Junt amb Montesa Territori Viu estem fent preparatius per a dur a terme els recursos, primer administratius, i posteriorment davant els tribunals
La Declaració d’Impacte Ambiental de la planta solar fotovoltaica Almansa I, i la línia de molt alta tensió admet una nova infraestructura en la Vall de Montesa, afectant greument a l’economia, l’agricultura i el medi ambient de la Comarca. Així mateix consideren que el projecte és inviable. Les dos associacions estan preparant els recursos judicials.
El passat 3 de febrer de 2023, el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar la declaració d’Impacte Ambiental del projecte «Planta solar fotovoltaica Almansa I, de 100 MWp, en el terme municipal d’Almansa, i les seues infraestructures d’evacuació, en els termes municipals d’Almansa, la Font de la Figuera, Moixent, Vallada i Montesa”.
El primer que ens ha sorprès és la contradicció de les paraules de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, en el Congrés dels Diputats del passat 2 de novembre, quan afirmava que ”les línies de molt alta tensió que en el fons el que pretenen és l’evacuació de la generació produïda a grans distàncies”, com la plantejada per Premier des d’Almansa a Montesa de 400kV, ”no poden ser privades i que el seu alt impacte fan difícil que puguen suportar una evaluació ambiental favorable”
Al marge d’esta incoherència de la Ministra i una volta estudiada la publicació, les associacions Acció Ecologista-Agró i Montesa Territori Viu considerem que la Declaració té molts punts febles i afecta negativament a la Comarca.
De fet, creiem que el projecte és inviable tècnicament. Era inviable que es plantejara amb torres d’alta tensió en les diverses modificacions del projecte presentades, però també és inviable que es faça soterrat. La infraestructura hauria de creuar-se 9 voltes amb el gasoducte i el transvasament soterrats, a més de creuar dos vegades baix la via del tren i travessar fins a 16 barrancs i desenes de parcel·les amb vivendes.
Això ja mostra la saturació d’infraestructures, en un espai tan reduït com es la Vall de Montesa, ho venim denunciant des de fa temps. En este mateix espai, que a l’altura de Moixent suposa 2 km d’ample, s’ajunten, l’autovia, amb les seues vies de servei i servituds, dos línies de ferrocarril (convencional i AVE), dos línies d’alta tensió, el gasoducte, el transvasament i la nova línia projectada. En altres localitats de la vall, hi existeixen altres línies d’alta tensió, fins a 3 a Montesa i autovies com l’A7. La Vall de Montesa, declarada corredor prioritari d’infraestructures, ha arribat al seu límit de capacitat i haurien d’evitar-se noves infraestructures.
En este sentit, tot i que a les al·legacions que hem presentat s’ha fet referència a esta situació, la DIA no respon al fet de que hi ha un efecte acumulatiu i sinèrgic. El mateix fet de no respondre’l mostra que és difícil d’argumentar que no existeix, la línia inclús soterrada suposa un nou moviment de terres (vam patir el del gasoducte i el del transvasament) i una nova limitació a l’agricultura minvant la capacitat socieconòmica de la Comarca. A banda de projectar-se sobre Sòl No Urbanitzable Protegit segons el planejament urbanístic municipal i transcórrer per l’Àrea estratègica 1 en al recàrrega d’aqüífers.
Al mateix temps, de realitzar-se el projecte amb la DIA favorable, la línia es mantindria aèria en el terme de la Font de la Figuera amb afeccions i expropiacions sobre terres cultivades tot i considerar-se una unitat paisatgística de valor Alt o Molt Alt en el planejament urbanístic i l’existència de nius d’Àguila Reial i Perdicera propers.
Per la seua banda en Montesa, el fet de la construcció d’una nova subestació, junt a l’existent de REE, i dues noves línies aèries de 400kV fins a elles, suposarà una nova agressió al paisatge observat des del icònic mirador del Castell de Montesa, i major pressió al territori just a les portes del seu únic Paratge Municipal Protegit, del Barranc de la Fos, on el Ministeri pretén la construcció de la Presa de Montesa, amb pressupost assignat, que provocarà la inundació de centenars d’hectàrees cultivades a Vallada. A banda de convertir-se en un nou nus d’evacuació de plates solars i eòliques que es multiplicaran al seu entorn per omplir la capacitat del nus.
Ambdues associacions hem demanat una reunió amb el Departament de Paisatge i el de Medi Natural que seran, segons la DIA, els encarregats de donar viabilitat definitiva o no al projecte de línia de molt alta tensió. A més a més, estem fent preparatius per a dur a terme els recursos, primer administratius, i posteriorment davant els tribunals.
Per la nostra banda, des d’Acció Ecologista-Agró hem tornat a demanar una reunió en la Comarca amb la Subdelegada del Govern, i les associacions que estan defensant el territori, per a exposar el problema de la saturació d’infraestructures que pateix la comarca. Fa mesos ho vam demanar, però, no ens han convocat. A la Delegació del Govern, no li interessa el que passa més enllà de la capital.