Tenim vies, volem rodalies!!!
Activistes ecologistes i veïnes de la localitat de Camporrobles es van lligar, el dijous 7 de desembre, a les vies de la seua estació de tren. Amb cartells on es llegia “Tenim vies, volem rodalies!” van protestar pel desmantellament de la línia de rodalies Utiel-Aranjuez. L’acció s’emmarcava dins d’un cicle d’accions i xerrades que va durar fins divendres 8 i que ha portat per nom Camporrobles s’aixeca de nou. Va comptar amb la participació de Joventut Pel Clima València, l’Aliança per l’Emergència Climàtica de València, l’associació Tren a Camporrobles i la Plataforma del País Valencià per a un Tren Públic, Social i Sostenible, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró.
Les jornades han inclòs l’acampada a la localitat d’alguns dels activistes que han participat i que s’havien desplaçat des de València per recolzar esta lluita veïnal. A més de l’acció a les vies, es va projectar el documental Desmantellant la línia, de Joel Chaou, que explica l’impacte social del tren a Camporrobles i a les localitats veïnes. També es va organitzar una taula redona amb Juan Ramon Ferrandis, sindicalista i ferroviari, i Andrea Márquez, companya d’Acció Ecologista Agró. Així com una visita el divendres 8 de desembre al jaciment arqueològic ‘El Molón’.

El tren va deixar de passar per esta localitat a causa de les nevades de Filomena, el 2020. Este tall del trànsit ferroviari per causes meteorològiques va ser puntual en altres llocs de la península afectats per la nevada. Però no a Camporrobles, on s’ha prolongat fins hui dia. Ara, activistes i ciutadania, amb estes accions, exigeixen a les institucions pertinents la reobertura de la línia Utiel-Aranjuez. També la prolongació de la línia C3 fins a les localitats de Las Cuevas i Camporrobles.
La ruralitat ha de deixar de ser entesa com a auxiliar de la ciutat
Una acció que també passa per conéixer i implicar-nos en el patrimoni, la història, el context i la gent de Camporrobles. I amb la qual es pretén demostrar que no només a Dubai es pot parlar de crisi climàtica. Sinó que la ciutadania de llocs com Camporrobles també té veu pròpia. Una veu que alcen per exigir que “la ruralitat deixe de ser entesa com a auxiliar de la ciutat”.

En el manifest de l’acció també s’exigeix que s’oriente la política de transport ferroviari a atendre les necessitats d’una transició ecològica justa i democràtica. Això implica abandonar la pretensió de la privatització d’un servei públic com és el tren que és utilitzat pel 96% de les persones d’este país. Així com el cessament en les inversions a Alta Velocitat (AVE) com a tren devorador de recursos econòmics i mediambientals, afavorint la despoblació de l’Espanya buidada i creant més diferències entre el món rural i les ciutats.