La plataforma veïnal reclama a les institucions públiques la neteja, regeneració i protecció del llit del barranc
Amigues del Carraixet, plataforma veïnal en la qual participa el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord, s’ha reunit esta setmana amb la vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, i amb la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, per a conéixer el Pla Director del Barranc del Carraixet. Entre altres assumptes, volíem conéixer els detalls de la primera fase d’esta intervenció sobre el Carraixet, que l’administració provincial ha projectat entre els nuclis de Montcada, Foios i Alfara del Patriarca.
Les representants de la Diputació de València han explicat que per al 2020 hi ha una consignació pressupostària de 350.000 euros per a la redacció del projecte del Pla Director del Barranc del Carraixet i l’execució de la primera actuació anunciada, tot i que les obres es duran a terme durant el 2021.
Amigues del Carraixet ha valorat molt positivament la reunió, així com la iniciativa de la Diputació al voltant de la regeneració del barranc, tot i que ha demanat consultar el projecte específic de la primera fase quan estiga redactat. Així mateix, la plataforma continua exigint la implicació de la resta d’agents polítics i institucionals “perquè la protecció del barranc no es quede en una actuació puntual de regeneració, sinó que la seua preservació estiga garantida a llarg termini”.
D’esta manera, este dijous a la vesprada, representants del moviment veïnal es reuniran a Foios amb regidors i regidores dels municipis de l’entorn del Carraixet i, demà divendres de matí, hi ha una cita programada amb el Comissari d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo.
“Els ajuntaments han omés la seua responsabilitat amb el barranc, al·legant que la seua neteja és competència de la CHX, però això no és del tot cert i hi ha sentències que ho acrediten”, han explicat Amigues del Carraixet, que han afegit que es busca “la complicitat de tots els agents per a anar tots d’una i fer del barranc un lloc viu, net i proper al veïnat.
“A més a més de donar valor a l’espai natural, s’ha de limitar l’accés a les empreses que aboquen lliurement i amb impunitat els seus enderrocs, així com educació ambiental i recursos perquè el sector agrari siga responsable amb la correcta retirada dels envasos fitosanitaris”, han recordat des de la plataforma.
Amigues del Carraixet compta amb el suport de veïns i veïnes dels pobles de L’Horta Nord, així com d’associacions com Acció Ecologista-Agró, l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell, el Col·lectiu Bòbila d’Alfara del Patriarca, l’Associació d’Advocats de Protecció Animal i Medi Ambient de la Comunitat Valenciana, Per L’Horta, La Cultural i l’Ateneu de Montcada. La plataforma està oberta a l’adhesió de totes les entitats cíviques i persones particulars interessades en la defensa i protecció del medi ambient.