De nou, ens trobem amb un projecte tret a exposició pública durant el mes estival, amb la tradicional “agostitat i traïdoria” a la qual ens tenen acostumades les administracions
El passat 12 de setembre, diversos col·lectius que integren la Comissió Ciutat-Port, entre els quals es troben Acció Ecologista-Agró, Per l’Horta, Ecologistes en Acció València i Terra Crítica, presentàrem 11 al·legacions al Projecte d’extracció de sorres en aigües profundes de València i transport per a alimentació de platges i estudi d’impacte ambiental. Creiem que els impactes ambientals i socioeconòmics derivats són inassumibles i manquen d’una justificació científica fonamentada. És per això que, entre altres coses, demanem al Ministeri per a la Transició Ecològica la retirada del projecte i la paralització de qualsevol actuació que puga hipotecar una actuació global de llarg abast.
L’estat erosiu del litoral i, per tant, la regressió de nombroses platges de la Mediterrània espanyola és evident i, a cada cop que passa, més alarmant. L’alimentació d’aquests espais amb sorra extreta del fons marí s’ha instaurat dins del discurs polític i mediàtic com l’única solució a aquest problema. No obstant això, els antecedents i les evidències científiques suggereixen tot el contrari. Estem davant unes actuacions realment ineficaces, curterministes i sense cap perspectiva de futur, que requereixen grans inversions i sacrificis dins del teixit socioeconòmic que no podem assumir ni permetre’ns en el context d’emergència climàtica en què ens trobem. I això és el que hem volgut exposar en les 11 al·legacions presentades recentment.

Per començar, cal fer al·lusió a les nombroses deficiències mediambientals detectades en el projecte esmentat, que pretén extreure una ingent quantitat de sorra dels fons marins situats enfront de Cullera i enfront de la part marina del Parc Natural de l’Albufera de València, filtrar-la in situ per a eliminar els sediments més fins, i transportar-la a diferents zones de la costa durant 10 anys o més.
En aquest sentit, les rutes per al dipòsit del material no contemplen els efectes negatius que es puguen desencadenar en zones de la Xarxa Natura 2000. Tampoc s’han avaluat correctament les afeccions sobre espècies protegides com la baldriga cendrosa (Calonectris diomedea), altres ocells marins i cetacis presents regularment en la zona.
A més a més, per si no fos prou, el projecte no té en compte acords internacionals com el Protocol de Gestió Integrada de les Zones Costaneres de la Mediterrània ni estableix seguiments a llarg termini, tan necessaris per a aquesta mena de megaintervencions.
Pel que fa als perjudicis socioeconòmics, considerem que el projecte atempta contra la sobirania alimentària del nostre territori, ja que s’admet que es destruiran alguns dels caladors de pesca més importants de la Confraria de Pescadors de Cullera, qui ha estimat una reducció dels seus ingressos al voltant del 50%. Aquest impacte, que suposarà una ferida mortal per a una activitat com la pesca tradicional, al projecte es valora com a una activitat residual, que hi suposa una clara declaració d’intencions: la costa com a espai de sol i platja, per sobre de tot.
A aquestes qüestions a les quals hem volgut donar llum en les al·legacions presentades, es suma una altra de gran rellevància relacionada amb la manca de motivació del projecte: la ineficàcia demostrada, a través de diversos informes i estudis acadèmics, de les aportacions de sorra en els trams previstos com a destí dels materials d’extracció.
Totes sabem, a excepció dels qui prenen les decisions, per experiència, que la sorra que serà dipositada a les platges tindrà una durada molt reduïda. Per tant, queda clar que no ens oposem a una possible regeneració de platges “a llarg termini”, tal com s’estableix de manera gratuïta en la justificació ambiental del projecte. Al contrari. Més bé rebutgem el balafiament de més de 1.200 milions d’euros amb impactes ambientals inassumibles.
En aquest sentit, malgrat la propaganda que es realitza des de molts sectors amb interessos en esta mena de polítiques, els col·lectius SÍ QUE som PROPOSITIUS, i molt. Tant que en les al·legacions hem plantejat una bateria d’alternatives, que no han estat ni tan sols valorades en el projecte, basades en informes científics, Directives europees i recomanacions d’organismes internacionals com les Nacions Unides. Entre les que destaquen la mobilització dels sediments, la retirada d’infraestructures per a restablir en la mesura que sigui possible les dinàmiques costaneres o restauració ambiental per a promoure Solucions Basades en la Natura.
Finalment, cal insistir que la previsió que fem de les conseqüències i inconvenients exposats està completament subestimada, si adquirim una visió completa de la magnitud del projecte, ja que es troba vinculat a molts altres d’aportació de sorra a diferents platges (17 per ara), que evidentment revertiran en sinergies negatives no avaluades.
Com que en aquestes circumstàncies és evident que els impactes no es poden analitzar de manera individual, els col·lectius signants sol·licitem, en primer lloc, la paralització del procés que hauria de sotmetre’s a Avaluació Ambiental Estratègica i no a l’ordinària, juntament amb els diferents projectes de regeneració de platges dels quals ha estat separat amb la tradicional tècnica del “saltxixonament**”.
D’acord amb tot això, a més a més demanem al Ministeri per a la Transició Ecològica que promoga l’elaboració d’un pla integral per al conjunt de les unitats geomorfològiques afectades per problemes d’erosió i danys als ecosistemes litorals, tenint en compte el nou paradigma global sobre el medi físic provocat pel canvi climàtic. També, exigim una participació ciutadana real sobre el projecte esmentat amb la consegüent pròrroga del termini establert en el procés d’avaluació ambiental i l’obertura d’un procés ampli de consultes i debats que incloga a tots els agents implicats.