Participem en el Comité de Seguiment del Contracte d’Aiguamoll
La tercera reunió del Comité de Seguiment del Contracte d’Aiguamoll del Parc Natural de l’Albufera de València va tindre lloc el passat 9 de desembre amb la participació de 19 entitats de la societat civil, entre elles Acció Ecologista-Agró. L’objectiu de la reunió? Doncs, establir mecanismes i avançar en l’execució del Pla d’Acció consensuat en 2019. Este model de governança, voluntari i inclusiu i basat en la cerca de consens i sinergies, mostra el valor de la implicació de la societat civil com a motor de diversos aspectes en la gestió d’esta zona humida, la més emblemàtica de tot el País Valencià.
L’Albufera de València és un dels aiguamolls costaners més importants per a la conservació de la biodiversitat a la Mediterrània. Una zona humida caracteritzada per les estretes interaccions entre els diferents usos de l’espai (agricultura, pesca, gastronomia i turisme) i la conservació de la natura.
Durant els dos últims anys, un ampli ventall d’entitats socials, privades i públiques han desenvolupat en este aiguamoll un model de governança voluntari i inclusiu, basat en la importància de deixar de costat els conflictes i el valor de treballar des del consens i la col·laboració desinteressada per una millor conservació de la biodiversitat i desenvolupament sostenible.
Després d’una sèrie de tallers, es van definir les línies de treball més importants per a millorar la governança de l’aigua en l’Albufera, que es va reflectir en el Pla d’Acció del Contracte d’Aiguamoll. Este contracte va ser subscrit el passat 17 de desembre de 2019 sota la fórmula de Memoràndum de Cooperació per 9 entitats: la Comunitat de Pescadors del Palmar, la Fundació Assut, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Acció Ecologista-Agró, Xúquer Viu, Mesura, l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, Divalterra i SEO/BirdLife, entitat impulsora d’esta iniciativa.
En l’actualitat, el Contracte d’Aiguamoll de l’Albufera està subscrit per 19 entitats, després de sumar-se a la iniciativa 10 més: la Universitat Politècnica de València (UPV), La Unió de Llauradors i Ramaders, la Cooperativa Valenciana d’Agricultors del Palmar, la Séquia Real del Xúquer, la Societat de Regs San José Illa Horta, l’Associació d’Hostaleria del Palmar, l’Associació Cultural Parc Natural Albufera, l’Associació de Veïns del Perellonet, l’Associació Tyrius El Palmar i l’Associació Veïnal El Palmar.
Amb esta composició equilibrada, en la qual treballem juntes grans i menudes entitats d’un divers ventall de perfils, es perseguix aconseguir la transcendència i transferència necessària per als resultats de les accions. I així avançar per a fer compatible la conservació de la biodiversitat i assegurar un desenvolupament socioeconòmic sostenible en este emblemàtic aiguamoll.
Concreció d’accions
Malgrat ser un any marcat per la COVID-19 i les dificultats inherents, el treball de les parts s’ha basat en l’organització de les línies d’acció, la cerca d’aliats i interlocutors i la necessària imbricació amb les principals administracions públiques amb competències en l’Albufera. Este és el cas de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, que participen com a observadors de la iniciativa i la implicació dels quals és de vital importància per a un major èxit del model de governança.
Especialment vital és la implicació de les administracions per l’escenari actual, en el qual és imminent l’inici de la redacció del Pla de Gestió de l’Albufera com a espai de la Xarxa Natura 2000, en el qual s’inclou el nou PRUG (Pla Rector d’Ús i Gestió) del parc natural, i el Pla de Conca del Xúquer. En este context els processos de participació confluïxen.
En concret, pel que respecta a les accions encaminades a millorar la capacitat de governança de l’aiguamoll, en la reunió del passat mes de desembre es van posar sobre la taula els avanços de la constitució d’un centre d’informació virtual de l’Albufera, la determinació de fórmules de col·laboració amb la Junta Rectora del Parc Natural i l’edició d’una guia que permeta aclarir i visibilitzar els procediments i responsabilitats per a determinades actuacions relatives a la gestió del territori: aigua, motes, séquies, camins, infraestructures…
En el cas de les mesures ambientals, el Comité va tractar la posada en marxa d’accions rellevants en la gestió de l’aiguamoll, com la identificació d’estratègies i mesures per a l’assegurament i millora del control dels abocaments urbans, l’avaluació de les pràctiques agroambientals, l’impuls de les estratègies d’infraestructura verda i solucions basades en la natura i l’avaluació de la viabilitat dels dragatges i efectes del rebliment.
Finalment, en relació amb el desenvolupament sostenible en l’Albufera, es va tractar específicament les línies a seguir per a l’avaluació de la viabilitat de l’arrossar a llarg termini, la definició de la capacitat de càrrega turística i millora de l’accessibilitat en alguns espais de l’aiguamoll, el foment de la innovació i la posada en marxa d’un programa de desenvolupament local, que incloga al sector turístic com a dinamitzador econòmic compromés amb un model sostenible basat en les bones pràctiques ambientals.
“Un any després de la signatura del Contracte d’Aiguamoll, sota la forma de memoràndum de cooperació, la iniciativa ha crescut, tant en nombre d’entitats com en el valor dels seus components. Som 19 entitats de la societat civil, del sector de l’agricultura, pesca, turisme, veïnal, científic i ambiental, grans i xicotetes, treballant juntes sota el consens i els objectius comuns. Este model de governança que hem creat entre totes les entitats és un fidel reflex de la societat que tracta de fer de l’Albufera un lloc més valuós ambientalment i que permeta un millor desenvolupament socioeconòmic i sostenible”, va explicar Pablo Vera, tècnic de SEO/BirdLife i responsable d’este projecte en l’Albufera.
“En la reunió s’ha mostrat la inquietud de la societat civil per a implicar-se en la governança d’un dels aiguamolls més importants de la Mediterrània, i les ganes de treballar junts. Som una societat cada vegada més madura, que vol deixar arrere les diferències i avançar des de la trobada d’interessos. De la mateixa manera, el treball desenvolupat fins ara i el que vindrà en els pròxims mesos és un reflex que la societat ja no sols demanda actuar a l’administració: volem treballar junts entre nosaltres i en horitzontal amb les administracions. I amb esta iniciativa estem demostrant que pot fer-se”, va subratllar Vera.
El Contracte d’Aiguamoll de l’Albufera i el seu corresponent Pla d’Acció van nàixer com a resultat d’un procés participatiu voluntari i inclusiu, emmarcat en el projecte europeu WETNET, i establix les principals línies de treball per a millorar la governança de l’aigua en l’Albufera.