L’objectiu d’esta compra és desenvolupar un projecte de custòdia del territori amb l’Ajuntament de La Vall de Gallinera
El passat mes de juliol, Acció Ecologista-Agró va adquirir per 6.600 euros dues parcel·les privades a La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant). Les parcel·les en qüestió són antics bancals de secà ubicats a l’Ombria de Benirrama i abandonats des de fa dècades, fet que ha permés la seua recolonització per part de la vegetació forestal. L’objectiu d’esta compra és desenvolupar un projecte de custòdia del territori amb l’Ajuntament de La Vall de Gallinera per a conservar, restaurar i posar en valor este màgic racó, on trobem tresors botànics com el fleix valencià (Fraxinus ornus) o l’aurò (Acer opalus).
El municipi de La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant) alberga una enorme biodiversitat de plantes, arbustos i arbres. Una bona mostra de la seua riquesa vegetal la tenim en el llibre 300 plantes de La Vall de Gallinera, on els nostres companys Cristina i Víctor Navarro recopilen part del meravellós patrimoni botànic d’este indret del nostre territori.
D’entre tot este patrimoni botànic destaca, especialment, el bosc relicte de fleix valencià (Fraxinus ornus) que sobreviu a l’Ombria de Benirrama, un màgic racó on també trobem matolls arborescents de Laurus, pasturatges de Brachypodium rics en orquídies i, a més a més, pendents rocosos i calcaris amb vegetació casmofítica. Per la seua riquesa botànica i d’hàbitats, l’Ombria de Benirrama està inclosa en el Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Les Valls de La Marina, que forma part de la Xarxa Natura 2000.
Les dues parcel·les adquirides per Acció Ecologista-Agró a l’Ombria de Benirrama ocupen una hectàrea en total. Es tracta d’antics bancals de secà, abandonats des de fa dècades i que han sigut recolonitzats, entre altres espècies, per aurons (Acer opalus), marfulls (Viburnum tinus), cornicabres (Pistacia terebinthus) i, per descomptat, fleixos valencians. La presència d’espècies rebrotadores i la generosa pluviometria de La Vall de Gallinera estan permetent una ràpida regeneració de la coberta forestal, avançant així en les etapes de successió de la vegetació.
L’objectiu del projecte de custòdia del territori que vol impulsar AE-Agró en estes parcel·les consistix a millorar l’estat de conservació dels hàbitats i, a més a més, potenciar la seua defensa enfront dels incendis forestals. Com? Doncs, per exemple, amb el clareig del matoll arborescent per a afavorir espècies rebrotadores i protegir exemplars de flora de gran valor. A més a més, es realitzarà una poda de formació i desbrossament al voltant del tronc dels arbres millor desenvolupats, per a disminuir així la seua vulnerabilitat en cas d’incendi.
També volem realitzar un clareig en les pinedes que hi ha en les dues parcel·les per a reduir la dominància del pi blanc (Pinus halepensis) en zones de regeneració densa, amb potencialitat d’hàbitats de matolls de laurifolis i carrascals. Ací també es pretén realitzar una poda de formació i altura en els exemplars romanents.
Una altra actuació serà la del desbrossament de matoll senescent sobre pasturatges de Brachypodium, incorporant la necromassa al sòl, disminuint així la seua combustibilitat i fent-los menys vulnerables en cas d’incendi. Per a este desbrossament s’aprofitaran els antics bancals. També es preveu el desbrossament de pistes i camins d’accés a les dues parcel·les per a mantindre el pas. I, a més a més, la recuperació de sendes i el manteniment i la conservació de les mateixes com a recurs turístic i educatiu.
Finalment, este projecte implicarà el manteniment i la restauració dels marges de pedra seca dels antics bancals per a evitar processos erosius i conservar el seu valor etnogràfic, històric, paisatgístic i ecològic. Paga la pena destacar que la vegetació present en estos marges d’orientació nord es caracteritza per la presència de falagueres i altres espècies d’interés per ser flora endèmica, estranya o amenaçada.
La intenció inicial d’AE-Agró era adquirir estos terrenys en l’Ombria de Benirrama la passada primavera. I, a més a més, signar un acord de custòdia del territori amb l’Ajuntament de La Vall de Gallinera per a incloure dues parcel·les municipals en este projecte. En total, les quatre parcel·les sumen tres hectàrees i mitja aproximadament. Però, ens vam veure obligats a suspendre temporalment la compra de les dues parcel·les que, finalment, hem adquirit este mes de juliol per uns 6.600 euros.
El motiu d’ajornar la compra la passada primavera va ser que els dos regidors del PP i els dos regidors del PSPV-PSOE en l’Ajuntament de La Vall de Gallinera van votar en contra d’incloure en el projecte les dues parcel·les municipals, proposta que sí que va comptar amb el suport dels tres regidors de l’equip de govern de Gent de la Vall. Ara, després de les últimes eleccions municipals, Gent de la Vall compta amb cinc regidors i té majoria absoluta a l’Ajuntament de La Vall de Gallinera.
Així que esperem que el Ple municipal sí que aprove durant esta legislatura la inclusió de les dues parcel·les propietat de l’Ajuntament en este projecte de custòdia del territori que aposta per conservar, restaurar i posar en valor els tresors botànics de l’Ombria de Benirrama. En este vídeo teniu una explicació més detallada del projecte.