AE-Agró signa i dona suport al manifest de la Fundació Global Nature demanant la posada en marxa del Pla Estratègic d’Aiguamolls
En un context global marcat pels efectes adversos del canvi climàtic i el consegüent increment de la freqüència i intensitat de fenòmens meteorològics extrems, els aiguamolls es presenten com a ecosistemes essencials per a la resiliència del planeta i el benestar de les comunitats humanes i naturals. Aquests espais exerceixen un paper molt important com a amortidors enfront de catàstrofes i contribueixen, mitjançant la seua restauració i bona conservació, a la mitigació del canvi climàtic.
Este paper és especialment crucial en els ecosistemes mediterranis, on les llargues temporades de sequera i els esdeveniments de pluges torrencials són dinàmiques característiques. En este àmbit, l’agreujament de la freqüència i intensitat d’est0s fenòmens suposa una amenaça encara major, augmentant el risc per a les vides humanes, ecosistemes, i models productius.
El valor estratègic dels aiguamolls
- Amortidors naturals: Els aiguamolls laminen la intensitat de les inundacions en retenir grans quantitats d’aigua en els seus sòls i vegetació i en permetre l’expansió de l’aigua, esmorteint-ne la velocitat i protegint les comunitats davant desbordaments i tempestes extremes. També actuen com a barreres contra l’erosió, tant costanera com fluvial.
- Regulació hídrica i qualitat de l’aigua: Aquests ecosistemes milloren la qualitat de l’aigua en filtrar contaminants i sediments, recarregant aqüífers i garantint una major disponibilitat de recursos hídrics, fins i tot en períodes de sequera.
- Refugis de biodiversitat: En albergar una rica varietat de flora i fauna, els aiguamolls mantenen la biodiversitat, essencial per a l’estabilitat dels ecosistemes i la provisió de serveis ecosistèmics vitals.
- Captura de carboni i mitigació climàtica: Els aiguamolls restaurats i ben conservats són embornals de carboni altament eficaços, emmagatzemant grans quantitats de CO2 i contribuint significativament a reduir les concentracions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEH) a l’atmosfera. No obstant això, quan es troben en mal estat de conservació poden arribar a ser emissors nets de GEH contribuint a agreujar el problema.
Amenaces i crida a l’acció
Tot i el seu elevat valor natural i els seus serveis cap a la humanitat, aquests ecosistemes enfronten una alarmant degradació. Els drenatges, el rebliment, la contaminació i, en general, l’expansió d’activitats humanes, han reduït el seu número (desapareixent de molts enclavaments del paisatge), la seua extensió i la seua funcionalitat. Tot això ha afeblit ostensiblement el seu paper com a barrera natural davant els impactes de fenòmens meteorològics extrems. Ens trobem en un escenari en el qual el canvi climàtic està agreujant els riscos i les nostres defenses naturals estan més deteriorades que mai. Per tant, és imprescindible actuar amb urgència i determinació.
El Pla Estratègic d’Aiguamolls 2030 estableix un marc per a garantir la conservació i restauració d’estos ecosistemes, però la seua implementació requereix una dotació pressupostària específica i suficient. Sense un compromís econòmic sòlid, serà impossible aconseguir les metes necessàries per a protegir estos espais i, per tant, la població humana, cada vegada més vulnerable als impactes climàtics.
Per tot això reclamem
- Un pressupost tancat i suficient: Demandem a l’administració central l’assignació d’una partida pressupostària garantida per a la conservació i restauració d’aiguamolls en aplicació del Pla Estratègic d’Aiguamolls 2030. Reclamem igualment que les comunitats autònomes, competents en les polítiques ambientals, assignen partides pressupostàries concretes per a la conservació i recuperació d’aiguamolls en els seus respectius àmbits territorials.
- Compromís polític i social: La conservació de la naturalesa ha de ser una prioritat a escala estatal, autonòmica i local, sent imprescindibles polítiques públiques que en reforcen la protecció i involucren la ciutadania, ja que el benestar de la societat no és viable sense els serveis que la naturalesa ens presta.
La inversió en aiguamolls no és una despesa, és una inversió en la sostenibilitat i seguretat de les vides humanes. Ignorar la seua conservació equival a continuar afeblint les nostres barreres naturals davant el canvi climàtic i oblidar, de manera activa, la importància de l’adaptació dels paisatges.
Fem una crida als responsables polítics, els gestors públics i a la societat en general: Protegir els aiguamolls és protegir el nostre futur.