Els ecologistes demanen a més que es sancione als responsables dels incompliments del plec de condicions en les tales forestals d’Énguera
Membres d’Acció Ecologista-Agró han pogut comprovar sobre el terreny, acompanyats per altres experts i conservacionistes, que les tales per obtenció de biomassa que l’Ajuntament d’Énguera promou en tres Forests d’Utilitat Pública (MUP) del seu terme, han estat efectuant-se amb incompliments evidents del Plec de Condicions que la Conselleria ha marcat per la seua realització, com havien alertat ja diferents veïns del municipi els darrers dies de 2023.
Les tales són continuació d’un Projecte polèmic i conflictiu que va ser aprovat el 2013 i que els ecologistes i diferents científics i experts en matèria forestal consideren que són desmesurades, injustificades, perjudicials pels interessos dels seus propietaris legítims (els veïns del municipi) i que han tingut impactes ambientals destacats. Estes tales ja van ser paralitzades l’any 2016 per incompliments greus del plec de condicions, però l’Ajuntament (governat pel PP) ha intentat reprendre-les en diferents moments. Les zones afectades són MUP, i la llei forestal marca que han de ser millorades i conservades pels seus valors ecològics i dedicar-se prioritàriament a funcions ambientals i socials. A més, en gran part de la seua extensió, formen part de la Xarxa Natura 2000 europea i, per tant, es reconeixen valors ambientals destacats.

L’Ajuntament aposta per talar 80.000 pins per a fer pèl·lets en comptes d’aprofitar les restes d’activitats agrícoles
La pretensió del govern municipal és obtenir 16.000 tones de fusta per triturar-les i emprar-les com a pèl·lets per alimentar calderes de calefacció. Açò equival a tallar uns 80.000 pins de grandària mitjana que es valoren a menys d’un euro cadascun. Resulta curiós que informes oficials de la Conselleria d’Agricultura (del 2011) afirmen que les restes d’activitats agrícoles, que actualment no s’aprofiten i es cremen, i que originen, per cert, molts incendis forestals, aportarien una quantitat molt superior de biomassa del que es pot aconseguir del bosc i, a més, la seua obtenció és més fàcil i amb menys costos econòmics.
El Pla Local de Prevenció d’Incendis (PLPIF), elaborat pel mateix Ajuntament i aprovat en 2021, manifesta amb total claredat que les cremes agrícoles en el terme d’Énguera, en el període anterior de 20 anys, van originar el 96% de les extensions cremades. Sorprenentment, este Pla no preveu cap actuació per oferir una alternativa per triturar i aprofitar les restes agrícoles, en comptes de cremar-les. Una opció perfectament viable tècnicament i que resulta fàcil d’organitzar, amb costos molt baixos.
Si les tales continuen, els veïns d’Énguera, veuran com es degrada el seu bosc i el seu paisatge i, per tant, disminueix el valor del seu capital natural, sense rebre cap benefici econòmic de la venda (millor dit “regal”) dels seus arbres. Resulta que l’empresa Sevillana que va guanyar l’adjudicació de l’aprofitament de la fusta en 2022 pagarà “en espècie” efectuant uns suposats treballs que teòricament seran de millora, però que la seua naturalesa i concreció no apareix en cap lloc per escrit, situació que va portar a AE-Agró ha denunciat el fet als tribunals, que encara pendent no han resolt el cas.

Demanem que es declare oficial i legalment caducada l’autorització
Sense que s’haja donat a conéixer els motius del retard, les tales no van començar fins a finals del 2023 (a l’octubre) quan el contracte marcava clarament el 31 de desembre d’eixe any com a final de l’explotació. Per este motiu, Agró demana que es declare oficial i legalment caducada l’autorització, encara que tot apunta que l’empresa pensa continuar, ja que ha estat tallant molt recentment i té maquinària encara a les zones afectades, amb molts arbres sense extreure del bosc.
Però, a més, s’ha pogut constatar que, com ja va ocórrer en 2015-16, la nova empresa també incompleix diferents condicionants del plec que regula les tales, com hem pogut comprovar sobre el terreny. Entre estos incompliments, que poden originar sancions i la rescissió del contracte, hi ha el fet que els arbres a abatre no han estat senyalitzats de cap manera, per diferenciar-los dels que s’han de preservar i facilitar la inspecció.
Abunden tales d’arbres sans i rectes, i de bona grandària, en les piles de pins acumulats quan els preferents haurien de ser aquells que “no tenen futur”
També cal considerar que són molt abundants els arbres tallats que no presenten les característiques que el plec diu que haurien de ser preferents. Hem pogut constatar que abunden els arbres sans i rectes, i de bona grandària, en les piles de pins acumulats. Són abundants els de diàmetre superior als 30 cm (arribant als 40 o 50 de diàmetre), i que correspondrien a arbres de 30-40 anys o més, com hem pogut mesurar i constatar. Els preferents haurien de ser aquells que “no tenen futur”. Les vies d’extracció no sols no apareixen ben determinades i marcades, sinó que es multipliquen de manera desordenada en la zona afectada i semblen obrir-se sobre la marxa, sense cap planificació.

Per tots estos motius, Acció Ecologista-Agró demana a l’Ajuntament d’Énguera i a la Generalitat que es declare caducada la concessió, que s’investiguen a fons les irregularitats i que se sancione als responsables i se’ls obligue a corregir els danys efectuats, com dicten les normatives forestals.