Arranquen les mobilitzacions per defensar un ferrocarril públic, social i sostenible que vertebre el territori i contribuïsca al refredament del planeta
Des de les organitzacions que subscrivim este comunicat, entre les quals es troba Acció Ecologista-Agró, volem alertar del model que s’està instaurant en la xarxa ferroviària, tant en l’àmbit estatal com autonòmic. Un model injust que potencia les grans infraestructures utilitzades per petits percentatges de la població en detriment de les línies de rodalies i regionals que utilitzen diàriament un gran nombre de persones.
Anys enrere, les inversions han augmentat a l’alta velocitat en detriment del tren convencional, que rep insuficients recursos econòmics, fins i tot nuls en alguns casos. Este fet repercuteix negativament en la qualitat i la seguretat del servei prestat, aprofundint encara més en les desigualtats socials. És imprescindible una gestió i titularitat pública del ferrocarril, que optimitze els recursos i prioritze les inversions que garantisquen la seua qualitat, accessibilitat i sostenibilitat. I això és el que reclamarem durant esta setmana, del 18 al 24 d’octubre, per tota Espanya, de manera coordinada però descentralitzada. Concretament, al País Valencià, prèviament a la manifestació del 25 d’octubre a Madrid, tindrà lloc demà una mobilització a l’estació de Renfe.
En el darrer lustre, i sense tindre en compte el període pandèmic, s’han suprimit 20.500 trens. En l’àmbit de València, solament en 2019, es suprimiren 7590 trens, la majoria per falta de personal o de vehicles ferroviaris. Això, junt amb el mal servei oferit per part de Renfe, ha derivat en una dràstica reducció pel que fa al nombre de viatgers anuals, passant dels 24 milions a tan sols 14,5 en l’actualitat; la qual cosa implica un traspàs d’estos viatgers del tren a la carretera, amb les conseqüències que este fet suposa per a la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem. A més a més, estem davant d’una problemàtica que segueix en augment.
El ferrocarril convencional és, sens dubte, el mitjà de transport més sostenible i una peça fonamental en la tasca de refredar el planeta en el context de canvi climàtic. També, el més adient per combatre la despoblació de les zones rurals i d’interior, vertebrant els territoris i contribuint a refermar la població. No solament la connexió entre les grans ciutats és important, també atendre les connexions entre les poblacions intermèdies és necessari.
Així mateix, creiem que la defensa del medi ambient és més àmplia i ens oposem també a les agressions previstes al nostre territori com són l’ampliació nord del Port de València, autèntic atemptat contra la mateixa ciutat de València i contra espais protegits com l’Albufera; la construcció de macro instal·lacions fotovoltaiques; de línies de molt alta tensió, la construcció i ampliació de carreteres, la instal·lació d’activitats contaminants al Port d’Alacant o la destrucció d’espais protegits.
Per tot això, des d’AE-Agró i la resta de les organitzacions i moviments socials signants reclamem una intervenció decidida en: restablir el servei ferroviari anterior a la pandèmia de la COVID-19, amb la plantilla suficient per a garantir un servei de qualitat, reorganitzant els horaris i augmentant freqüències dels trens; apostar de manera decidida pel transport de Rodalies i Mitja Distància optimitzant la gestió dels recursos econòmics disponibles, prioritzant les actuacions més properes a la ciutadania i respectuoses amb el medi ambient. Amb la valoració de nous projectes, com el tren costaner.
També volem potenciar les actuacions encaminades a fomentar la intermodalitat, la integració de la xarxa ferroviària en una xarxa metropolitana integrada i el servei a les persones amb mobilitat reduïda, així com la bicicleta i integrar unes tarifes més econòmiques que permeten i incentiven a la ciutadania a utilitzar este mitjà de transport; restablir el servei ferroviari entre Utiel i Conca, que es va interrompre al gener d’este any, amb una posterior rehabilitació exhaustiva, que permeta poder augmentar la qualitat del servei, així com la regularitat i la freqüència d’esta.
A més a més de posar en marxa d’un pla integral de substitució de vehicles, alguns d’ells amb més de 40 anys d’antiguitat, tenint en compte paràmetres de confort i sostenibilitat, així com adaptar i adequar les estacions i les línies, donant prioritat a l’electrificació de les de Xàtiva-Alcoi, València-Utiel-Conca, Sagunt-Terol-Saragossa i Alacant-Múrcia; i, reorganitzar les capçaleres i finals de línies, per a donar un servei en funció de les necessitats de les usuàries, com la línia C3 perquè Camporrobles siga el final, ja que ara solament apleguen fins a Utiel. Beneficiant amb este fet a la població de les Coves d’Utiel.
Finalment, exigim un impuls decidit al transport de mercaderies per ferrocarril, que ha disminuït en els últims anys de quasi l’11% al 2,4%, i que ha impulsat infraestructures faraòniques en detriment del ferrocarril convencional. A més, d’una política coherent amb els valors que emanen de l’any internacional del ferrocarril, i que són interpretats de manera injusta pel Govern d’Espanya, i mostrem el suport a totes les mobilitzacions convocades per la Coordinadora Estatal per un Ferrocarril Públic, Social i Sostenible i per totes les organitzacions socials i mediambientals en la setmana de la lluita d’octubre de 2021.
Els moviments i organitzacions del País Valencià signants en defensa d’un ferrocarril públic, social i sostenible que vertebre el territori i refrene el planeta són: Rodamons, Intersindical Valenciana, Stepv-IV, Acció Ecologista Agró, Ecologistas en Acción, La Ribera en Bici, Volem Palmerar, Esquerra Unida del País Valencià, Plataforma Salvem en Tren Alcoià-Comtat, Plataforma de Pueblos con el Tren, Avv Carraixet d’Almàssera, Col·lectiu Soterranya, Xúquer Viu, Sindicat Ferroviari- IV, Plataforma en Defensa del Ferrocarril de CGT, CGT del País Valencià, Coordinadora en Defensa del Sistema Públic de Pensions, La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, Esquerra Republicana del País Valencià, Indignats amb Renfe, Usuàries del Tren de València, Associació de Veïns i Veïnes San Miguel Arcángel de San Miguel de Salinas, Associació de Veïns i Veïnes B.Orriols-Rascanya, Aliança per l’Emergència Climàtica, Compromís, Comissió Ciutat-Port, València en Bici-AE Agró.