Els fets van ocórrer a principi de desembre de l’any passat en un paratge ubicat entre la muralla de Llevant de Xàtiva i l’Hort de San Onofre
El passat 8 de desembre de 2010 un soci del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a la comarca de La Costera va detectar a una persona caçant frngíl·lids fora de temporada a Xàtiva. Després d’alertar al SEPRONA i a la Policia Nacional, AE-Agró ha denunciat també els fets davant del Servici Territorial de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana.
Malauradament el furtius i la caça il·legal d’ocells al País Valencià no es limita només al parany a Castelló. L’últim atac a l’avifauna l’hem detectat a Xàtiva, a la comarca de La Costera, on un individu ha estat caçant, presumptament fora de temporada, pardals de la família dels fringíl·lids. Estos ocells de l’ordre passeriformes tenen el bec curt i cònic, un plomatge de colors molt vius i un característic vol ondulat. A més a més, són molt apreciades com aus de gàbia pel seu magnífic cant. Les espècies més representatives al nostre territori són les cagarneres (Carduelis carduelis), els gafarrons (Serinus serinus), els passerells (Carduelis cannabina), els verderols (Carduelis chloris) o els pinsans (Fringilla coelebs).
Precisament, estos pardalets haurien sigut les víctimes del presumpte furtiu de Xàtiva, detectat per un soci del col·lectiu comarcal d’AE-Agró a La Costera el dimecres 8 de desembre a les 10:00 hores del matí. La caça il·legal de fringíl·lids s’estava realitzant en un paratge ubicat entre la muralla de Llevant de Xàtiva i l’Hort de San Onofre, molt a prop de la ciutat. El nostre company, després d’avisar al SEPRONA dels fets i comprovar que cap agent acudia mediambiental estava de servici, va alertar a la Policia Nacional, que es va personar i va prendre les dades del presumpte furtiu. El caçador tenia ja la xarxa instal·lada, amb una cagarnera nugada de potes i coll que feia servir com a reclam. A més a més, també disposava d’altra, penjada dins d’una gàbia en un garrofer pròxim, i d’un reclam electrònic. L’ocell de la xarxa presentava un aspecte lamentable, ja que li faltaven moltes plomes. Finalment el presumpte furtiu se’n va anar a sa casa amb tot el material de caça i amb els seus ocells.
Tanmateix, en una nova visita al lloc dels fets amb agents del SEPRONA vam poder constatar que el caçador disposa d’un amagatall instal·lat junt a una garrofera per esperar a les seus preses. A més a més, vam trobar també plomes de xoriguer (Falco tinnunculus) al costat de la garrofera. Amb el reclam de les cagarneres no només s’apropen els fringíl·lids, sinó també rapinyaires com el xoriguer amb l’esperança de trobar menjar.
Esta modalitat de caça no és il·legal al País Valencià, no obstant els dies que es pot practicar sí que estan limitats per conservar l’avifauna. L’ordre 13/2010 de 17 de juny de la conselleria de Medi Ambient, per la qual s’estableixen els períodes de caça per a la temporada 2010-2011, preveu captures de fringíl·lids els dies 1, 6, 7 i 14 de novembre, però no preu cap data en desembre. Per tant, el presumpte caçador furtiu hauria vulnerat esta ordre de la conselleria. A més a més, segons l’article 58.2 de la Llei de Caça de la Comunitat Valenciana, caçar fora de temporada, com és este cas denunciat per AE-Agró, representa uns fets constitutius d’infracció greu, que pot arribar a una multa que oscil·la entre els 301 i 3.000 euros. També, en cas de furtivisme, com podria ser aquest, implica la retirada de la llicència de caça i la prohibició d’obtenir-la durant dos anys.
Per aquest motius, AE-Agró va presentar el 5 de gener d’aquest any una denúncia davant del Servici Territorial de Medi Ambient. Al document, l’organització ecologista reclama que se sancione el presumpte furtiu i que s’indemnitze els danys i perjudicis provocats al medi ambient, per exemple restaurant la zona alterada.