Demanem ser part en el procediment judicial per romandre vigilants al procés i la legalitat de l’actuació
Els nostres polítics han tingut moltes oportunitats de posar punt final a la història que acompanya al Sidi Saler. Quan el Govern municipal denega la llicència d’obres i d’activitat de l’hotel, pocs mesos després de les eleccions la nova alcaldessa de València ha manifestat les seues intencions de retrocedir en l’assumpte. Des d’Acció Ecologista-Agró ens mantenim ferms en la lluita per recuperar tot el Saler per al poble i davant este sense sentit que pretenen congelar en el temps, ens hem personat en el recurs judicial de Divarian Propiedad i Coral Homes, mercantils interessades a continuar especulant en el parc natural de l’Albufera.
El Sidi Saler és un hotel que es va construir als anys setanta dins del pla urbanitzador de la Devesa, que contemplava a més altres infraestructures, algunes de les quals sí que se’n van realitzar (com el parador nacional, les urbanitzacions o el poliesportiu) i d’altres que no, gràcies al moviment ciutadà ‘El Saler per al poble’. El context en el qual es troba l’hotel i la seua funcionalitat, per sort, han anat canviant amb el pas dels anys. Es va protegir la zona, es va aprovar l’afitament dels terrenys en el qual es troba el Sidi Saler que son Domini Públic Marítim-Terrestre i des del 2011 ja no es desenvolupa cap activitat en l’hotel.

El que hui dia queda en mig de la Devesa és una construcció que cau a pedaços, són les runes del desenvolupisme que va intentar formigonar l’Albufera i que sembla, mai s’ha esvaït. Prova d’això són els intents de les multinacionals propietàries per reobrir l’hotel així com les recents declaracions de María José Català, la nova alcaldessa de la ciutat de València, que evidencien que es vol mantindre la construcció, i no sabem a quin preu, ni qui ho paga.
La posició d’Acció Ecologista-Agró al respecte continua sent la mateixa que fa dècades. No permetrem cap agressió més a les nostres platges ni al parc natural. Motiu pel qual, davant les recents insistències i el vistiplau de l’actual govern valencià, ens hem personat a l’expedient judicial.
L’objectiu d’este pas que fem endavant és defensar la legalitat de l’acord de l’Ajuntament de València pel qual es va denegar la llicència d’obres i la d’activitat i envers el qual les mercantils Divarian Propiedad i Coral Homes van interposar al seu moment, un recurs administratiu, desestimat, per cert, i que és objecte del recurs als jutjats. Perquè a pesar que estes grans empreses vulguen canviar el relat dels fets, la realitat és que els arguments es tomben pel seu propi pes.

Efectivament, la llicència d’obres es denega perquè el projecte presentat per reactivar l’hotel contempla una sèrie d’obres que van més enllà de les pròpies de manteniment de l’edifici. Unes obres que excedeixen el permés en el Sidi Saler, ja que es troba fora d’ordenació substantiva pel fet de presentar més altures de les permeses al PGOU i perquè pel seu volum i la seua localització atempten contra un espai natural protegit, com és l’Albufera. En conseqüència directa, es denega la llicència d’activitats, i no per falta d’un informe de compatibilitat urbanística, com argumenten les multinacionals.
No obstant, com que som conscients que tan sols una modificació del planejament i una anul·lació d’esta denegació de llicències podria reviscolar les opcions empresarials d’este edifici, a més volem ser informats sobre els avanços del procediment. Raó per la qual, les empreses propietàries estan intentant frenar la personació d’AE-Agró presentant un recurs en contra que, per la nostra part, hem impugnat.
Recordem que Acció Ecologista-Agró ja va impugnar en el seu moment el PRUG de l’Albufera, obtenint una sentència favorable el 2008; hem estat vigilants a les actuacions en la Devesa i a l’expedient del Sidi Saler; i ara continuarem defensant el parc natural. Discrepem de les voluntats de les mercantils. Al nostre juí, l’únic projecte que és compatible amb l’espai natural en què es troba l’hotel abandonat és precisament el de demolir el Sidi Saler i recuperar d’una vegada per totes el cordó dunar.
Els ecosistemes dunars són hàbitat de moltes espècies protegides i, a més a més, constitueixen un magatzem de sorra minimitzant així la pèrdua de material. Esta funció bàsica s’ha tornat en vital per a la conservació de l’Albufera, zona humida amenaçada per la regressió a què el port de València i els temporals cada vegada més freqüents i agressius sotmeten la restinga.
La desaparició de les platges del sud de la ciutat comença a ser un problema per als polítics, ja que inevitablement afectarà el turisme. Per tal d’intentar pal·liar-ho, erròniament estem malbaratant milions d’euros públics en traure sorra dels fons marins per alimentar durant uns mesos, tal vegada unes setmanes, estos espais. Quan la solució la tenim al capdavant. Estem en l’època de la desurbanització encara que algunes persones vulguen tornar a l’època daurada del ladrillazo. Si volem donar una oportunitat al nostre territori i, al cap i a la fi, a la nostra supervivència, ens toca afrontar la tasca de retirar infraestructures. I la situació en què es troba l’hotel ens indica que és hora de reprendre la lluita que va aconseguir tornar-li al poble, allò que és seu, que és de totes. El Saler.
No defallirem en la lluita. Continuarem vigilants fins a assolir el compliment de la llei i la tan necessària regeneració dunar!