En les al·legacions presentades, desmantellem algunes de les trampes i dels incompliments legals de l’empresa promotora
Dins del miserable període d’informació pública establert, Acció Ecologista-Agró va presentar el passat mes de gener, al·legacions a la Planta Solar Fotovoltaica (PSF) <<Genergia Fotovoltaica II>> projectada en el municipi d’Utiel (província de València). Denunciem novament la ubicació irracional de les instal·lacions en sòl no urbanitzable protegit, en àrees de la Xarxa Natura 2000 o properes a elles com els LIC i ZEPA Alto Turia i Serra del Negrete, en reserves de flora i fauna i boscos d’utilitat publica, sense presentar cap avaluació ambiental, tot i els evidents impactes que es derivaran. A més, hem detectat una sèrie de deficiències, mancances i incongruències que s’han d’esmenar, ja que motiven la seua desaprovació i no execució.
En total, AE-Agró va presentar set al·legacions. La primera de totes fa referència a la constant obstaculització dels processos de participació pública, que també s’ha materialitzat en el projecte en qüestió. Concretament, els quinze dies establerts resulten insuficients per a estudiar exhaustivament l’extensa documentació presentada per la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme en la seua pàgina web. A més este període contravé la llei 9/2013 d’avaluació ambiental, segons la qual el mínim de dies hàbils són 30. Uns criteris que des de l’organització demanen el seu compliment.

En la segona al·legació denunciem la condició que se li atorga a la mateixa empresa promotora d’òrgan substantiu. És a dir, que se li concedisca la capacitat de determinar si el PSF <<Genergia Fotovoltaica II>> requereix avaluació ambiental o no. Una dinàmica que malauradament respon a la laxitud de la legislació vigent amb motiu d’afavorir els interessos de les grans multinacionals del sector elèctric en reduir els criteris ambientals i accelerar els tràmits. La qual cosa ens està duent a una transició injusta, insostenible i generadora de múltiples i diverses afeccions ambientals que fan els nostres territoris menys resilients per fer front a l’emergència climàtica i, per tant, resten benestar a la gent que els habita.
Aplicant el principi de precaució, demanem que es presente una avaluació d’impacte ambiental
A banda d’això, també denunciem la falsedat expressa respecte a la localització de la planta solar fotovoltaica d’Utiel. La documentació del projecte especifica que s’ubicarà en un entorn altament antropitzat, conegut com ‘La Chavarreta’. Quan realment, segons els plànols de justificació de la no necessitat de fer-ne una EIA, s’emplaçarà en el paratge del ‘Pedregoso, tallant a més el ‘Camino de Cabañas’, zones de cultiu d’alt valor ambiental. Per tal d’evitar un major deteriorament paisatgístic, en la tercera al·legació demanem que es contemplen altres alternatives menys danyoses, com pot ser la d’ubicar les instal·lacions en el polígon industrial del Tollo, o en infraestructures de transport com l’A-3, l’AVE o el tren convencional.
En esta línia, si parem atenció en els impactes visuals, als li dediquem la sisena al·legació, cal destacar que en el projecte s’omet la dimensió cultural, ecològica, mediambiental i social de l’estudi paisatgístic. Per exemple, no aporta xifres de la quantitat de vinyes i la superfície que ocupen en la zona, donada la importància d’este cultiu en la socioeconomia de la comarca que compta amb la denominació d’origen protegida Utiel-Requena. Tampoc dades sobre la fauna i flora que enriqueixen i modelen l’actual paisatge, per cert, d’alt valor en tots els seus aspectes. Uns elements que hauran de suportar greus afeccions que no s’estan contemplant i que es potenciaran d’acord amb les sinergies que guardarà este projecte amb altres que estan en tramitació.

El projecte, com la majoria, ignora els efectes sinergètics i acumul·latius respecte altres infraestructures existents o a desenvolupar en la zona
Esta omissió en la valoració dels efectes correlatius i acumulatius, conseqüència de la fragmentació de les macrocentrals solars fotovoltaiques també és denunciada per l’associació en les seues al·legacions. Al respecte, subratllem que a banda del PSF <<Genergia Fotovoltaica II>>, en la comarca de la Plana Utiel-Requena ja està en funcionament el PSF <<Caudete de las Fuentes>>, i pendents de tramitació els PSF de <<San Antonio>>, <<Limonero Solar>>, <<Requena II>> i <<Las Sabinillas>>. Podent ser la relació de tots ells molt prejudicial per a la connectivitat, la conservació del mosaic agroforestal i les zones agrícoles en cultiu extensiu d’alt valor que caracteritzen este territori. Derivant, per tant, no només en afeccions ecològiques o ambientals, sinó també en culturals i socials, ja que s’amenaça la identitat i les arrels de la comarca, coneguda com a Territori Bobal.
A totes estes agressions, i tenint en compte la situació d’escassetat hídrica en què ens trobem i que les últimes setmanes ha estat en el punt de mira, és important afegir la inexactitud del projecte quant a l’obtenció d’aigua necessària per a la fase de construcció i desmantellament. Així mateix, no s’especifica l’origen del recurs, ni aporta informació sobre la quantitat que es requerira per al manteniment de plaques. Tampoc identifica o cartografia les aigües subterrànies existents en l’entorn de les finques contigües.

Demanem que es modifique el projecte i es tinguen en consideració totes estes qüestions
Finalment, però no menys important, hem identificat en el projecte una sèrie d’errors i incongruències, enumerades en les al·legacions presentades, que destil·len i provoquen una gran desconfiança del projecte. Per esmenar algunes: en la documentació, reiterades vegades es confon la província de València amb la d’Alacant; no queda clar si la línia d’evacuació entra dins de l’abastiment del projecte o no; tampoc queda clar si esta línia anirà soterrada o no; es presenten plànols corresponents a altres projectes; es confon el Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda amb el del litoral, quan ens trobem en zones d’interior. Totes estes espifiades tenen el seu origen en l’ànsia de l’empresa promotora a copar les quotes del mercat que ixen a subhasta, presentant molts altres projectes, dels quals queda patent fa còpia i pega. Forma d’actuar que considerem inacceptable, tenint en compte el que ens estem jugant.
Per estos motius, Acció Ecologista-Agró demana a la Generalitat que s’accepten les seues al·legacions, que es modifique el projecte i que se li tinga com a part interessada a fi de rebre els nous documents i informes que es puguen afegir a l’expedient després de la consulta pública.
Accés al comunicat en castellà a través d’este enllaç.