Les ecologistes demanen que l’administració decrete la paralització de les tales abusives fins que es comproven les irregularitats i els incompliments de normatives legals denunciades
El passat divendres, 7 de juny, un grup d’activistes de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró, es va concentrar davant la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori per denunciar les tales abusives i injustificades que estan desenvolupant-se en terrenys protegits de propietat municipal a Énguera. Al mateix temps, l’entitat ecologista va entregar una carta a Salomé Pradas per demanar-li que decrete la paralització d’estes tales, malgrat que fa ja quasi sis mesos que varen ser denunciats greus incompliments de la normativa vigent i impactes importants sobre el medi ambient, que ara continuen encara.
Les tales indiscriminades de pins va començar ja a finals de 2023 i, des del primer moment, es van denunciar per part de veïns i de bons coneixedors de la zona i de les activitats forestals, molts incompliments de les mateixes normes associades. Es tracta del plec de condicions tècniques que han de complir estes tales i que formen part del contracte signat amb l’empresa adjudicatària (Novalis) i de l’autorització preceptiva de la Conselleria de Medi Ambient.

Entre els incompliments més greus, Acció Ecologista-Agró destaca la falta de senyalització obligatòria per seleccionar els arbres a tallar. Sense este requisit, la tala estava totalment fora de control. Tampoc s’ha complit ni es compleix la recomanació de no tallar els arbres de major diàmetre, o la d’actuar sobretot on hi ha major densitat d’arbres. A banda, per efectuar les tales, s’han anat obrint vies de saca a molt poca distància unes d’altres, amb gran impacte ambiental, especialment sobre la resta de vegetació i el sòl fèrtil.
Incompliments similars del plec de condicions ja van motivar en 2016 la paralització de les mateixes tales
Per si no n’hi haguera prou, a més a més, les ecologistes adverteixen, i açò constitueix un altre incompliment, sobre els possibles problemes ecològics que pot desencadenar la permanència de les restes mortes dels arbres que s’han tallat, formant de vegades acumulacions notables. Estes restes, que s’haurien d’haver extret i triturat, o aprofitat d’alguna manera, constitueixen un greu risc de plagues per escolítids. Com assegurem, l’acumulació de llenya morta i seca, davant d’un estiu especialment càlid i sec, també incrementa la gravetat d’un incendi forestal que poguera afectar la zona i afavoreix que s’inicie amb més facilitat.
En resposta a les denúncies veïnals i ecologistes, l’Ajuntament nega de manera general, i sense cap demostració, les irregularitats. Per la seua part, la Conselleria menciona només algun cas concret i de manera vaga, sense respondre al gros de les denúncies i sense aportar tampoc els documents obligatoris de control que s’han de redactar.
És per això que AE-Agró va demanar, per registre d’entrada, a les dues institucions responsables conjuntament de vigilar la correcció dels treballs, que aporten els documents, de caràcter públic que la normativa exigeix per assegurar el control i la legalitat de les actuacions. No obstant, l’Ajuntament no ha contestat de cap manera i la Conselleria, quasi dos mesos després de demanada la documentació i 6 des de les primeres denuncies, afirma que necessiten un mes addicional per aconseguir la documentació demanada.
L’argument de què estes tales evitaran incendis és mentida i l’acumulació que s’està fent de les restes vegetals aconseguirà l’efecte contrari
La inacció i opacitat palesa de l’administració ha motivat la concentració que va protagonitzat AE-Agró el 7 de juny a les oficines del PROP, desplegant una pancarta amb el lema ‘STOP Talas Enguera’ davant la Conselleria de Medi Ambient. Una protesta que van complementar les nostres activistes de la Comissió Forestal amb l’entrega d’una carta adreçada a la consellera de Medi Ambient. En l’escrit exigim que s’efectue la paralització cautelar de les tales, mentre es fa unes comprovacions tan llargues que acabaran permetent que es continue impunement tallant enormes quantitats d’arbres, sense cap justificació racional ni cap benefici per la població, que és la legítima propietària de les àrees afectades i que ha estat mal informada del que passa amb el seu patrimoni natural.

Finalment, des d’Agró fem èmfasi en el fet que resulta sorprenent l’al·legació que es necessiten mesos per trobar uns documents que estan tots ells referits a un sol expedient i que la normativa exigeix que s’elaboren obligatòriament, alguns d’ells, fins i tot abans de començar les tales, i que haurien d’estar conservats i custodiats per la Conselleria. A més, algunes de les preguntes que hem llançat poden contestar-se ràpidament amb un si o un nou i açò ja clarificaria molt la situació, per exemple: “Hi ha acta d’assenyalament dels troncs a tallar? Amb quina data?” o “Se sap en quina bàscula pública s’està fent o s’ha de fer el pesatge dels trocs tallats?”, etc.