Presentem la nostra col·laboració amb el LIFE Cerceta pardilla i la Generalitat Valenciana per a crear a la Marjal d’Almenara un nucli reproductor de rosseta, l’ànec més amenaçat d’Europa
Del 29 al 31 d’octubre es va celebrar al Campus de Burjassot de la Universitat de València (UV) el 3r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), organitzat per la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) i patrocinat entre altres per la nostra associació. Este esdeveniment va comptar amb un centenar d’assistents i més de seixanta contribucions, d’entre les quals volem destacar la de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre: Custòdia del territori i conservació d’espècies en perill d’extinció: el cas de la rosseta a la Marjal d’Almenara.
Proporcionar un espai perquè investigadors, ornitòlegs i entitats d’arreu del territori de parla catalana, que abasta zones amb lligams culturals i lingüístics i una ubicació geogràfica de gran interés per a l’estudi dels ocells, projecten els seus estudis i treballs. Este era l’objectiu del 3r Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana (COTPC), que enguany tenia com a fil conductor la distribució i evolució de les poblacions d’aus.
Sota dita temàtica, Miquel Crespo, coordinador de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre, va presentar el diumenge 30 d’octubre a la Sala Darwin la comunicació Custòdia del territori i conservació d’espècies en perill d’extinció: el cas de la rosseta a la Marjal d’Almenara.
Com explicà el nostre company, en gener i febrer de 2022, AE-Agró va localitzar tres exemplars de rosseta (Marmaronetta angustirostris) a la Marjal d’Almenara. Concretament, una en la Finca de Penya i dues a La Palafanga, dos llocs d’alt valor mediambiental custodiats per la nostra associació amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM).
Estos tres individus es corresponien amb exemplars alliberats l’any 2021 a la Marjal dels Moros dins del Life Cerceta pardilla, dada que vam saber gràcies a la lectura realitzada de les anelles de les tres rossetes. I, una vegada constatada esta informació, com va explicar el nostre company, vam contactar amb la Generalitat Valenciana, entitat sòcia del LIFE Cerceta pardilla, per a oferir la nostra col·laboració amb este projecte europeu a fi de crear un nucli reproductor de Marmaronetta angustirostris a la Marjal d’Almenara.
Amb este repte, des d’aleshores, són diverses i significatives les actuacions que hem dut a terme, tal com va il·lustrar el nostre company en la seua exposició al COTPC. Per exemple, el 13 d’abril alliberàrem una quinzena de rossetes, criades en captivitat per la Generalitat, a la Finca de Penya, reserva de fauna silvestre on més endavant, concretament el 23 de maig, vam instal·lar quatre caixes niu.
El 14 de juny, a més a més, vam amollar a la Finca de Penya un exemplar silvestre de rosseta amb un emissor GPS. Es tractava d’una femella recuperada per la Generalitat de les ferides amb què va ser trobada, prop de la reserva de fauna que custodia AE-Agró, després de patir una col·lisió. Malauradament el GPS, que havia funcionat perfectament durant quatre mesos, va deixar de donar senyals el 12 d’octubre, data en la qual va començar la temporada de caça a la Marjal d’Almenara.
Destacar també, com va exposar el nostre company, la campanya d’observacions ciutadanes impulsada des de la passada primavera per tal de recollir la major quantitat d’informació possible sobre la presència de la rosseta a la Marjal d’Almenara. De fet, a la Finca de Penya, els Estanys d’Almenara i La Palafanga disposem de cartells que expliquen de quina manera es pot participar.
A més a més d’estes intervencions, cal recordar que AE-Agró treballa des de fa molts anys en projectes de custòdia a la Marjal d’Almenara, on desenvolupem tasques de manteniment i gestió de la vegetació palustre, de la qualitat i els nivells de l’aigua, de recuperació d’altres espècies autòctones amenaçades i de retirada d’exòtiques i invasores que, sens dubte, han millorat l’estat de conservació d’este aiguamoll ara Ramsar. Convertint-lo, fins i tot, en un espai idoni per a l’ànec més amenaçat d’Europa. Fet que ens indica que la custòdia del territori és una ferramenta valuosa per a la recuperació d’espècies en perill d’extinció. I així ho demostren els resultats actuals.
De moment, comptem ja amb una xicoteta població estable no reproductora de rossetes a la Finca de Penya i amb una altra a La Palafanga que, després de 20 anys sense cap cita, sí que ha criat esta primavera. De fet, esta parella va ser la primera que va criar enguany a la península Ibèrica, on les parelles reproductores són un centenar aproximadament. Esperem que, fruit de les nostres tasques diàries i de les dutes a terme dins del marc de col·laboració amb el LIFE Cerceta pardilla, la rosseta faça de la Marjal d’Almenara la seua nova llar.
Per a aconseguir-ho el nostre company va avançar en la seua exposició al COTPC que al llarg del 2023 continuarem amb el seguiment de les poblacions mitjançant els albiraments registrats, el fototrampeig i els emissors GPS. També que, per fer a possible la seua consolidació, continuarem custodiant la marjal, instal·larem més caixes niu i reforçarem les poblacions mitjançant el hacking i noves soltes, sempre que els tècnics del LIFE Cerceta pardilla i la Generalitat ho consideren oportú.

Finalment destacar que, a més a més de la ponència oral Custòdia del territori i conservació d’espècies en perill d’extinció: el cas de la rosseta a la Marjal d’Almenara, AE-Agró va presentar un pòster amb la mateixa temàtica. Gràcies a ell, vam poder informar d’este projectes a totes aquelles participants en el COTPC que no van poder assistir a la comunicació. De fet, el diumenge a la vesprada vam aprofitar per a atendre i resoldre tots els dubtes que ens van plantejar els i les participants en esta cita ornitològica.