Durant el més de juliol, el riu Canyoles ha deixat de fluir el que ha provocat una elevada mortaldat de peixos
Este estiu, com és tradició, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat al riu Canyoles al seu pas per Xàtiva a fi de continuar amb el seguiment anual de tortugues autòctones. No obstant això, els voluntaris van haver de retirar els paranys el passat 31 de juliol a causa del progressiu descens de la làmina d’aigua que ha experimentat el riu. Una davallada, que com van poder comprovar membres del col·lectiu, ja ha afectat negativament la biodiversitat d’este sistema lòtic.
Durant el mes de juliol, el riu Canyoles ha deixat de fluir i a final de mes, moltes tolles, encara existents han acabat assecant-se. Esta situació ha generat la mort de nombrosos peixos com barbs o fins i tot anguiles, que es troben en perill d’extinció en la llista roja de la UICN i a la Comunitat Valenciana.

Així ho han pogut constatar activistes i voluntaris d’Acció Ecologista-Agró durant l’edició del Projecte Emys 2024 al riu Canyoles al seu pas per Xàtiva. Qui s’han vist obligats a retirar els mornells abans del previst i a fer un rescat de barbs amb l’ús de poals, per tal de garantir la seua supervivència traslladant-los aigües avall del riu.
En conseqüència, Acció Ecologista-Agró s’ha dirigit a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) per a demanar que es prenguen mesures que permeten garantir el cabal ecològic el riu Canyoles, fixat en 0,06 m³/segon, entre Canals i l’Albaida.

Des d’Agró recordem que els cabals ecològics tenen força normativa i han de complir-se. En situacions de sequera, no pot ser el cabal ecològic el que cedisca. Però sembla ser esta la (anti)norma, ja que ens trobem de manera reiterada amb normes mediambientals que s’incompleixen sense que hi haja resposta per l’administració o pels tribunals. I així ens va.