Este festival suposa una amenaça per a la Marjal de Pego-Oliva
Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina volem mostrar el nostre suport a l’Associació per a la Defensa de la Natura al Sud de València (ADENSVA). Concretament, ens adherim a la denúncia presentada per ADENSVA davant de la Fiscalia Provincial de València contra la celebració de l’Octopus Festival a l’antic Safari Park del Verger, al terme municipal de Dénia. Este festival de música electrònica suposa una amenaça per al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, ja que tindrà un impacte directe sobre la seua població d’aus al celebrar-se en ple període de nidificació.
Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Marina considerem una barbaritat plantejar un festival de música electrònica com l’Octopus, amb 40.000 vats de potència i 15.000 participants, a l’antic Safari Park del Verger. Estes instal·lacions es troba al terme municipal de Dénia, just al costat del Par Natural de la Marjal de Pego-Oliva. De fet, la ubicació on es pretén realitzar l’Octopus està dins de la zona d’amortiment d’impactes d’este parc natural, segons el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de la Marjal de Pego-Oliva.
A més a més, la data quan es pretén celebrar este festival (del 17 al 20 de juliol) coincidix amb l’època de nidificació de les aus. Per tant, l’Octopus suposa un perill directe sobre la valuosa colònia reproductora d’ocells aquàtics de la Marjal de Pego-Oliva. I també sobre la colònia reproductora de la veïna Serra de Segària, ubicada a menys d’un quilòmetre del Safari Park del Verger.
Cal recordar que Segària, com la mateixa Marjal de Pego-Oliva, és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Concretament, esta serra forma part de la ZEPA Muntanyes de La Marina. De fet, a Segària encara cria una de les quatre parelles d’àguiles de panxa blanca (Aquila fasciata) que sobreviuen a la comarca de La Marina Alta. L’àguila de panxa blanca està en perill d’extinció segons la Directiva Europea d’Aus.
A més a més, no podem oblidar que des de 2019 es desenvolupa a la Marjal de Pego-Oliva un projecte pioner per a la reintroducció de l’àguila pescadora (Pandion haliaetus) al País Valencià. Esta espècie, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), es troba en perill crític. I que en el Riu Racons, ubicat molt a prop del Safari Park del Verger, també es desenvolupa un pla de recuperació per al samaruc (Valencia hispanica), un peix endèmic en perill d’extinció segons el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçada.
Per tots estos motius, des del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Marina volem mostrar públicament el nostre suport a la denúncia contra l’Octopus presentada pels companys de l’Associació per a la Defensa de la Natura al Sud de València (ADENSVA). Esperem que la Fiscalia Provincial de València, en aplicació del principi de precaució establit en la nostra legislació, impedisca la celebració d’este esdeveniment de música electrònica.
A més a més, exigim a l’Ajuntament de Dénia, terme municipal on es troba el Safari Park del Verger, i al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva que es pronuncien en contra d’este festival. I, per descomptat, confiem que la Generalitat Valenciana no atorgue cap permís ni llicència a l’Octopus per a la seua celebració.
Finalment, des d’AE-Agró La Marina volem anunciar que no tenim cap inconvenient en reunir-nos amb els promotors de l’Octopus, tal com han plantejat ells mateixos. De fet, ens encantaria explicar i informar-los cara a cara, i amb més detall, de tots els impactes mediambientals que pot generar el seu festival. I, així, si tenen un mínim de respecte per la nostra natura, que renuncien a la seua celebració.
