La pràctica d’este esport de muntanya en les parets del Paratge Natural Municipal de la Cova Negra obliga al Bubo bubo a abandonar la seua llar
El passat dijous 2 de febrer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera sol·licità a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient el tancament d’una via d’escalada en el Paratge Natural Municipal de la Cova Negra de Xàtiva. El motiu d’esta petició és que la pràctica d’este esport de muntanya impedix actualment la nidificació del duc (Bubo bubo) en este paratge natural municipal, on esta espècie, catalogada com a vulnerable i d’interés especial, vivia des del segle passat.
Des de principi de la dècada dels 90, el duc (Bubo bubo) tenia en un dels barrancs del Paratge Natural Municipal de la Cova Negra de Xàtiva la seua llar, on any rere any nidificava en una xicoteta cova, com demostren els censos d’aus de SEO/BirdLife. Tanmateix, des de fa dos anys, esta espècie, catalogada com d’interés especial pel Catàleg Valencià d’Espècies Amenaceu de Fauna, ha abandonat la Cova Negra per culpa dels impactes que ha ocasionat en el seu hàbitat l’obertura d’una via d’escalada. La pràctica d’este esport de muntanya ha suposat, a més a més de contínues molèsties per al duc, l’eliminació de pràcticament tota la vegetació de la paret rocosa on vivia. Inclús s’ha podat la garrofera que protegia la plataforma d’accés a la xicoteta cova on el Bubo bubo tenia el seu niu des de fa més de 15 anys.
Davant d’estos fets, el passat dijous 2 de febrer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera va sol·licitar per escrit a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient el tancament d’esta via d’escalada que impossibilita la nidificació del duc en la Cova Negra de Xàtiva i que, per tant, infringix la Llei 4/89 de Conservació dels Espais Naturals i la Flora i Fauna Silvestre. L’article 26 de l’esmentada Llei establix que està terminantment prohibit donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament els animals silvestres (…), així com alterar el seu període de reproducció. En aquest cas concret esta infracció té com a agreujant que el Bubo bubo està catalogat com a vulnerable i d’interés especial, segons la normativa espanyola i valenciana que regula les espècies de fauna amenaçada.
A més a més, la Llei 42/2007 de 13 de desembre de Patrimoni Natural i de la Diversitat establix que el duc és una espècie objecte de mesures de conservació especials pel que respecta al seu hàbitat, amb la finalitat d’assegurar la seua supervivència i la seua reproducció en la seua àrea de distribució. Per aquest motiu, les Comunitats Autonòmiques estan obligades a vigilar i fer un seguiment de l’estat de conservació dels seus hàbitats, com és el cas del Paratge Natural Municipal de la Cova Negra de Xàtiva. Precisament, per a assegurar la protecció d’estos hàbitats, el Decret 179/2004 de 24 de setembre del Consell de la Generalitat Valenciana, que regula els esports de muntanya, conferix a la Conselleria responsable en matèria de medi ambient la potestat d’establir limitacions a les manifestacions i activitats esportives organitzades que puguen induir processos de degradació en entorns naturals de muntanyes i espais forestals o per motius de protecció de la flora i la fauna, permetent en aquests casos a la Conselleria restringir la utilització temporal de determinades «zones o sectors d’escalada i/o espeleologia» i inclús restringir la realització d’escalada en qualsevol serra de la Comunitat Valenciana.
Per aquests motius, des d’AE-Agró La Costera esperem que la Conselleria de Medi Ambient atenga la nostra sol·licitud de tancament de la via d’escalada de la Cova Negra, que impossibilita la nidificació del Bubo bubo, i que així puguem tornar a vore volar el duc en el cel d’este paratge natural municipal de Xàtiva.