Mesurem en temps real les partícules PM2.5 de la nostra ciutat
ConBici, la Coordinadora en Defensa de la Bicicleta que reuneix més de 70 associacions ciclistes urbanes, ha encetat un projecte pioner de ciència ciutadana l’objectiu del qual és conéixer la qualitat de l’aire que respirem en 14 àrees metropolitanes del territori espanyol, mesurant els nivells de partícules PM2.5 en temps real. Ací, companyes de València en Bici-Acció Ecologista Agró, col·lectiu integrat en la coordinadora, s’encarreguen d’esta tasca i ho fan mentre pedalegen o caminen pels carrers de la nostra ciutat.
Així és com estem coneixent l’aire que respirem al pedalejar cap als nostres treballs, quan ens desplacem per a cuidar, comprar o per oci en els barris de les nostres ciutats. Perquè, davant les dades publicades per les administracions, que apunten que 9 de cada 10 espanyols han respirat aire contaminat l’any 2020, la preocupació és més que evident, i volem saber si els nivells registrats al llarg dels 13 mesos que dura el projecte són perjudicials per a la salut.

A la nostra ciutat, voluntàries de València en Bici-AE Agró i de la Facultat d’Infermeria de la UV mesuren, des del mes de gener, la qualitat de l’aire. Durant les 63 primeres medicions, s’han registrat nivells mitjans de partícules PM2.5 superiors a 25μm en 16 ocasions, la qual cosa suposa multiplicar per 5 la quantitat màxima anual recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Com apunta la companya Marian Sintes, metgessa i Coordinadora de l’Àrea de Salut de ConBici, els resultats obtinguts fins ara són preocupants, perquè només el 12,7% d’estes medicions acomplixen amb el valor màxim anual establert de manera orientativa per l’OMS. Més encara si tenim en compte que fins i tot baixes concentracions dels contaminants tenen un impacte en la salut. De fet, hi ha nombroses evidències científiques sobre l’augment del risc de malalties respiratòries, com infeccions respiratòries i asma; cardiovasculars, com infarts caríacs i cerebrals; càncer de pulmó i deteriori cognitiu.
És cert que al projecte encara li queda molt de treball per endavant, no obstant això les evidències parlen per si soles i, en conseqüència, està previst sol·licitar informació a l’Ajuntament de València per saber les mesures que planteja a fi de millorar la qualitat de l’aire, així com aquelles destinades a afavorir mitjans de mobilitat no contaminants i saludables com la bicicleta.
També volem conéixer les Zones de Baixes Emissions (ZBE) de València perquè són una peça clau per millorar l’aire de les ciutats, ja que a més de restringir el desplaçament en vehicles de motor de combustió, han de garantir la promoció d’una mobilitat activa i segura a peu i en bicicleta i el transport públic de manera prioritària i decidida. Tant és així que, a partir de 2023, la llei de canvi climàtic i transició energètica, que va entrar en vigor en maig del 2021, exigirà als municipis de més de 50.000 habitants la implantació de les ZBE.