L’empresa Inelcom ha anunciat que abandona el projecte de construir un centre subterrani d’art contemporani i arqueologia a la muntanya del Castell de Xàtiva, just al costat de l’Hotel Montsant, del qual també és propietària esta companyia tecnològica. L’anunci va arribar el passat 30 de maig, una setmana després que el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera mostrara públicament la seua oposició i advertira de la incompatibilitat de la proposta d’Inelcom amb el Pla Especial de Protecció del Castell. Des d’AE-Agró volem felicitar a la plataforma Xàtiva Digna pel seu treball en defensa de la Muntanya del Castell i la mobilització ciutadana que han impulsat en contra del projecte del museu subterrani.
El rebuig social que ha despertat la idea d’un museu subterrani en la Muntanya del Castell de Xàtiva ha portat als seus promotors a abandonar esta iniciativa. Així ho va anunciar l’empresa tecnològica Inelcom el passat 30 de maig, quan va fer públic que es retirava del projecte Montsant Centre d’Art i Arqueologia. Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera volem mostrar la nostra satisfacció per esta notícia, ja que esta actuació era contrària a la Llei i suposava una greu amenaça per a la conservació de l’entorn de la Muntanya del Castell de Xàtiva, monument històric declarat com a Bé d’Interés Cultural (BIC).
Tal i com vam advertir, just una setmana abans de la retirada del projecte, la construcció d’este museu subterrani implicava perforar i ocupar una zona de 14.000 m2 del BIC i resultava incompatible amb el Pla Especial de Protecció del Castell. A més a més, les dades sobre estimacions de visitants, impacte econòmic i llocs de treball facilitades pels promotors, propietaris també de l’Hotel Monsant, no quadraven. Per exemple, afirmaven que el museu subterrani rebria més de 200.000 visitants anualment, xifra molt superior a la de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) o el Museu Sorolla de Madrid.
Des d’AE-Agró lamentem, però, que Inelcom haja descartat instal·lar a Xàtiva la seua col·lecció d’art en altra ubicació alternativa, on poder gaudir d’ella sense posar en perill el patrimoni natural i cultural de la ciutat. Finalment, volem felicitar i reconéixer el treball de plataforma Xàtiva Digna, que ha impulsat la mobilització ciutadana que ha obligat a Inelcom a dir adéu al seu projecte de museu subterrani en la Muntanya del Castell.