Exigim a la Conselleria que protegisca correctament el Quadro de Santiago a Benicàssim i tota la marjaleria de L’Horta Nord
La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha tret a exposició pública l’expedient de modificació del Catàleg de Zones Humides del País Valencià, document que des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró considerem decebedor i insuficient. De fet, en les nostres al·legacions hem demanat a l’administració autonòmica la paralització de la tramitació d’este document, ja que esta modificació del Catàleg continua oblidant-se de la Marjal del Puig i no protegix la totalitat de la zona humida del Quadro de Santiago, ubicada a Benicàssim.
La Generalitat Valenciana està obligada per Llei a protegir, de manera immediata i explícita, totes les zones humides del nostre territori. Tanmateix, el Catàleg de Zones Humides del País Valencià, document la primera versió del qual es va començar a tramitar en 1999, continua vint anys després sense incloure totes les marjals valencianes.
Des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró considerem que l’actual modificació del Catàleg que tramita la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha d’incorporar, d’una vegada per sempre i com més prompte millor, totes les zones humides del nostre territori amb independència del seu actual estat sempre que siguen recuperables. És una obligació legal i una responsabilitat enfront del Canvi Climàtic.
Malauradament, en un acte de total irresponsabilitat per part de l’administració autonòmica, l’actual proposta de modificació del Catàleg continua oblidant-se o sense protegir completament dues zones humides amenaçades per interessos urbanístics: el Quadro de Santiago en Benicàssim (La Plana Alta, Castelló) i la Marjal del Puig (L’Horta Nord, València).
Per este motiu, en les nostres al·legacions hem demanat directament la paralització de l’expedient de modificació del Catàleg. De fet, pel que respecta al Quadro de Santiago, exigim a la Conselleria que elabore un informe tècnic sobre les característiques i superfície de la totalitat d’esta zona humida de Benicàssim, salvada de la rajola en 2012 gràcies a un litigi que AE-Agró va guanyar en el Tribunal Suprem (TS) contra la mateixa administració autonòmica.
Tal com hem exposat a la Conselleria, per a elaborar este informe tècnic del Quadro de Santiago és necessari desmuntar el sistema de drenatge i bombeig existent per a establir, amb la major precisió possible, la superfície real d’esta zona humida. I, així, complir el mandat legal del TS de recuperar, rehabilitar i protegir el Quadro de Santiago. Actualment, la incompleta proposta de protecció de la Conselleria es sustenta en una fitxa amb dues fotografies i unes poques dades (algunes d’elles errònies) de les característiques d’esta zona humida.
Com no, en les al·legacions presentades per la Comissió de Territori d’AE-Agró, també hem sol·licitat que es reconega, delimite i incorpore al Catàleg la zona nord de la Marjal del Puig. I també la zona sud d’esta marjal, espai actualment catalogat en el planejament urbanístic municipal del Puig de Santa Maria com a Zona d’Interés Natural i Turístic (NUPE). O siga, com a “Sòl No Urbanitzable de Protecció de Marjal”.
De fet, pel que respecta a la marjaleria de L’Horta Nord, la Comissió de Territori d’AE-Agró ha demanat a la Conselleria que, de manera simultània a la protecció de la Marjal del Puig, s’inicien els treballs de reconeixement, delimitació, recuperació i incorporació al Catàleg dels terrenys de marjal subsistents entre els termes municipals de Puçol i Alboraia. O siga, entre la Marjal dels Moros i el Barranc del Carraixet.
Zones Humides, Canvi Climàtic i responsabilitat de l’administració
Com hem exposat a la Conselleria en les nostres al·legacions a l’actual modificació del Catàleg, el principal motiu per a la conservació de les zones humides és protegir el valor intrínsec de la natura. De fet, les nostres marjals són depositàries d’una biodiversitat única a Europa i la garantia de la seua supervivència.
Però, existixen altres raons igual d’importants per a protegir les zones humides, com garantir els serveis ambientals que ens presten a la societat. Per exemple, les marjals col·laboren eficaçment en la tasca de minimitzar les conseqüències dels episodis meteorològics extrems, com pluges torrencials o sequeres, i també són especialment aptes per a impedir la intrusió salina i l’erosió costanera.
Arribat el cas, que arribarà, les marjals serviran per a absorbir els efectes de les pujades del nivell de la mar. I no podem oblidar el seu paper clau en la recàrrega dels aqüífers subterranis i en la depuració de l’aigua que es filtra fins a ells.
A més a més, les zones humides són essencials per a afrontar el repte del Canvi Climàtic, ja que han demostrat la seua eficàcia com a embornals de carboni per la seua capacitat d’absorbir CO2 atmosfèric. I també per ser un element regulador del clima en el nostre litoral. De fet, bona part dels efectes indesitjables del Canvi Climàtic es poden mitigar mitjançant una acció contundent de defensa, conservació i rehabilitació de les nostres zones humides. I açò és responsabilitat directa de l’administració autonòmica.
Malauradament, a la vista del contingut de l’expedient de modificació del Catàleg de Zones Humides, cal concloure que la Conselleria no està a l’altura de les competències que està obligada a exercir per a defensar, conservar i rehabilitar les nostres marjals ni de la seua responsabilitat contreta amb la societat en un context de crisi climàtica com el que ja estem patint.