La Generalitat, en un acte d’irresponsabilitat, deixa la gestió dels vedats en mans de la Federació de Caça
Acció Ecologista-Agró, dona suport a la denúncia realitzada per CGT València, respecte a la possible il·legalitat de la modificació realitzada en la Llei de Caça. Considerem que amb la llei a la mà, tal modificació xoca de front amb la regulació de la llei 39/2015 d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i les competències de l’Estat en la matèria.
La llei 39/2015 preveu que, en cas de silenci administratiu, la regla general serà el silenci positiu, menys en els casos, entre altres, d’activitats que puguen danyar el medi ambient. No obstant això, la modificació de la llei de caça estableix el silenci positiu, i es pot donar el cas de plans tècnics d’ordenació cinegètica totalment il·legals i lesius per a la fauna i el medi ambient, que s’aproven per falta de resolució de l’Administració.
Des d’Acció Ecologista-Agró hem comprovat que no és la primera vegada que la Generalitat Valenciana aprova lleis en contraposició amb la normativa estatal, i amb la passivitat i complicitat del Govern Central, que és qui pot recórrer la inconstitucionalitat d’aquestes normes.
Els altres casos es donen en el Decret llei 14/2020, de 7 d’agost, del Consell, de mesures per a accelerar la implantació d’instal·lacions per a l’aprofitament de les energies renovables per l’emergència climàtica i la necessitat de la urgent reactivació econòmica, aprovat per a afavorir les energies renovables. Este Decret llei estableix mesures que vulneren normes estatals, autonòmiques i europees.
Per exemple, el Decret llei permet establir usos industrials de generació d’energia fotovoltaica en muntanyes d’utilitat pública, vulnerant la llei de muntanyes estatal. També permet dites instal·lacions industrials en terrenys inclosos en la Xarxa Natura 2000, o en sòls classificats com d’especial protecció, vulnerant les Directives Hàbitats i d’Impacte Ambiental, a més a més de les lleis estatals que les desenvolupen.
L’objectiu d’estes actuacions és impedir a les associacions la possibilitat de recórrer actuacions d’este tipus davant els tribunals. En estos casos, només seria competent el Tribunal Constitucional, i no el poden recórrer associacions i particulars.