El grup comarcal de la Marina Baixa denunciarà la destrucció del poliol amarg i l’espoli d’aigua provocats pel PAI de la Serreta que amenaça la Nucia
Acció Ecologista-Agró viatjarà a Brussel·les, el pròxim dimarts 2 d’abril, junt amb altres associacions ecologistes del País Valencià, per tal de denunciar davant l’Eurocambra les vulneracions mediambientals que des del desenvolupisme més ranci s’estan legitimant. Així durant la reunió les activistes d’Agró elevaran a la Comissió Europea un llistat dels nombrosos projectes urbanístics que tenen el seu origen en l’època de la bombolla immobiliària i el ‘ladrillazo’ més depredador, i estan reviscolant dècades després contravenint els objectius de protecció de la biodiversitat i de la lluita contra la crisi climàtica de la Unió Europea.
El PAI del Puig, el PAI la Serreta en la Nucia, el PAI Medina de Llíber o el PAI la Torreta del Pirata, són només alguns dels plans que faran del País Valencià un hotspot d’especulació i destrucció territorial. Traslladar als nostres representants en Europa la vulneració de normatives internacionals que protegeixen les zones humides, la flora i fauna silvestre, l’aigua com a recurs indispensable per a la vida, la salut de les persones enfront de la contaminació hídrica i atmosfèrica, és l’objectiu de la visita que faran els ecologistes al Parlament Europeu. Una trobada que, a més a més, aprofitaran per a exigir responsabilitats en l’àmbit europeu donada la incapacitat del govern espanyol i l’autonòmic valencià per fer complir la normativa transposada i vetllar pel benefici general en compte del de grans multinacionals, en alguns casos, causants de molts dels problemes mediambientals que amb estes legislacions es pretenen combatre.

Fins a tres normatives europees incompleix el desenvolupament del PAI de la Serreta
Concretament, un grup de representants d’Acció Ecologista-Agró a la Marina Baixa exposaran durant la reunió que mantindran el 2 d’abril amb la Comissió el cas del PAI La Serreta. Amb este pla, projectat en el materme municipal de la Nucia (Alacant), es pretén construir 3800 cases i una piscina d’ones a 9 km de la mar entre altres infraestructures. Unes obres, que com denunciarà AE-Agró estan fent-se en plena situació d’emergència per sequera decretada en la comarca, amb una declaració d’impacte ambiental caducada i sense haver-se designat prèviament en l’àrea d’actuació una zona d’especial conservació, a incloure dins de la Xarxa Natura 2000, per presentar espècies vegetals d’interés comunitari, com és el Teucrium lepicephalum Pau.
Estes actuacions podrien estar contravenint la Directiva 92/43/CEE relativa a la conservació d’hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres. Així com la Directiva 2001/42/CE d’avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient i la Directiva 2000/60/CE per la qual s’estableix un marc comunitari d’actuació en l’àmbit de la política d’aigües. Tot un despropòsit, que a juí d’Acció Ecologista-Agró, la Comissió Europea no pot permetre que es materialitze. Ja que això conduiria a la legitimació de les infraccions i a la qualificació de les normatives com a paper mullat.
AE-Agró a més denunciarà en Europa la destrucció de la Marjal del Puig
Cosa que al País Valencià ja està passant. De fet, el PAI de la Serreta a la Nucia ja va ser objecte d’un expedient sancionador que reclamava a la promotora, l’Ajuntament, una multa de 60.000 euros, però que amb el canvi de legislatura i de govern es va arxivar. Actualment AE-Agró continua estudiant accions legals contra el consistori que és qui hauria de protegir la natura i els recursos potencialment afectats, de la mà de la resta d’administracions competents, d’acord amb el que s’estableix en les directives esmentades anteriorment.

A més a més, destacar que el grup de treball de Territori d’Acció Ecologista-Agró també comptarà amb representació a Brussel·les per reclamar la protecció inexistent de la Marjal del Puig, tot i estar reconeguda com a zona humida per diferents informes de la Conselleria de Medi Ambient. I per denunciar les obres que s’estan executant en la zona litoral nord d’este aiguamoll i terrenys que podrien formar part del PAI del sector SP-7 Els Plans Golf, amb greus i irreversibles afeccions mediambientals, a pesar del seu gran valor ecològic. “A l’Estat espanyol ja han desaparegut més del 80% d’estos ecosistemes, tot i ser un dels més biodiversos, productius i importants per a mitigar els efectes del canvi climàtic. Una situació que, d’acord amb els compromisos adquirits amb la ratificació del Conveni Ramsar, hem d’aturar i revertir en la mesura del possible” apunten els ecologistes.
A banda d’AE-Agró, participaran en la visita organitzada pel grup de Podem a Europa altres sis col·lectius del País Valencià, per tal d’exigir entre totes davant la Comissió Europea una millor protecció al territori i la biodiversitat versus els macroprojectes urbanístics que destrueixen la nostra natura. De manera que també estaran presents: Salvem la Renegà, la Coordinadora per la protecció de les Moles, l’Associació Veïnal Casc Antic d’Alfafar, Cuidem Godella, la plataforma Salvem la Vall i Salvemos Calamosca.