Et proposem signar dues iniciatives digitals per a mostrar el teu rebuig a esta agressió mediambiental contra el territori i el clima
Des de la Comissió No+Bypass, plataforma en la qual participa Acció Ecologista-Agró, estem treballant per a aturar l’ampliació projectada de l’A-7 entre El Puig de Santa Maria i Riba-roja del Túria. Entre les diferents accions, ara mateix tenim en marxa dos digitals: una petició en change.org i una iniciativa en #ecólatras. Et demanem que punxes en estos enllaços i que ens dónes el teu suport per a sumar firmes i vots contra l’ampliació del Bypass, un projecte que suposa una nova agressió mediambiental contra el nostre territori. A continuació et detallem els nostres motius per a rebutjar l’ampliació de l’A-7.
La lluita contra el Canvi Climàtic ha de partir, en primer lloc, per no cometre majors agressions mediambientals per les administracions públiques. Si els ciutadans ens comprometem amb els nostres actes i els governs fan el contrari del que prometen, poc es pot aconseguir. Una de les agressions que es pretén perpetrar és l’ampliació aprovada de l’autovia A-7 al seu pas per València, tram conegut com a Bypass que passarà de 6 a 12 carrils (en alguns punts fins i tot 14 o 16 carrils) en un recorregut de 23 quilòmetres que discorre entre els municipis del Puig de Santa María, Rafelbunyol, Massamagrell, Museros, Moncada, Bétera, València, Godella, Paterna, Manises i Riba-roja de Túria.
Des de la Comissió No+Bypass estem recollint signatures en change.org per a traslladar-li al Ministeri de Transports i a les institucions pertinents de la Unió Europea (UE) la petició de paralització d’este projecte per ser una agressió mediambiental contrària a les polítiques espanyoles i comunitàries de foment dels transports sostenibles en la lluita contra el Canvi Climàtic. A més a més, també hem posat en marxa una iniciativa en #ecólatras.
En esta plataforma ciutadana estem Joventut pel Clima València (#FridaysForFuture), Per L’Horta, Greenpeace, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Aliança per l’Emergència Climàtica, la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, Per L’Horta de La Safor, la Plataforma+Horta-Formigó d’Alboraia, l’Associació Godella en Lluita, l’Associació de Veïns de Museros, l’Associació Veïnal Urbanitzacions Cañada, l’Associació de Veïns de La Canyada, l’Associació Amics i Amigues de Vall de Flors de Bétera i Intersindical Valenciana.
Les raons que impulsen la nostra iniciativa per a sol·licitar l’anul·lació de la pretesa ampliació del Bypass són múltiples. En primer lloc, que este projecte contamina més l’aire, impedix el drenatge d’aigües, causa un impacte acústic molt negatiu en les poblacions més pròximes i destruïx centenars d’hectàrees d’Horta productiva i de paratges naturals.
De fet, amb l’execució d’esta obra quedarien asfaltats el doble dels carrils ja existents en una longitud de 23 quilòmetres de zones rurals (més de 2.000.000 de metres quadrats!!!), transformant-los radicalment amb una innecessària inversió de diners públics de més de 300 milions d’euros, que desforestaran i aniquilaran tot al seu pas: hortes, arbratge, habitatges rurals..
A més a més, la contaminació de l’aire causada pel trànsit s’incrementarà extraordinàriament, la qual cosa tindrà un impacte directe en la població, especialment en malalties respiratòries, al·lèrgies i altres danys, com el soroll, causats en la salut de la gent que viu en les proximitats d’esta autovia, que en molts casos impedix el descans nocturn. Per això, no augmentar les infraestructures del transport per carretera i fomentar altres mitjans de locomoció més sostenibles, com per exemple el ferroviari, disminuiria estes patologies i l’emissió de gasos contaminants.
No podem oblidar tampoc que este projecte contravé els compromisos per a l’Estat espanyol de reducció d’emissions contaminants. El marc de polítiques d’energia i Canvi Climàtic de 2021-2030 planteja com a objectiu inexcusable la reducció d’emissions en un 55% respecte a 1990 per a l’any 2030 a la UE. Incrementar la inversió en infraestructures per al transport per carretera va en direcció contrària a este objectiu perquè continua afavorint el transport per carretera, especialment de mercaderies, i per tant l’augment d’emissions.
De fet, este projecte incomplix el Pla d’Infraestructures de Transport i d’Habitatge (PITH) aprovat pel Govern en 2012. Esta obra, encara que no porta com a títol “Ampliació” sinó “Millores funcionals i de seguretat viària i mesures d’integració ambiental de l’autovia A-7”, pretén burlar mitjançant este truc semàntic el PITH, que és d’obligat compliment i que descarta l’ampliació o creació de noves carreteres, excepte per raons funcionals, de seguretat viària o ambientals que en este cas no es donen. Seria preferible que es destinaren estos recursos a l’eliminació dels 195 punts negres de les carreteres espanyoles, així com a la reparació dels habitatges i carreteres soterrades per la lava a La Palma i els danys causats per altres catàstrofes naturals cada vegada més freqüents.
A Europa el 18% de les mercaderies es transporten amb tren, mentre que a Espanya només un 4%. Si les inversions continuen destinant-se a l’augment d’infraestructures del transport rodat, com és l’ampliació del Bypass, no podrem complir l’objectiu de posar en marxa les xarxes transeuropees en el corredor mediterrani ferroviari, el traçat del qual quedaria afectat per esta ampliació segons els experts.
Finalment, no podem ignorar que les previsions de partida del projecte d’ampliació de l’A-7 són incorrectes. El projecte es va originar en els anys de la bambolla immobiliària, amb unes previsions de creixement continuat d’un 1,5% anual entre 2009 i 2033, ignorant les dades reals que publica anualment el Ministeri, que mostraven que el trànsit ha descendit cada any, entre 2008 i 2013, a causa de la crisi. L’estudi del trànsit de 2008 preveia un volum de 125.000 vehicles diaris per a 2018 i en 2021 s’han comptabilitzat 25.000 vehicles menys.
Per tot el que s’ha exposat, el projecte d’ampliació de l’actual Bypass tindria un fort impacte, ja que incrementaria el trànsit rodat, amb l’augment d’emissions contaminants i d’efecte d’hivernacle; destruiria centenars d’hectàrees d’Horta productiva, arbres, habitatges i paratges naturals (fauna i flora); afectaria la salut de les poblacions pròximes i posaria en risc la seguretat en impedir el drenatge hídric. Esta és una zona ja bastant castigada per l’actual traçat del Bypass, però el cost ecològic, econòmic i social que es pagarà per l’ampliació és fins i tot major.
En plena Emergència Climàtica s’han de buscar opcions que tinguen el mínim impacte possible. Per això, la primera mesura ha de centrar-se a gestionar millor la capacitat de l’autovia i destinar els recursos econòmics a afavorir altres mitjans de transport més nets i sostenibles darrere de la lluita contra el calfament global. En definitiva, exigim la urgent paralització d’esta nova agressió mediambiental, que és totalment evitable i irreversible si es duu a terme. No+Bypass!!!