Volem demostrar què hi ha alternatives viables a escala tècnica i econòmic sense afectar el territori
Acció Ecologista-Agró, com a associació integrant de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre, ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra la declaració de prioritat energètica de la Conselleria de Política Territorial en l’àmbit territorial de sòl no urbanitzable de Montiber i Gausa per a la implantació de macrocentrals fotovoltaiques dins del terme municipal de Sagunt (Camp de Morvedre, València).
La resolució de la Conselleria, del 23 de març de 2023, té efectes en els projectes per a la instal·lació de projectes fotovoltaics en els àmbits de sòl no urbanitzable comú declarats en les àrees de Montiber i Gausa. Dita resolució va contravé la legislació de la Generalitat Valenciana, concretament el Decret llei 14/2020, per a la implantació d’energies renovables, perquè es tracta de sòls de molt alta capacitat agrològica, sobre els quals està exclosa la seua transformació a sòl industrial per la mateixa necessitat de producció d’aliments.
Els sòls de molt alta capacitat agrològica representen menys de 3% del territori de la Comunitat Valenciana, i el seu manteniment i protecció és clau per al sector agrícola i alimentari. Es justifica la seua declaració per “raons d’emergència energètica”, quan la demanda elèctrica a Espanya està caient durant els últims 15 anys. Del màxim de consum de 281.051 GWh de l’any 2008, s’ha passat a 250.421 GWh en l’últim any complet 2022, suposant un descens del 12,4% en termes totals. Més significatiu si cap és en termes lligats a la població, ja que del màxim produït en 2007 de 6.086 kWh, s’ha passat a 5.259 kWh per càpita l’any 2022. El que suposa un descens mitjà de la demanda del 15,7%.
L’objecte d’esta declaració, sota l’acord del Consell de la Generalitat de 24 de març de 2023, és l’expropiació dels terrenys a càrrec de diners públics per a entregar-los a Iberdrola per tal que venga energia al projecte de Power Holdco, la Gigafactoria de VW, per mitjà del desenvolupament de plantes fotovoltaiques en els terrenys agrícoles.
Des de la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre, de la qual forma part Acció Ecologista-Agró, hem preparat un dossier d’ubicacions d’implantació per a les plaques fotovoltaiques en àrees urbanitzades i terrenys degradats dins del municipi, com cobertes de grans indústries, pàrquing d’àrees industrials, centres comercials i espais esportius, campes d’instal·lacions portuàries, zones annexes a autopistes i àrees de servei com antics peatges de Puçol i Ventorrillo, fins i tot àrees degradades com pedreres i l’antic abocador.
El que volem demostrar és que hi ha alternatives viables a escala tècnica i econòmic sense afectar el territori i sense generar un menyscapte en els projectes, tot el contrari, poden generar major riquesa sense afectació territorial, i ajudar a compatibilitzar altres activitats amb nous usos i a la regeneració d’espais degradats.
En este sentit, la mateixa normativa de la Generalitat, el Decret llei 14/2020, en l’article 8 sobre Criteris generals per a la localització i implantació de centrals fotovoltaiques indica que es procurarà “la construcció de centrals fotovoltaiques sobre els voltants de les edificacions, incloses les seues cobertes o sostres, i altres construccions auxiliars d’estes, com les pèrgoles destinades a estacionament o per a l’ombrejament, enfront de l’ocupació de sòls de qualsevol mena, amb independència de la seua situació, classificació o qualificació urbanística, i dins d’estes es considera preferent l’aprofitament dels sòls en situació urbanitzada enfront del sòl en situació rural.”