La malaltia podria estar relacionada amb els fangs de la Depuradora de Pinedo depositats als camps de conreu
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a La Costera ha sol·licitat a la Direcció Territorial de Sanitat que informe a l’àrea de salut de Moixent i La Font de la Figuera de l’aparició d’un infectat per Helicobacter pylori, una malaltia pròpia dels països subdesenvolupats que podria estar provocada pels llots de la Depuradora de Pinedo que s’utilitzen als camps de conreu d’estes dues localitats. A més a més, el col·lectiu ecologista ha demanat a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient que es prenguen les mesures escaients amb l’objecte que el tractament i dipòsit de fangs siga l’adequat per a evitar les molèsties i problemes de salut.
Després de passar uns dies este estiu a Moixent, a la comarca de La Costera, un turista va començar a trobar-se mal sense que els metges de la ciutat on viu pogueren encertar la seua malaltia fins que finalment van diagnosticar que estava infectat pel bacteri Helicobacter pylori. Esta malaltia, que pot complicar-se i provocar úlceres i inclús càncer, afecta a més de dos terços de la població mundial, però el 75% dels malalts viuen al països menys desenvolupats, ja que la seua infecció està vinculada a les carències sanitàries i d’higiene pública. Unes carències que Acció Ecologista-Agró La Costera ve denunciant a la partida de les Alcusses de Moixent, just al costat del terme municipal de La Font de la Figuera, pel presumpte mal tractament dels llots de la Depuradora de Pinedo que s’utilitzen en els camps de conreu, i que han provocat les queixes dels veïns de la zona per la presència constant de mosques i per la mala olor que patixen. Precisament l’estiuejant que va emmalaltir d’Helicobacter pylori ho va fer pocs dies després de depositar-se fangs de la Depuradora de Pinedo en un camp proper a la seua residència.
Malgrat que no es pot afirmar amb rotunditat la relació entre este dipòsit de llots i la malaltia de l’afectat, alguns articles científics, com per exemple Investigation of alleged health incidents associated with land application of sewage sludges de Ellen Z. Harrison i Summer Rayne Oakes o Emerging organic pollutants in waste waters and sludge d’Anicet R. Blanch i Juan Jofre, vinculen l’ús agrícola dels llots de depuradora amb el bacteri Helicobacter pylori. Per això, AE-Agró La Costera ha sol·licitat per precaució a la Direcció Territorial de Sanitat que done a conéixer a l’àrea de salut de Moixent i La Font de la Figuera este cas d’Helicobacter pylori, amb l’objecte que estiguen alerta davant casos pareguts i poder diagnosticar ràpidament la malaltia. El col·lectiu ecologista també ha demanat al propi malalt que informe per escrit del seu cas a la Conselleria de Sanitat.
A més a més, AE-Agró La Costera també ha enviat un escrit a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a informar d’este cas d’Helicobacter pylori i sol·licitar de nou que es prenguen les mesures escaients amb l’objecte que el tractament i dipòsit de llots siga l’adequat a la partida de les Alcusses, per a evitar així molèsties, com és la presència constant de mosques i la mala olor, i possibles problemes de salut entre els veïns de la zona.
El caràcter positiu o negatiu de l’ús de fangs de depuradora en l’agricultura està sotmés a debat. Tanmateix, si el tractament dels llots no es realitza correctament, es segur que ocasiona molèsties i inclús malalties, a més a més de ser un fet que vulnera tant la Directiva 86/278/CEE del Consell de 12 de juny de 1983, relativa a la protecció del medi ambient i a l’ús de fangs de depuradora en l’agricultura, com el Reial decret 1310/1990 de 29 d’octubre, que també regula la utilització de llots de depuració en el sector agrari.