Valorem positivament este PORF i fem algunes propostes per tal de millorar-lo
Recentment, s’ha celebrat una reunió oberta als agents socials per informar sobre el Pla d’Ordenació dels Recursos Forestals (PORF) de la demarcació d’Énguera, en avançat procés d’elaboració. Acció Ecologista-Agró ha participat activament en este encontre i ha presentat les seues valoracions i també propostes després d’analitzar a fons el document.
El text, de gran extensió (unes 600 pàgines) és encara un esborrany, tot i que molt avançat. AE-Agró agraeix haver estat convidada al procés participatiu i fa una valoració general positiva del PORF, tot i que en alguns aspectes de detall poden haver-hi diferències i aspectes a millorar.

AE-Agró se sent molt interessada en este procés, ja que forma part de la Coordinadora per la Protecció del Caroig i de la Coordinadora per la Ubicació Racional de les Energies Renovables. El PORF sotmés a exposició pública regula aspectes de gran importància en relació amb els temes de treball d’estes organitzacions.
El nivell i to general del text resulta molt diferent d’altres documents d’este tipus, que solen presentar moltes deficiències, que no es presenten en este cas. S’agraeix la visió global, a llarg termini, amb criteris objectius i en defensa de la sostenibilitat, tal com obliguen múltiples normes.
S’aprecia que la majoria d’afirmacions (sobretot les que impliquen recomanacions o normes) s’expliquen, es justifiquen i es basen en documents, bé siga de caràcter legal, tècnic o científic. Lamentablement, moltes vegades no passa el mateix en documents semblants.
També volem destacar el fet que el document té una visió holística que va més enllà de l’enfocament forestal estricte, o fins i tot més enllà de la consideració ecosistèmica, i que ofereix idees i suggeriments en relació amb el turisme, les activitats tradicionals i la conservació del paisatge i el territori.
Aportacions que fa Acció Ecologista-Agró

No obstant això, hem fet constar algunes idees que podrien incorporar-se a l’esborrany i millorar-lo:
Primer de tot, considerem que en el document s’hauria de fer constar l’existència d’una demanda d’àmplia base social que reclama protegir i conservar el Massís del Caroig, la ubicació del qual s’inclou en gran part en esta demarcació.
La Coordinadora per la Protecció del Caroig enfoca esta protecció com un procés actiu i participatiu, que porte a una gestió multifuncional, basada en la visió de futur, la viabilitat en tots els àmbits i una base científica i recolzada en normatives i compromisos internacionals i experiències d’èxit.
Estes experiències de referència mai s’han d’aplicar de manera mecànica, sinó considerant diferències i matisos propis de cada territori. Entenem que la protecció legal del territori pot ajudar i fomentar tant les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals, un turisme rural millor regulat i distribuït i la conservació i restauració del patrimoni natural i cultural. Estos tres puntals són complementaris i mútuament enriquidors i configuren la base d’un model de desenvolupament rural sostenible.
D’altra banda, volem insistir que tota actuació que tinga rellevància sobre el medi ambient i els ecosistemes, i molt especialment aquelles que afecten la qualitat del paisatge, el risc erosiu i el manteniment de la biodiversitat, s’han d’executar de manera prudent i racional, de forma localitzada, considerant la fragilitat i alt valor ecològic del lloc, amb el màxim respecte ambiental possible i, finalment, amb una adequada justificació de la seua eficàcia, d’acord amb els objectius concrets marcats.
Per això destaquem i volem que es reforce i concrete la proposta d’avaluació dels resultats de les actuacions i mesures proposades i la revisió del PORF en períodes de temps raonables.
Finalment, també resulta important una adequada consideració de la viabilitat, efectivitat i continuïtat temporal (és a dir, la sostenibilitat) de les activitats i normes suggerides, considerant la variabilitat i nivell de coneixement limitat de processos que sabem què són inestables, com el canvi climàtic, el tensionament ambiental referit a molts paràmetres com l’aigua, el sòl fèrtil disponible, la contaminació en múltiples àrees i el creixement continuat i insostenible de moltes demandes bàsiques de recursos naturals limitats, sense oblidar els residus de tota mena. En este context la prudència, la previsió, la consideració de diferents escenaris realistes i la fonamentació científica, resulten essencials.