Una vintena de persones recorren l’horta que acabarà sota l’asfalt del Parc Empresarial Pont dels Cavalls
El passat diumenge, 14 de juliol, Acció Ecologista-Agró va organitzar una passejada pels terrenys d’horta i secà que es veuran afectats pel parc empresarial Pont dels Cavalls projectat al terme municipal d’Aldaia (Horta Sud, València). Esta activitat forma part d’una sèrie de marxes informatives sobre els impactes ambientals de l’execució del pla que es desenvoluparan al llarg de la tardor i l’hivern del 2024 amb l’objectiu de donar a conéixer i posar en valor l’horta d’Aldaia. No només des del vessant agrari sinó com a peça clau dins dels connectors ecològics que posen en contacte l’Horta de València, reconeguda com a patrimoni Agrícola Mundial per la FAO, amb altres llocs de l’entorn que presenten valors mediambientals significatius.
En esta ocasió hem recorregut a peu la zona nord-est de l’àmbit d’actuació del que serà, si és que no l’aturem, el futur Parc Comarcal d’Innovació. Hem comprovat que està plena d’abocadors il·legals i incontrolats, amb tota classe de deixalles urbanes, que amenacen la conservació de l’horta, ecosistema clau per fer més resilient el territori i per a garantir la sobirania i seguretat alimentària.

Motiu pel qual la marxa del diumenge al matí, de la que van participar vora una vintena de persones entre elles alguns membres de Per l’Horta, es va centrar a aprofundir i reflexionar sobre les dinàmiques d’abandonament que possibiliten processos especuladors i destructors de l’horta com el que ara assistim, que no són noves i venen acompanyades de la inacció de l’administració davant la problemàtica dels residus.
És competència de l’Ajuntament d’Aldaia la inspecció i realització subsidiària de la neteja dels solars de propietat privada
Al respecte, Acció Ecologista-Agró va informar que, d’acord amb l’Ordenança Municipal de Neteja Viària i Recollida de Residus Urbans, és competència de l’Ajuntament d’Aldaia la inspecció i realització subsidiària de la neteja dels solars de propietat privada. Així com la potestat sancionadora i correctora. Unes responsabilitats que el consistori no està exercint. De fet, el veïnat va assistir amb sorpresa a la instal·lació d’una sèrie de cartells que alerten de la prohibició d’abocar tota mena de residus sense que de manera complementària s’hagen clausurat els punts negres que hi ha a tan sols uns metres de la senyalització.
La ruta va continuar pel camí de les encreullades en direcció cap al Motor dels Colonos de Melxor on resisteixen parcel·les amb un millor estat de conservació. Des d’Agró vam insistir en la necessitat de protegir estos horts, que estan molt vius, i a les persones que allí viuen. Així com en la necessitat de recuperar i dinamitzar els que han estat transformats en femers donat la seua elevada capacitat agrològica. D’acord amb els compromisos adquirits per formar part Aldaia del Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta. També vam explicar el perill quant al risc d’inundacions que suposa no només en esta banda del poble, sinó d’igual manera al nucli urbà, augmentar l’àrea segellada. Que, a hores d’ara, representa un terç de la superfície total del municipi.

Finalment, passant pel camí que segueix el Canal Xúquer-Túria vam tornar al punt d’eixida, el nou cementeri d’Aldaia, on va finalitzar el recorregut. A esta altura, Acció Ecologista-Agró va recordar l’ampliació d’infraestructures viàries i connexions entre carreteres per acollir la nova activitat logística que es desenvoluparan i que constituiran una nova font de contaminació atmosfèrica i acústica. Els impactes de les quals, per cert, no han estat contemplats ni avaluats.
El Parc Empresarial Pont dels Cavalls només empitjorarà la qualitat ambiental d’un municipi, ja saturat d’infraestructures
AE-Agró i el veïnat recordem que Aldaia ja és un terme molt pressionat i saturat d’infraestructures. Primer va ser FERVASA, vingué l’AVE, la CV-36, l’A7, l’A3, el Bonaire. Tenim més de set àrees industrials que de segur podrien acollir la suposada demanda industrial que afirma l’Ajuntament hi ha. Creiem que ja n’hi ha prou. És hora de què les polítiques vagen encaminades a garantir un futur, a garantir la sostenibilitat del nostre municipi, a fer-lo més resilient davant d’un escenari marcat per la incertesa del canvi climàtic. Ja hem patit prou, sota el fals argument de la “creació de llocs de treball”, les iniciatives dissenyades a dit per a grans empreses que no responen a les necessitats de la societat civil.