Considerem fonamental posar ordre en la gestió dels nostres residus
Actualment Les Corts Valencianes treballen en una Proposició de Llei per a la Prevenció de Residus i el Foment de l’Economia Circular. Acció Ecologista-Agró va ser convidada a exposar la seua opinió sobre este assumpte el passat dijous, 10 de gener, en la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de Les Corts. El nostre company Paco Pinilla, membre de la Comissió de Residus d’AE-Agró, va ser l’encarregat de realitzar la intervenció, en la qual va defensar com a fonamental esta nova Llei impulsada per Podem i va demanar ambició i coherència als partits polítics valencians per a posar-la en marxa.
Des d’Acció Ecologista-Agró considerem fonamental la Llei per a la Prevenció de Residus i el Foment de l’Economia Circular perquè cal posar ordre en la gestió dels nostres residus, que fins ara ha resultat ser ineficient i està generant gravíssims problemes mediambientals. I així ho vam exposar el passat dijous, 10 de gener, davant de la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de Les Corts Valencianes. Actualment la recuperació de materials és molt baixa, els abocadors es col·lapsen i s’incineren materials recuperables, provocant contaminació de l’aire.

Tal com va explicar el nostre company Paco Pinilla, membre de la Comissió de Residus d’AE-Agró, des de la nostra entitat donem suport a la proposta de la Llei d’Economia Circular d’aplicar com a obligatòria la recollida selectiva de la matèria orgànica en origen a partir de l’1 de gener de 2021. Este sistema, a més a més de reduir considerablement el volum total de residus que acaben en l’abocador, permetrà l’elaboració d’un compost ajustat a la normativa europea.
Des d’AE-Agró som conscients de les dificultats per a aplicar la recollida selectiva de la matèria orgànica. Per això, demanem a l’administració valenciana un desplegament de recursos humans i econòmics que, amb la informació adequada i amb formació a través de la visita a les plantes de tractament de residus, contribuïsquen al canvi d’actitud en la població. A més a més, també considerem imprescindible la imposició d’un cànon d’abocament a l’abocador.
Cal recordar que, amb l’aplicació de la Directiva Europea 2018/850, en 2035 només podrem portar a l’abocador un 10% dels residus de les plantes de tractament. L’actual Pla Integral de Residus (PIR) estipula que la fracció del nostre fem que pot acabar com a rebuig en l’abocador és del 44%. Però, la xifra real supera el 60%. Si continuem a este ritme, en menys d’una dècada 7 dels 10 abocadors actius al País Valencià esgotaran la seua capacitat. Per a evitar-ho cal incidir en la disminució dràstica del rebuig a abocador. I açò només serà viable amb la recollida selectiva de la matèria orgànica.

Pel que respecta a la creació de l’Agència Valenciana de Residus que planteja la Llei d’Economia Circular considerem que pot ser positiva. Però, la cerca de consens entre tots els agents implicats ens porta a demanar un fòrum de participació que podria constituir-se en el Consell València d’Economia Circular. Per a AE-Agró, la participació de la ciutadania en tasques d’assessorament, fins i tot amb veu però sense vot en la presa de decisions, és un factor clau per als reptes en matèria de residus.
Per altra banda, des de la nostra associació ens oposem a la incineració del combustible sòlid de recuperació generat en les plantes de Tractament Mecànic Biològic (TMB). Així que no entenem que la Llei d’Economia Circular incloga el cànon per este concepte. En el seu lloc s’hauria d’apostar per la producció de biogàs, a partir d’estos productes en la mateixa planta TMB, i la cogeneració d’energia, que podria contribuir a la disminució de la fracció de rebuig destinada a l’abocador.
Pel que respecta a la problemàtica dels envasos, especialment plàstics, els deficients resultats de l’actual sistema de reciclatge ens porten a apostar per la implantació d’un sistema alternatiu d’incentiu o depòsit, que evitara la gran contaminació d’envasos que envaïxen el nostre entorn.

Finalment, com va explicar a Les Corts Paco Pinilla, des d’AE-Agró sempre hem apostat per la reducció en l’origen. Perquè el residu que menys contamina és aquell que no es produïx. I no podem oblidar que la gestió dels residus és, en realitat, la gestió dels recursos naturals. Tots els materials que deixem d’usar han sigut abans extrets de la natura, amb un gran cost mediambiental de contaminació i de pèrdua d’ecosistemes.
Per això, recuperar tots estos materials i tornar a utilitzar-los és un repte pendent que tenim amb el Planeta i les generacions futures. Així que demanem a la classe política valenciana que siga coherent i ambiciosa en l’elaboració i la posada en funcionament de la Llei d’Economia Circular. Perquè la correcta gestió dels residus és hui en dia un objectiu comú i prioritari de la nostra societat.
