Esta norma posa en perill el samaruc i altres espècies autòctones
Acció Ecologista-Agró ha presentat un recurs contra la modificació de l’ordre 30/2016, de pesca recreativa en aigües continentals de la Comunitat Valenciana, que ordena l’aprofitament d’espècies exòtiques. Els motius? Doncs, permet la captura sense mort d’exòtiques en llocs on habita el samaruc, malgrat les limitacions establides al respecte en el seu Pla de Recuperació, i amplia la superfície on es poden pescar, contrariant la Llei 42/2007 de 13 de desembre de Patrimoni Natural i la Biodiversitat.
Actualment, d’entre els problemes mediambientals que enfrontem, la introducció i la presència d’espècies exòtiques invasores desperta una gran preocupació social. I no és per a menys, ja que constitueix la segona causa de pèrdua de biodiversitat a escala mundial. En la Comunitat Valenciana la situació és alarmant. Les dades assenyalen que més del 50% de les captures en rius i vora el 90% en pantans i marjals es corresponen amb espècies al·lòctones. Mostrant, per endemés, una tendència a l’increment que, hui dia, ja ha provocat un descens en el registre d’espècies autòctones capturades.
Este és el cas del samaruc, l’endemisme, per excel·lència, més conegut de les nostres aigües dolces i que no per això s’allibera d’esta i altres amenaces, ja que es troba en perill crític d’extinció. Tot i que la Generalitat va posar en marxa un Pla de Recuperació per mantenir les poblacions estables i assegurar la supervivència de l’espècie, la realitat és que les seues intencions resulten molt contradictòries i, fins i tot, contraproduents.
Com quan, a principis dels 90, es va dessecar la Marjal d’Albuixec amb el seu permís, afectant un nombre elevat de samarucs i fartets. O com ara que, malgrat la gravetat de les circumstàncies modifica l’ordre 30/2016 ampliant les zones de pesca d’exòtiques invasores, inclús a espais on habita el samaruc, com són l’Albufera de València i la Marjal d’Almenara.
Contravenint, d’una banda, el mateix Decret 265/2004 que aprova el Pla i prohibeix precisament qualsevol moviment d’exòtiques perjudicial per al samaruc dins del seu hàbitat. Un acte d’irresponsabilitat que fica més en perill este endemisme valencià i que Acció Ecologista-Agró denuncia.
I, d’altra banda, la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i la Biodiversitat, al permetre la pesca d’invasores en àrees que no presenten cap cita d’estes espècies anterior a l’any 2007. De fet, així ho corrobora un informe pericial que AE-Agró va encarregar a la Universitat Politècnica de València i, d’acord amb el qual, s’ha presentat la demanda.
Cal posar fre a la proliferació de les exòtiques i salvaguardar la nostra biodiversitat i com més aviat, millor. Per a aconseguir-ho és important que la Generalitat assumisca les seues responsabilitats i aposte per actuacions conjuntes amb els diferents actors implicats, associacions ecologistes i federacions de pesca.