo, així com el Pont de les Casetes de Lloma, de l’edat mitjana. A l’actuació d’este últim no s’ha arribat. Se’l va emportar la DANA de 2019.
És per això que temen que un nou temporal acabe derrocant el de Vahillo, que es troba en un molt mal estat. De fet, en 2020, l’associació ecologista va instar la seua inclusió en la llista Roja del Patrimoni. “Estem molt insistents perquè si el pont no s’arregla en este any es caurà”, explica el portaveu de l’associació Santiago Gasset.
Apunta que malgrat l’acord plenari i les, en principi, bones intencions, ni els governs municipals de PP, Ciutadans i PP i ara el PSPV encara no s’ha fet res i, a més de no complir-se l’acord, tem que el pont finalment s’ensorre.
Des del Consistori, l’alcalde, Guillermo Jorques, explica que la restauració del pont ha comptat des de 2020 amb una partida pressupostària, però que primer va ser la pandèmia, que ho va condicionar tot, i posteriorment es va creure convenient fer prèviament un estudi arqueològic per a conéixer el seu valor i així poder concretar les actuacions a realitzar.
“L’estudi va concloure que s’hauria de catalogar com a Bé de Rellevància Local, però estem valorant si abans d’impulsar el projecte, realitzar unes actuacions d’urgència”, explica el primer edil de Moixent, qui apunta que una vegada s’obtinga esta declaració tota l’actuació estarà condicionada pel vistiplau i els terminis de la Conselleria de Cultura, la qual cosa podria alentir encara més les obres.
Escrit a Conselleria
Cal recordar que ja l’any 2018, Acció Ecologista-Agró va sol·licitar a Conselleria esta declaració tant per a este pont, com l’ara desaparegut. Pel que sembla ja hi havia un expedient obert sobre este tema en el Servei Territorial que va arribar tard per a la infraestructura desapareguda. Arran d’este fet, el col·lectiu va instar l’administració autonòmica a posar més mitjans materials i personals per a complir amb la llei de Patrimoni.
En el seu escrit recordaven que en la mateixa s’estableix que “Qualsevol que tinguera coneixement del perill de destrucció, deteriorament o pertorbació en la seua funció social d’un bé del patrimoni cultural, o de la consumació de tals fets, haurà de comunicar-lo immediatament a l’administració de la Generalitat o a l’Ajuntament corresponent, els qui adoptaran sense dilació les mesures procedents en compliment de la present Llei.”
Aqueixes mesures no es van adoptar i encara que estos béns en concret no comptaven (ni compten) amb cap protecció, consideraven que s’hauria d’haver actuat.
El pont està situat al costat del Palau de Vahillo, propietat dels Marquesos de la Romana, en la partida del mateix nom, a l’eixida de Moixent amb destinació a la Font de la Figuera. Consta de dos estreps i una sola obertura.
L’arc es realça amb diverses arcades de rajoles. La tècnica constructiva emprada és de pedra seca per als estreps i els paraments estan fets de pedra de la zona sense comptar amb cadirat o pedra llaurada feta exprofeso per al tipus de construcció. El farciment està també fet amb material de la zona.
Del pont ha caigut una arcada de rajoles i un dels laterals d’accés a este, quedat descarnada esta part.
Este article va ser publicat originalment el 3 de març de 2023 en Las Provincias.