Crespo alerta sobre els incendis que està patint estos últims mesos la Marjal del Puig que, segons ell, es repeteixen any rere any, quan arriba la temporada de cremes
Acció Ecologista-Agró planeja acudir a la justícia si la Generalitat no protegeix la Marjal del Puig, una zona humida natural que, segons expliquen, hauria de tindre protecció ambiental, tal com obliga la llei. Esta zona ha protagonitzat, a més, diversos incendis en els últims mesos causats segons esta organització ecologista per imprudències. Des d’Agró insisteixen que és necessari protegir la marjal i gestionar correctarment les aportacions d’aigua.
Agró porta anys mobilitzant-se per a salvar la Marjal del Puig. Una zona en la qual a més s’està construint una promoció d’edificis mitjançant un PAI que Acció Ecologista-Agró ha reclamat parar. Recentment la Generalitat ha rebutjat la petició per a frenar eixe PAI i Miguel Crespo, portaveu de l’entitat, anuncia que han decidit presentar un escrit de recurs contra eixa decisió. Avisa que, si no s’atura, acudiran a la justícia, perquè la marjal del Puig “ha de protegir-se”.

“Per llei totes les zones humides haurien d’estar incloses en el catàleg autonòmic de zones humides i la Marjal del Puig a dia de hui no n’hi ha manera que cap administració ni que cap govern autonòmic, siga del color que siga, la incloga en el catàleg. Al final és per les pressions urbanístiques que hi ha ara mateix en esta zona humida. De fet, actualment ja hi ha dos PAIs en marxa que envaeixen el que és la marjal i s’està parlant també de la pròxima construcció d’un camp de golf”.
Crespo alerta sobre els incendis que està patint estos últims mesos la marjal del Puig que, segons ell, es repeteixen any rere any, quan arriba la temporada de cremes i, encara que estiga prohibit en eixa zona, algunes persones decideixen cremar pel seu compte vegetació.
“La Marjal del Puig normalment per a estes dates, febrer-març, normalment es crema. Malauradament, és un fet constatat durant els darrers anys. Hem de tindre en compte que en les zones humides, el foc sempre ha sigut una ferramenta per a gestionar la vegetació palustre i malgrat que actualment no es pot fer hi ha molta gent que encara li pega foc a algun tros de marjal ja siga per a netejar la zona que té al voltant del seu camp, ja siga perquè és un pastor que vol zones de pastura”.

“La jurisprudència està al nostre favor”
AE-Agró va sol·licitar per escrit el mes de maig passat a la Conselleria la paralització d’este PAI i, a més, la protecció de tota la marjal. Argumenta que el PAI “s’està desenvolupant en terrenys de marjal que, segons l’article 15 de la Llei 11/94 d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, són sòl no urbanitzable d’especial protecció”.
Asseguren que l’administració autonòmica ja va delimitar en 2010 tota la zona de marjaleria del Puig i les obres del PAI “estan dins dels límits marcats per l’administració autonòmica”. “El mateix Ajuntament en les seues al·legacions al Pativel també reconeix que la zona és marjal, així com la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) original d’este PAI de 2006 i la revisió del Pla General del Puig de 2010”, incideixen.

*Esta notícia va ser originalment publicada el 9 de març de 2024 per la Cadena Ser.