Al crit de ‘Salvem Gausa i Montíber’ mig centenar de persones s’han mostrat fermament oposats a la destrucció de quasi 4 milions de m2 d’horta productiva
Hui dilluns 12 de desembre setze associacions del Camp de Morvedre, integrats en una plataforma creada recentment per la defensa del territori, s’han concentrat a Sagunt. L’objectiu? Mostrar la seua oposició a les plaques fotovoltaiques que Iberdrola i Power Holdco volen instal·lar al municipi en el lloc escollit. Amb este acte, liderat pel col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre, que ha reunit vora 50 persones i ha comptat amb l’assistència dels mitjans de comunicació, el que realment volíem era traslladar en persona el nostre missatge al president de la Generalitat.
De fet, des de les 10.30 del matí, les activistes ja hi érem a la plaça major de Sagunt on hem esperat durant hores a Ximo Puig, qui visitava hui la capital de la comarca amb motiu d’una entrega de premis organitzada per UGT. Però sembla que el nostre president ha fet tots els esforços possibles per no trobar-se amb nosaltres, tant a l’entrada com a l’eixida de l’esdeveniment que havia de presenciar.
Imaginem que la falta de justificacions per destruir 4 milions de m2 d’Horta productiva i talar 150.000 arbres fruitals, comprometent la sobirania alimentaria del nostre territori en un context de crisi com l’actual, li ha dut a desplaçar-se pel municipi de camuflatge. No obstant això, volem que assumisca les seues responsabilitats i atenga la ciutadania per a la qual treballa. Tenim dret a rebre explicacions i a què se’ns escolte, que precisament és el que hem aconseguit, tot i la seua absència.
Al llarg de la jornada hem atés a la premsa i hem desplegat una gran pancarta en la qual es podien llegir dos lemes que ara mateixa defineixen molt bé la nostra lluita. D’una banda, salvem Gausa i Montíber, les partides afectades per dites fotovoltaiques; i d’altra, renovables sí però no així. L’últim és molt important perquè ha de quedar clar nosaltres no rebutgem esta mena d’energia, sinó la manera en què s’està plantejant la seua producció, ubicació i distribució.
Esperem que, la pròxima vegada el president de totes les valencianes i valencians tinga la valentia de fer les declaracions oportunes en el moment en què la ciutadania li ho reclama. També que, d’acord amb les que ha conferit en acabar l’acte de la UGT, segons hem pogut llegir a través d’Europa Press, les nostres al·legacions a l’esmentat projecte es tinguen en consideració i s’aposte per l’alternativa que menys impactes puga generar.
Per la nostra part, nosaltres li hem entregat una còpia impresa de les al·legacions que hem presentat a Héctor Illueca, vicepresident segon i conseller d’habitatge i arquitectura bioclimàtica de la GVA, perquè els faça arribar al mateix Ximo Puig.