Ciberactua en defensa de la bici i signa esta petició!!!
Davant la creixent preocupació per la deriva que estan prenent nombroses poblacions espanyoles en relació amb la mobilitat sostenible, ConBici, la coordinadora d’organitzacions ciclistes de referència en l’Estat, de la qual Acció Ecologista-Agró forma part, ha decidit prendre acció. En un esforç per protegir i promoure la mobilitat sostenible, l’organització ha iniciat una campanya en xarxes socials sota l’etiqueta #ConBiciNiUnPasoAtras i una petició en Change.org, que per descomptat reben el nostre suport.
La meta és fer un anomenat als governs locals que estiguen considerant retrocedir en la infraestructura per a la mobilitat sostenible. En consonància amb ConBici considerem que la força resideix en la unió i per això convoquem a totes les persones que es desplacen amb bicicleta a unir-se a la causa sota el lema «Amb la bici, ni un pas arrere!».
En signar esta petició, estàs expressant el teu suport a la mobilitat sostenible i unint-te a una comunitat compromesa amb la protecció del medi ambient i la promoció d’una vida urbana més saludable i amigable. La teua signatura compta i marca la diferència, ja que enforteix l’anomenat als governs locals perquè prenguen accions concretes en benefici de la mobilitat sostenible a les nostres ciutats.
En l’actualitat, ens trobem immersos en una emergència climàtica que afecta directament la nostra salut i al futur del planeta. Davant esta realitat, els països membres de la Unió Europea tenen la responsabilitat d’aconseguir la neutralitat climàtica per a l’any 2050. Per a assolir-ho, és fonamental reduir les emissions contaminants, i en els municipis, gran part d’estes provenen del trànsit privat. Per tant, la mobilitat és l’àmbit on s’ha de dur a terme una transformació significativa per a garantir municipis saludables i verds, implementant infraestructures que promoguen la mobilitat sostenible i desincentiven els mitjans de transport més contaminants.
En este context, la promoció de l’ús de la bicicleta es revela com una mesura directa per a avançar cap a municipis més humans i amables. La conversió de carrils de circulació motoritzada en carrils bici té l’efecte de reduir considerablement el trànsit als carrers, disminuir la velocitat i, per tant, millorar la qualitat de l’aire, la salut acústica i la seguretat viària per a tots els ciutadans.
Els carrils bici segregats representen un primer pas essencial per a garantir que els ciutadans tinguen el dret i la llibertat de triar la seua manera de transport en condicions segures i amb un recorregut ràpid i directe. A més a més, eviten que les persones que utilitzen bicicletes ocupen les voreres. En resum, són una infraestructura imprescindible per a democratitzar l’espai públic, seguint la visió de «ciutats per a les persones» promoguda per la Unió Europea.
ConBici alça la seua veu davant els plans d’uns certs municipis, com Logronyo, Elx, Valladolid, Castelló, Palma i altres, que estan considerant retrocedir en els avanços en mobilitat sostenible. És incomprensible que nous governs municipals manifesten la seua intenció d’eliminar part d’estes infraestructures ciclistes, desoint les recomanacions dels organismes internacionals i les demandes d’entitats com les que promouen esta petició.
És per això que des de ConBici volem transmetre la següent ferma posició als nous governs locals dels nostres municipis:
- Rebutgem rotundament la supressió anunciada de carrils bici i qualsevol altra infraestructura ciclista actual, ja que això posa en risc el nostre dret i llibertat per a circular de manera segura.
- Reprovem l’eliminació d’infraestructures reservades per al transport públic, ja que això reduiria la seua velocitat comercial i, en conseqüència, el seu atractiu com a alternativa viable al vehicle privat.
- Condemnem qualsevol intent de retrocedir en la lluita contra l’emergència climàtica, ja que això té perjudicis directes en la salut humana i la sostenibilitat ambiental.
- Ens oposem a gastar fons públics a desmantellar serveis i infraestructures col·lectives, així com a retornar fons a la Unió Europea.
Instem els nous governs municipals a recapacitar, a mantindre les infraestructures ciclistes esmentades i a preservar la infraestructura reservada per al transport públic. Així mateix, els demanem que aprofiten les eines disponibles, com els plans de mobilitat sostenible i les recomanacions d’entitats com la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, per a incrementar estes infraestructures i continuar avançant en la mobilitat sostenible.
En este moment crucial, hi ha molt per fer i no podem permetre’ns retrocedir. En unió, podem garantir una mobilitat sostenible que beneficie a totes en les nostres ciutats. No ho oblides, signa la petició en Change.org i comparteix-la a través de xarxes socials perquè més persones se sumen i coneguen les nostres peticions. No esperes més, actua! #ConBiciNiUnPasoAtras