Denunciem que esta nova activitat que vol realitzar Saggas no està justificada i és perillosa per al medi ambient i les persones
Saggas projecta realitzar una nova activitat en el Port de Sagunt. Concretament, transvasar gas natural liquat (GNL) de vaixell a vaixell en la seua planta regasificadora. Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ens oposem a esta nova activitat que considerem injustificada i perillosa per al medi ambient i els habitants del Port de Sagunt. Per este motiu, hem al·legat davant la Generalitat Valenciana per a demanar que no s’aprove la modificació substancial de l’autorització ambiental integrada que Saggas ha sol·licitat per a poder transvasar GNL de vaixell a vaixell.
Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre denunciem que la proposta de nova activitat realitzada per Saggas no té cap justificació per a l’interés general de la nostra comarca. Fins i tot va en direcció contrària a l’actual política europea, estatal i valenciana de descarbonització. És a dir, de menor ús i consum de combustibles fòssils per a poder mitigar els efectes de l’Emergència Climàtica que ja patim.
De fet, Saggas, empresa la situació econòmica de la qual és bona (en 2020 va repartir dividends entre els seus inversors malgrat la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus), hauria d’aprofitar l’actual context per a descarbonitzar-se i, així, assegurar el futur de l’empresa i dels seus treballadors.
Però, en lloc d’apostar per un model de negoci climàticament viable, s’aferra als combustibles fòssils amb la seua proposta de transvasar gas natural liquat (GNL) de vaixell a vaixell en la planta regasificadora del Port de Sagunt. I per a tractar de justificar esta decisió davant de la Generalitat Valenciana arriba a tergiversar la realitat.
Segons les dades que oferix Saggas per a justificar la seua nova activitat, la capacitat de producció de la planta s’incrementarà en un 12% i la companyia afirma que han arribat a carregar i descarregar una mitjana de 100 vaixells anualment. Però, açò no és cert, perquè només ha ocorregut una vegada a tota la història de la instal·lació. De fet, segons les dades de l’últim lustre d’activitat de la regasificadora, la mitjana de descàrregues és de només 30 vaixells a l’any.
A més a més, respecte a la necessitat de recàrrega de vaixells, Saggas pressuposa un total de 12 recàrregues anuals. Resulta curiosa una xifra tan optimista, ja que únicament s’han efectuat recàrregues de vaixells en 2013, 2014 i 2015.
També resulta curiós que Saggas considere que transvasar GNL de vaixell a vaixell no augmenta la perillositat de l’activitat de la planta. Però clar, en la seua argumentació obvien l’emplaçament de la regasificadora, que compartix moll amb altres empreses que, per exemple, es dediquen a la fabricació i magatzematge de productes fertilitzants (classificats en la llista europea de productes perillosos com a explosius i tòxics) o la producció d’energia elèctrica a partir de combustible fòssil, amb presència de turbines i calderes sotmeses a elevades temperatures.
Des d’AE-Agró Camp de Morvedre considerem que el solapament de totes estes activitats industrials en la mateixa àrea ha de ser tinguda en compte per a establir els riscos reals de qualsevol nova activitat. Més encara si per les seues pròpies característiques, com és el cas del transvasament de GNL de vaixell a vaixell, ja presenta un alt grau de perillositat. No volem ser un nou Beirut, port on l’estiu passat l’explosió d’un vaixell carregat amb nitrat d’amoni va provocar centenars de morts i milers de ferits, a més a més d’enormes danys materials.
De fet, encara existix una activitat més en el Port de Sagunt que incrementa el risc i la gravetat d’un possible accident: l’estiba d’armes i productes explosius per a les guerres d’Orient Mitjà, activitat que s’ha realitzat de manera oculta a l’opinió pública fins que va ser denunciada a finals de 2019 per AE-Agró i Antimilitaristes-MOC (Moviment d’Objecció de Consciència).
Des d’AE-Agró considerem que no es pot sostindre esta política de manca absoluta de transparència i de continuar permetent en el Port de Sagunt la realització i solapament d’activitats perilloses. I, com a mínim, per la gran acumulació d’activitats industrials perilloses, s’hauria d’informar periòdicament la ciutadania dels possibles riscos que això suposa.
Finalment, pel que respecta als possibles efectes ambientals negatius de transvasar GNL de vaixell a vaixell, paga la pena destacar la presència d’àrees vulnerables en l’entorn del Port de Sagunt. Este és el cas de les praderies de Posidònia oceanica, la platja del Grau Vell i la Marjal dels Moros. El projecte de nova activitat de Saggas no especifica cap mena de mesura ambiental correctora, ja que no preveu afectacions sobre estes àrees vulnerables. Però, de complir-se les previsions assenyalades en la justificació del projecte, l’hipotètic increment del trànsit marítim de segur que tindria conseqüències negatives sobre estes àrees.