En el pla no queden clares, les aliances i la interrelació de la Salut Pública, el Medi Ambient i el Canvi Climàtic, tal com recomana l’OMS
Després d’haver signat el Govern d’Espanya la Declaració de Clima i Salut al costat de més de 120 països durant la COP28 amb l’objectiu de «donar una resposta global al canvi climàtic i els seus efectes sobre la salut i els sistemes sanitaris», Acció Ecologista-Agró insta la inclusió de la salut pública en el Pla Nacional Integral d’Energia i Clima (PNIEC). Així ho hem sol·licitat, d’acord amb els compromisos internacionals del nostre país, mitjançant un escrit remés el passat 25 de desembre per registre electrònic a la nova Ministra de Sanitat, Mónica García Gómez.
El PNIEC requereix d’indiscutibles rectificacions a fi d’esmenar les deficiències que continua presentant el nou esborrany. Especialment per a aquelles relacionades amb les interaccions del canvi climàtic i els seus efectes sobre la ciutadania. En les al·legacions presentades per Acció Ecologista-Agró a la segona revisió de l’esborrany, assenyalem entre les qüestions a millorar i incloure en la redacció del document la sobirania alimentària, el repte demogràfic, l’educació ambiental i la salut pública.

<<En el debat de la substitució de formes d’energia, no podem oblidar les afeccions a la sobirania alimentària>> Llegir article ¿Sobirania energètica o soberania alimentària?
Respecte a esta última, el marc estratègic en el qual es desenvolupa el PNIEC té entre els seus objectius millorar la salut de les persones. No osbtant, recordem que este assumpte ha sigut fonamentalment oblidat en la redacció del document. Perquè no presenta polítiques ni mesures que ajuden al seu abast. Alguna cosa que considerem inacceptable. Sobretot tenint en compte el paper clau que exerceix la salut pública en servir de pont entre la política social i el sistema sanitari per a facilitar a les persones una vida digna i amb qualitat.
És per això que en la carta presentada el 25 de desembre, per registre electrònic, sol·licitem a la Ministra de Sanitat que atenga les nostres peticions. Demanem que es mostre favorable durant les reunions interministerials a la inclusió de la salut pública en el PNIEC. I insistim que no val amb la mera repetició del concepte al llarg del text per a aparentar que el pla aborda la salut pública.
<<La salut pública serveix de pont entre la política social i el sistema sanitari per a facilitar a les persones una vida digna>>
Es tracta d’anar més enllà. D’implementar i desenvolupar les sinergies d’este pla amb uns altres com del PESMA o l’Estratègia de Salut Pública 2022. D’incorporar al Ministeri de sanitat, l’Observatori de Salut i Canvi Climàtic i el CENEAM. Tots ells participant en el disseny i elaboració de polítiques i mesures d’adaptació per a reduir la vulnerabilitat de la població espanyola enfront del canvi climàtic.

Si realment el Govern, que recentment ha signat la <<Declaración COP28 sobre Clima i Salut>>, té la intenció de posar a les persones i la vida en el centre. Si realment vol ser just i equitatiu, és important que aposte per potenciar la salut pública. Davant els desafiaments de salut humana, animal i ambiental no hi ha dubte que el plantejament del PNIEC ha de tindre un altre enfocament. Ha d’incorporar polítiques transversals que oferisquen oportunitats i un camí a seguir, de les quals la salut pública no pot ser aliena.
Enllaç a l’article en castellà.