Demanem a la Conselleria investigue els fets i obre els procesos sancionadors oportuns a l’Ajuntament de la Nucia
En les últimes setmanes la flora gipsícola protegida de la Nucia ha patit fortes agressions, tal com ha denunciat el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Marina Baixa davant la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. Concretament, els espais delimitats per a evitar possibles afeccions a la biodiversitat per l’execució del PAI la Serreta han estat convertits en abocadors d’enderrocs de les obres, generant un gran deteriorament en l’hàbitat de l’endemisme valencià poliol amarg (Teucrium lepicephalum Pau). En conseqüència, les ecologistes exigeixen que s’investiguen els fets i s’obren els expedients sancionadors que calguen a l’administració responsable, que és l’Ajuntament de la Nucia.
El 7 de novembre de 2023 van començar les obres del PAI la Serreta en el terme municipal de la Nucia (Marina Baixa, Alacant). Un PAI que preveu la construcció de 3500 habitatges, una piscina d’ones a tan sols 9 km de la mar i un centre d’hípica, entre moltes altres infraestructures i equipaments. Des de llavors, el col·lectiu Acció Ecologista-Agró Marina Baixa ha denunciat públicament nombroses afeccions mediambientals que no han estat contemplades en la deficient Declaració d’Impacte Ambiental que li acompanya.

Entre els impactes, fem èmfasi en la destrucció d’un endemisme valencià i el seu hàbitat. Es tracta del poliol amarg (Teucrium lepicephalum Pau), una espècie de flora protegida per la Xarxa Natura 2000, figura que prohibeix qualsevol alteració de la planta i de la seua distribució geogràfica. I que està inclosa tant en el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada com en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial i del Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades dins de la categoria ‘vulnerable’.
El PAI la Serreta augmentarà la població de la Nucia en un 50% i, per tant, també la demanda de recursos naturals
Estes actuacions denosten un fort i persistent menyspreu de l’Ajuntament de la Nucia, que és promotora del PAI, respecte al patrimoni natural del municipi. Perquè, malgrat ser coneixedor de la presència del poliol i la seua condició com a vegetació d’interès comunitari, contínua obstinat a acabar amb ella.
Així queda palés amb l’última de les desfetes que ha escomès el consistori i que AE-Agró Marina Baixa va denunciar el passat 17 d’abril davant la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori. Com es pot observar en les fotografies adjuntades, no s’estan respectant els espais que compten amb una bona població de poliol amarg i que precisament han quedat delimitats, arran dels procediments sancionadors incoats. Ja que en les darreres setmanes han estat transformats en abocadors d’escombraires procedents de les mateixes obres d’urbanització. Contribuint així al deteriorament de l’hàbitat i al menyscapte de la conservació de l’espècie.

En conseqüència i atenent a la vulneració sistemàtica de la Directiva (92/43/CEE) relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres, tal com vam denunciar en la visita al Parlament Europeu el passat 2 d’abril, Acció Ecologista-Agró ha demanat a la Conselleria que investigue els fets i dicte les mesures cautelars oportunes a fi d’assegurar la supervivència del Teucrium lepicephalum Pau, amenaçat per la realització de les obres corresponents a la UE-1 del sector “La Serreta”.
Finalment, des d’Agró continuem estudiant accions legals contra l’Ajuntament de la Nucia que és qui hauria de protegir la natura i els recursos potencialment afectats, de la mà de la resta d’administracions competents, d’acord amb el que s’estableix en la normativa trasposada a l’ordenament jurídic de l’estat espanyol.