Donem el nostre suport a eliminar esta barrera hidràulica
Acció Ecologista-Agró ha signat la carta de suport al desmantellament de la presa dels Toranes. Amb esta firma, la nostra i la resta d’associacions de tot l’Estat espanyol que ho han fet, volem mostrar el nostre suport a la decisió del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) d’eliminar esta barrera hidràulica del Riu Millars. Concretament, esta presa està ubicada en la localitat aragonesa d’Albentosa, a la província de Terol. L’eliminació de preses obsoletes, com és el cas de la dels Toranes, és un fet que està ocorrent cada vegada més a l’Estat espanyol i en la resta d’Europa.
De fet, és una part fonamental del compromís per a frenar l’hecatombe de biodiversitat que està ocorrent en totes les parts del món, segons informen els millors estudis científics disponibles. La conservació i restauració de la salut dels rius és part central de la lluita contra la creixent pèrdua de la biodiversitat perquè la major concentració de la mateixa es troba en els ecosistemes fluvials i en les zones humides. El desmantellament de la presa dels Toranes ha de ser part de l’Estratègia de la Biodiversitat 2030 de la Unió Europea (UE), que busca retornar el cabal natural a 25.000 quilòmetres de rius.
La presa dels Toranes, ubicada en la localitat aragonesa d’Albentosa, a la província de Terol, és una instal·lació hidroelèctrica construïda l’any 1954 amb molt escassa producció energètica. En 2018 va caducar la concessió d’explotació de l’empresa Iberdrola. La presa està situada en un tram del Riu Millars que alimenta espais de gran valor ambiental integrats en la Xarxa Natura 2000 de la UE, com és el cas dels Estrets del Riu Millars.
El riu patix una intensiva regulació fluvial al seu pas per la Vall d’Olba, a Terol, que genera múltiples agressions ambientals retroalimentades: tres centrals hidroelèctriques, grans canalitzacions que extrauen ingents volums d’aigua del Millars per a turbinar-les, un gran pantà aigües avall… El riu és un insubstituïble ben comú, ambiental, social i cultural, que necessita una major protecció per a contrarestar l’alta concentració d’infraestructures hidràuliques que patix en un tram de pocs quilòmetres.
El dictamen de desmantellament de la presa, realitzat per la Direcció de l’Aigua del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) el novembre de 2020, compta amb el suport de les avaluacions d’experts científics en llits fluvials, com és l’estudi del CIREF (Centre Ibèric de Restauració Fluvial) “Plantejament d’actuacions de millora fluvial en el Riu Millars” (2018). La decisió de desmantellament de la presa ha sigut fruit d’avaluacions i informes tècnics realitzats pel MITECO i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), comptant amb totes les enhorabones jurídiques del Consell d’Estat.
La decisió de desmantellament de la presa ha sigut motivada pels grans danys mediambientals que genera sobre el Riu Millars i per la seua manca de rendibilitat econòmica i elèctrica. L’eliminació de la presa és conforme amb les directrius jurídiques de la Directiva Marc de l’Aigua, entre altres normatives ambientals, i s’ha pres sobre la base de criteris científics, tècnics i ambientals. La viabilitat econòmica de la seua explotació hidroelèctrica no és compatible amb la preservació d’un mínim cabal ecològic, imprescindible per a la salut de l’ecosistema fluvial.
Considerem que l’enderrocament d’esta barrera hidràulica infranquejable tindrà efectes molt positius que repercutiran en una millora substancial de l’estat ecològic del Millars. El desmantellament de la presa aportarà suficient cabal per a reconnectar i alimentar amb les aigües del riu les seues riberes i els espais naturals protegits de la Xarxa Natura 2000, afavorint la seua continuïtat natural i els seus metabolismes fluvials.
A més a més, l’enderrocament de la presa aportarà beneficis ambientals, econòmics, culturals i socials per a la zona i els seus nuclis poblacionals sense augmentar el risc d’inundacions. Un Millars alliberat de la presa i més naturalitzat en bona part aportarà riquesa i prosperitat a la Vall d’Olba i el seu entorn, generarà ocupació verda, afavorirà l’educació ambiental i la difusió dels valors de la cura i la protecció de la natura, i posarà en valor un dels paisatges fluvials mediterranis més valuosos.
També estem a favor de les mesures i recursos que siguen necessaris per a fer efectius els drets legals de presa d’aigua dels regants d’horts familiars de la Vall d’Olba. Aspirem a una ràpida eliminació de la presa i la central elèctrica dels Toranes mitjançant un projecte tècnic que contemple una Declaració d’Impacte Ambiental sense riscos per al medi ambient, tal com establix la legislació.
Considerem que el Millars ha de ser una de les zones prioritàries de restauració fluvial en el territori espanyol que establiria un important precedent per a la recuperació dels rius. Sens dubte, pot ser un bon exemple de recuperació i millora fluvial dins del marc de l’Estratègia Nacional de Restauració de Rius del MITECO.
Si vols mostrar el teu suport a esta carta, envia un correu electrònic a mijareslibre@gmail.com. Les associacions i col·lectius que ja hem signat som els següents: Ecologistas en Acción, AEMS-Ríos amb Vida, Fundació Nova Cultura de l’Aigua (FNCA), Centre Ibèric de Restauració Fluvial (CIREF), Associació Espanyola de Geografia (AGE), Xúquer Viu, Associació per a la Conservació Piscícola i dels ecosistemes aquàtics del Sud (ACPES), Associació en Defensa del Piragüisme i l’Ús Públic de l’Aigua (AEPIRA), Grup d’Estudi i Conservació d’Espais Naturals (GECEN), Amics de la Terra de La Rioja, Associació de Naturalistes del Sud-est (ANSE), Associació per a la Defensa Ecoloxica de Galiza (ADEGA), Associació de Defensa de la Natura i Recursos d’Extremadura (ADENEX), Coordinadora Ecologista d’Astúries, Col·lectiu Ecologista d’Avilés, Associació d’Amics de la Llacuna de Janda, Associació Fons Natural, Plataforma de Toledo en defensa del Tajo, Grup d’Investigació de l’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Múrcia, Colla Ecologista d’Almassora i Acció Ecologista-Agró.