Els ecologistes presenten al·legacions al procediment regulat pel Reial decret 570/2020 per a autoritzar el comerç d’ambdues espècies exòtiques
Dins del període d’informació pública establert, Acció Ecologista-Agró ha presentat davant la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina al·legacions al procediment regulat pel Reial decret 570/2020, de 16 de juny, per a l’autorització prèvia d’importació en el territori nacional de les espècies al·lòctones: treta d’ulls vermells (Moenkhausia sanctaefilomenae) i tauró de plata (Balantiocheilos melanopterus). Des d’Agró consideren una imprudència la introducció d’estos peixos pels impactes que podrien ocasionar sobre els nostres ecosistemes i exigeixen que s’ature la sol·licitud objecte del procediment de consulta, que no fa més que contribuir a una de les majors problemàtiques ambientals que enfronta la biodiversitat.
Balantiocheilos melanopterus, comunament conegut com a peix tauró, és una espècie de peix d’aigua dolça originària del sud-est asiàtic. Esta espècie és apreciada en la indústria d’aquaris per la seua aparença atractiva i el seu comportament actiu. No obstant això, a causa de la sobreexplotació i la pèrdua d’hàbitat, la població silvestre de B. melanopterus ha disminuït dràsticament, la qual cosa ha portat a la seua catalogació com a “vulnerable” per la IUCN en 1996. Les principals pressions identificades en el llistat, que han dut a l’aparent extinció de l’espècie en la conca del Batang Hari (Sumatra) són la sobrepesca per a l’aquariofília i la degradació del seu hàbitat.

A banda, cal destacar que, fora del seu lloc d’origen, el peix tauró està inclòs en el llistat d’espècies al·lòctones potencialment susceptibles de competir amb les autòctones. De manera que autoritzar la importació en l’Estat espanyol, d’exemplars exportats d’Indonèsia i Tailàndia, sense cap metodologia establerta de control que puga evitar una invasió descontrolada, suposa un risc per a la nostra biodiversitat, per possible competència per recursos, depredació i transmissió de malalties. Així com una possible forta degradació dels hàbitats, la pèrdua d’espècies clau i la disminució de resiliència dels nostres ecosistemes. Però, també constitueix una forta amenaça per a la continuïtat de la mateixa espècie.
En este últim sentit, amb la comercialització de B. melanopterus, que requereix la reproducció d’exemplars en captiveri, estem contribuint a la hibridació de les poblacions de diverses regions (Sumatra, Tailàndia, Borneo) i a la pèrdua de puresa genètica de l’espècie en els programes que en un futur es puguen posar en marxa per a la seua reintroducció en el medi natural d’origen.
D’igual manera, el tetra d’ulls vermells (Moenkhausia sanctaefilomenae) és un peix al·lòcton inclòs en el llistat d’espècies potencialment susceptibles de competir amb les autòctones que, d’entrar en les nostres aigües podria entrar en competència amb altres peixos locals a causa de la seua capacitat reproductiva, comportament omnívor i adaptabilitat a diverses condicions aquàtiques. Ja que, com ha demostrat la ferramenta Climatch existeixen similituds climàtiques en certes zones del sud-est de la península Ibèrica, respecte de les àrees natives en Sud-amèrica, que podrien afavorir el seu establiment i propagació. A més, en este cas, a pesar que l’espècie no s’ha identificat com a verinosa ni portadora de patògens significatius per a la salut humana, animal o vegetal, tampoc es pot descartar completament el seu potencial com a transmissor de malalties, donat el context de l’aqüicultura associat.

En ambdós casos, darrere de l’autorització d’importació es troba el comerç de peixos ornamentals, el valor econòmic del qual no justifica el risc ambiental que representa la seua introducció. Al respecte, Acció Ecologista-Agró estima que la conservació de la biodiversitat i la protecció dels ecosistemes valencians ha de prevaler sobre este els beneficis i interessos d’este negoci. I, recorda l’obligació de complir amb la normativa vigent, inclosa la llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat segons la qual, en l’article 54 estableix que “l’Administració General de l’Estat prohibirà la importació en tot el territori nacional d’espècies al·lòctones quan estes siguen susceptibles de competir amb les silvestres autòctones”.Per tot això i atenent la gravetat dels fets que es pretenen autoritzar, AE-Agró demana que es tinguen en compte les seues al·legacions i es denegue la sol·licitud d’importació tant de Moenkhausia sanctaefilomenae com de Balantiocheilos melanopterus.