Marfull-Agró desplega una gran pancarta per reclamar al president Ximo Puig la rectificació del Decret 14/2020
Ahir al matí, vora les 12.00 h, voluntaris de Marfull/Acció Ecologista-Agró van interpel·lar directament al president de la Generalitat Valenciana perquè accedisca a dialogar i negociar una modificació parcial del decret 14/2020 que regula de manera poc eficient, i amb grans impactes ambientals, socials i econòmics, la implantació de les energies renovables al nostre territori. Este decret es pot modificar fàcilment si hi ha voluntat política i és urgent fer-ho. En benefici de tota la societat valenciana i sense perjudicar a ningú.
En l’acte participaren una dotzena de voluntaris de Marfull/AE-AGRÓ qui van desplegar pancartes al costat de la font de la plaça de la mare-de-deu de València així com una altra, de grans dimensions, ben a prop del Palau de la Generalitat, per exigir al President, Ximo Puig, que pose en pràctica les promeses de participació, transparència i diàleg, i accedisca a parlar amb la Coordinadora per escoltar les seues demandes i la petició de reforma parcial del decret 14/2020.
Si s’atenen les nostres demandes i es millora el decret, s’evitarien els greus danys sobre l’agricultura el paisatge i els ecosistemes forestals valencians, amb una planificació i ordenació territorial molt més racional i eficient, que hauria d’aproximar les instal·lacions generadores d’energia als municipis que més demanda tenen, en sòls urbans i urbanitzables. Evitant també les grans pèrdues d’energia pel transport d’electricitat a grans distàncies. Este trasllat implica molts centenars de km de línies elèctriques que travessarien les nostres comarques des de l’interior al litoral.
Una millor distribució territorial, planificada i ordenada per l’administració basada en la racionalitat i no en els interessos econòmics d’unes grans multinacionals i fons d’inversió internacionals, que pretenen (perquè ho permet l’actual decret) ubicar les instal·lacions industrials no on és lògic, sinó on més barat resulta el sol. Posant per damunt els interessos econòmics d’unes poques empreses especuladores per davant el medi ambient i de l’economia de la majoria dels ciutadans, i originant danys a la biodiversitat el paisatge i l’agricultura i greus repercussions negatives, socials i econòmiques, per les comarques afectades.
Fa uns 15 dies, davant les concentracions simultànies celebrades en uns 25 municipis valencians el president de la Generalitat va afirmar que la instal·lació de les renovables al nostre territori era irrenunciable, encara que admetia que s’haurien de posar on siga més convenient i adequat. Des de la Coordinadora demanem dialogar amb Ximo Puig per definir consensuadament, escoltant al territori, la ubicació més convenient, més racional, la que més beneficis generals aporta i la que minimitza els impactes negatius.
Volem que es faça valdre la sostenibilitat, els interessos i el benestar del conjunt de la societat i la protecció del medi ambient com a prioritats. Estos valors han d’estar per damunt dels interessos especuladors d’una minoria d’empreses que igualment es podran beneficiar de la implantació de les renovables, però no de qualsevol manera i a qualsevol preu, no en qualsevol lloc, no danyant valors ambientals irreemplaçables. L’administració no pot vendre a preu de saldo el territori valencià per a multiplicar de manera especulativa i desmesurada els beneficis de les grans empreses, que prioritzen els seus guanys a curt termini.
La ubicació de les instal·lacions industrials renovables les ha de planificar l’administració, atenint-se als interessos generals de la població i el medi ambient; no el lliure mercat ni les ambicions especuladores d’unes poques empreses, que són una absoluta minoria, lligada moltes vegades a multinacionals i interessos externs que no tenen en compte el nostre territori i les persones que l’habitem.