Demanem la inclusió d’ambdues zones humides al Catàleg Espanyol d’Hàbitats en Perill de Desaparició
El dimecres passat, 13 de juliol, membres d’Acció Ecologista-Agró i d’Ecologistas en Acción València rebèren a una trentena de persones pertanyents a col·lectius en defensa del Mar Menor què visitàren l’Albufera de València per celebrar una jornada d’agermanament entre ambdues zones humides Ramsar. Un acte emmarcat dins de la campanya internacional pel Mar Menor d’Ecologistas en Acción Región Murciana, durant el qual compartirem experiències, preocupacions i, per descomptat, unirem forces per defensar la inclusió d’estos espais naturals tan fràgils i castigats en el Catàleg Espanyol d’Hàbitats en Perill de Desaparició (CEHPD).
És cert que, salvant les distàncies i les diferències entre l’Albufera de València i el Mar Menor, existeixen massa similituds en el seu procés d’eutrofització. De fet, en ambdós casos, identifiquem un parell factors que han estat influint de manera negativa en l’estat ecològic de les llacunes, conduint-les al col·lapse. Ens referim, d’una banda, a la potenciació de l’agricultura intensiva, com un dels principals focus d’aportacions de nitrats i fosfats a les seues aigües; i, d’altra, a l’incompliment constant de la legislació que les empara, en els ambits autonòmic, estatal, europeu i, fins i tot, internacional.
Pel que fa a les pràctiques agraries no hem d’oblidar que responen a un paradigma alimentari clarament insostenible, no sols en termes ambientals, com l’estat de conservació d’estos espais revela, sino també per al conjunt de la societat que, sota l’estrategia d’opacitat perseguida per grans empreses i administracions, ha vist minvat el seu benestar. Esta mercantilització dels aliments naix de la ruptura entre la producció i el consum local. Una estratègia on primen els interessos econòmics, obrint pas a un pou d’incertesses sobre l’origen del què mengem, les condicions en què s’han elaborat, els seus preus i condicions laborals de qui treballen la terra, que necessariament hem de qüestionar i tombar.
Respecte l’actitud de l’administració, hem de destacar la seua passivitat davant les múltiples pressions que han s’acsejat tant l’Albufera com el Mar Menor. Tant és així que, de manera descarada, segueix sense aplicar-se la Llei 42/2007, del Catàleg Espanyol d’Hàbitats en Perill de Desaparició (CEHPD). En este sentit, portem molts anys esperant que el catàleg es pose en marxa i incloga com primer Hàbitat en Perill de Desaparició al denominat “1150 Llacunes costaneres”.

Per què? Doncs, perquè este hàbitat prioritari per a la Unió Europea, actualment inclòs en l’annex 1 de la Directiva 92/43/CEE, és el principal representat en espais com el Mar Menor, que acull el 40% de la superfície total de l’hàbitat en l’Estat espanyol, i l’Albufera de València, que inclou el 20%. Incloent a Doñana, tindríem el 90% de la superfície total de Llacunes Costaneres, que sofreixen greus amenaces que han generat una alarmant pèrdua de biodiversitat i posen en risc el seu futur.
Donada la gravetat de la situació i la necessitat urgent de recuperar un bon estat de salut per a les nostres zones humides, Acció Ecologista-Agró i altres movimients ecologises defensors de tots dos espais protegits i amenaçats, hem decidit conjuminar forces, intercanviant diagnòstics i experiències, en un agermanament d’ambdós ecosistemes de gran valor ambiental i identitari que estan a la vora del col·lapse.

Esta visita de representants de diferents plataformes i associacions pel Mar Menor a l’Albufera de València, és un primer pas, amb què pretenem el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic incloga sense dilació les llacunes costaneres en el CEHPD, i que les administracions competents de cada espai adopten la mesures urgents, eficaces i globals que reverteixen la greu situació, sense oblidar que no sols la qualitat de vida dels seus habitants, sinó també l’economia de totes dues zones, depèn en gran manera de l’adequada conservació d’estes llacunes, els seus ecosistemes i els seus paisatges.
Finalment, assenyalar que, per part del Mar Menor han estat representats els següents col·lectius: Ecologistes en Acció de la Regió Murciana, Pacte per la Mar Menor, Moviment ILP, Protectors de la Terra, Banderes Negres, Mar Menor Bizirik Zero Isurketa, Extintion Rebellion i la Societat d’Estudis Biològics Iberoafricanos.