Presentem a la comunitat internacional el projecte del Tancat de la Pipa i representem al CIDN en esta cita celebrada a Marsella
Del 3 a l’11 de setembre, la ciutat francesa de Marsella ha sigut l’escenari del Congrés Mundial de la Natura de la UICN, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Esta cita, que ha comptat amb doble participació d’Acció Ecologista-Agró, marcarà l’agenda de la conservació de la natura global durant la pròxima dècada. El Manifest de Marsella i les decisions de la UICN reflectixen l’especial èmfasi que es va posar en el Congrés en una recuperació post pandèmica basada en la natura, l’actual crisi de biodiversitat, el Canvi Climàtic i el paper i els drets dels pobles indígenes en matèria de conservació.
El Congrés Mundial de la Natura de la UICN, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, ha sigut el primer esdeveniment ambiental d’àmbit global que se celebra des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19. De fet, estava programat per a 2020, però s’hagué d’ajornar precisament per culpa del coronavirus.
Esta cita, que del 3 a l’11 de setembre ha convertit a la ciutat francesa de Marsella en la capital mundial de la conservació de la natura, ha comptat amb doble participació d’Acció Ecologista-Agró. Concretament, la dels nostres companys Matthieu Lassalle, membre de l’equip d’AE-Agró en el Tancat de la Pipa, i Enric Amer, com a representant de la nostra associació en el Consell Ibèric de Defensa de la Natura (CIDN).
Un dels pilars del Congrés Mundial de la Natura i també una de les línies principals de treball de la UICN són les solucions basades en la natura per a fer front a problemàtiques ambientals generades per l’ésser humà. I en este marc de treball vam tindre l’oportunitat d’exposar a la comunitat internacional la trajectòria del Tancat de la Pipa en la sessió “Enginyeria ecològica a la Mediterrània: un exemple de solució basada en la natura”.
Com va explicar el nostre company Matthieu Lassalle en la seua intervenció en esta sessió del Congrés, el Tancat de la Pipa, àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i que custodiem AE-Agró i SEO/BirdLife amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la mateixa CHX, és un magnífic exemple de governança i gestió participativa, a més a més de ser un referent en restauració d’aiguamolls.
Des d’AE-Agró volem agrair a la Unió Professional d’Enginyeria Ecològica (UPGE) haver-nos convidat al Congrés per a explicar el projecte del Tancat de la Pipa, una zona humida artificial que permet depurar les eutrofitzades aigües de l’Albufera amb un filtre verd format per vegetació palustre autòctona. I no només això, sinó que actualment esta àrea de reserva és un dels punts amb més biodiversitat de l’Albufera i un dels pilars de l’educació i el voluntariat mediambiental en este parc natural.
Representem al CIDN en el Congrés Mundial de la Natura
El CIDN, el Consell Ibèric de Defensa de la Natura, és una entitat formada per grups ecologistes de l’Estat espanyol, Portugal i Gibraltar. I, en esta edició del Congrés Mundial de la Natura, hem sigut tres les associacions que hem tingut l’honor de representar al CIDN en este esdeveniment internacional: DEPANA (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural), ADENEX (Associació per a la Defensa de la Natura i els Recursos d’Extremadura) i AE-Agró.
Enric Amer ha sigut el company encarregat de representar-nos al Congrés com a membres del CIDN i, entre altres reunions i fòrums, ha participat com a convidat en la trobada de membres de la UICN de l’Estat espanyol, on van participar delegats del Govern central, comunitats autònomes, fundacions mediambientals i organitzacions conservacionistes.
DEPANA, ADENEX i AE-Agró, com a membres del CIDN presents al Congrés, vam acordar celebrar el pròxim any una trobada a Extremadura, prop de Portugal per a facilitar la presència dels companys lusitans, durant la qual analitzarem i desenvoluparem alguns dels temes tractats a Marsella. Per exemple, com ampliar i millorar la gestió dels espais protegits i com aplicar i potenciar les solucions basades en la natura.
Finalment destacar que Matthieu Lassalle i Enric Amer van mantindre una breu reunió amb Martha Rojas Urrego, secretària general de la Convenció Ramsar, a qui van convidar a visitar el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera) i la Marjal d’Almenara, dues zones humides Ramsar on AE-Agró desenvolupa projectes de custòdia del territori.
El Manifest de Marsella
Amb el Manifest de Marsella la UICN pretén capturar els missatges més importants del Congrés Mundial de la Natura, inclosos compromisos i anuncis notables. De fet, en este text el Congrés de la UICN es compromet a respectar i aprofitar les perspectives i la capacitat d’acció de totes les persones, promoure la col·laboració i les aliances i fomentar l’acció local com a poderosa eina de canvi per a contrarestar els impactes de la pandèmia de la COVID-19, la crisi de biodiversitat i l’Emergència Climàtica.
Com? Doncs, fomentant les inversions en la natura que prioritzen la justícia social i la inclusió, així com promovent una economia que beneficie a la natura. A més a més, el Manifest de Marsella aposta per detindre la pèrdua de la biodiversitat, comprometent-se amb un marc mundial de biodiversitat post-2020 que siga transformador, eficaç i ambiciós i que fomente la conservació de les espècies, els ecosistemes i la diversitat genètica.
Finalment per a enfrontar els riscos i impactes de l’Emergència Climàtica, el Manifest de Marsella de la UICN fa una crida per a reduir imperativament i amb urgència les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, insta els governs a aplicar solucions basades en la natura i recorda que per a optimitzar una resposta global cal una acció conjunta de tots i totes.