L’empresa Inelcom pretén construir un centre subterrani d’art contemporani i arqueologia a la muntanya del Castell de Xàtiva, just al costat de l’Hotel Montsant, del qual també és propietària esta companyia tecnològica. Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera ens oposem a este projecte, ja que implica perforar i ocupar una zona de protecció del Bé d’Interés Cultural (BIC) i resulta incompatible amb el Pla Especial de Protecció del Castell. A més a més, desconfiem de les dades facilitades pels promotors del museu que, per exemple, afirmen que rebrà més de 200.000 visitants anualment, xifra molt superior a la de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) o el Museu Sorolla de Madrid.
Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Costera volem mostrar la nostra preocupació pel Centre d’Art i Arqueologia que l’empresa Inelcom vol instal·lar en la muntanya del Castell de Xàtiva, monument històric declarat Bé d’Interés Cultural (BIC). L’actuació està dirigida a ampliar la capacitat de l’Hotel Montsant, propietat també d’Inelcom, amb la construcció d’un museu subterrani d’art contemporani i arqueologia en una de les vessant de la muntanya, prop de les muralles. Concretament en uns 14.000 m2 actualment lliures d’edificacions, inclosos en el Pla Especial de Protecció del Castell.
A dia de hui, este projecte és inviable des del punt de vista legal i ens oposem a la modificació del Pla Especial en benefici d’una activitat mercantil. El Castell de Xàtiva, una de les ciutat amb més història de tota la província de València, és un dels monuments de major importància de la comarca de La Costera. El Castell i el seu entorn han mantingut el seu caràcter històric, els seus valors naturals i la seua silueta al llarg de la història. Així que ara, en ple segle XXI, amb una sensibilitat creixent cap al nostre patrimoni, no ens podem permetre donar passos arrere.
La normativa que regula l’espai que es vol perforar per a construir el museu subterrani es va redactar amb una visió objectiva, general i permanent i no es pot modificar ara a la carta i amb caràcter desigual. Tots els negocis de Xàtiva, inclosos els hotels, complixen una normativa que regula la seua activitat. Així que eximir d’estes limitacions a algun establiment, com és el cas de l’Hotel Montsant, suposaria una discriminació per a la resta.
Des d’AE-Agró La Costera considerem que no poden coexistir dos models d’urbanisme: un a la carta, per a grans inversors, i un altre de plat únic, per a la resta de veïns i veïnes de la ciutat. No podem oblidar que este model ens ha portat a la crisi i a patir uns nivells de corrupció política molt elevats. Per això, cal desterrar esta manera d’actuar definitivament.
Les xifres no quadren
Segons els promotors del projecte, que volen invertir 20 milions d’euros, este museu subterrani no originarà cap tipus d’impacte ambiental o sobre el patrimoni. Tanmateix, resulta complicat creure a l’empresa quan diu que excavar una vessant de la muntanya no tindrà efectes mediambientals o patrimonials. Més encara si tenim en compte que les estimacions de visitants, impacte econòmic i llocs de treball que han facilitat no acaben de quadrar.
Segons Inelcom, el seu centre subterrani d’art contemporani i arqueologia atraurà anualment a més de 200.000 visitants, tindrà un impacte econòmic de 51 milions d’euros i crearà 527 nous llocs de treball. Des d’AE-Agró La Costera, després de comparar les estadístiques de visitants d’altres museus, considerem que estes xifres estan completament sobredimensionades. En 2016, per exemple, el museu Sorolla a Madrid va tindre 100.000 visitants, el Museu Arqueològic Nacional 200.000,l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) 123.000 i, en 2015, el Centre Cultural La Beneficència 200.000. Per no parlar de la resta de museus que tenen una afluència prou inferior, a excepció del Prado, el Reina Sofía i el Thyssen.
Si tenim en compte les estadístiques reals dels centres culturals esmentants, que a més a més es troben en capitals amb major població i nombre de turistes que Xàtiva, resulta aventurat pensar que el museu subterrani de la muntanya del Castell arribarà als 200.000 visitants anuals i, per tant, que generarà 527 nous llocs de treball i un impacte econòmic de 51 milions d’euros. Paga la pena destacar també que la col·lecció d’art modern que s’exposaria es pot visitar ara a Madrid, però només concertant cita prèvia. Concretament a Pozuelo de Alarcón. Això sí, no apareix publicitada ni a la web d’este ajuntament ni a la web de turisme de la Comunitat de Madrid…
Durant el mes de maig, hem cercat en una popular web de viatges ressenyes sobre esta col·lecció i no hem trobat cap. Això sí, del Castell de Xàtiva hem localitzat 480. No ens enganyem, el Castell és el principal valor turístic de la ciutat i restar-li valors patrimonials i naturals, foradant i excavant la muntanya per a construir un museu subterrani, és contrari a tota lògica i també a la Llei. Així que des d’AE-Agró La Costera rebutgem este projecte, mostrem públicament el nostre suport a la plataforma Xàtiva Digna i convidem els promotors del museu a buscar un lloc alternatiu, on instal·lar el seu centre d’art i arqueologia sense ocasionar afeccions al nostre patrimoni històric i natural.