Et necessitem per a estudiar i conservar les nostres tortugues!!!
Un any més, i ja en van deu, Acció Ecologista-Agró convoca el Projecte Emys, el major voluntariat mediambiental del País Valencià per a l’estudi i la conservació de les nostres tortugues autòctones: la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana arrancarà a Torrent (Horta Oest, València) amb el seguiment de la població de Mauremys leprosa del Barranc de l’Horteta. La cita serà del 8 al 22 de juny. Si vols participar en este voluntariat mediambiental, envia un correu a projecteemys@gmail.com. T’esperem!!!
Este dissabte, 8 de juny, comença l’edició 2019 del Projecte Emys, una iniciativa de ciència ciutadana que, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Acció Ecologista-Agró convoca des de 2010. El seu objectiu és localitzar, estudiar, protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. Concretament, de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa).
Estes dues espècies es troben amenaçades en l’actualitat per la destrucció i degradació del seu hàbitat com a conseqüència de l’ocupació urbanística, les transformacions agrícoles, la contaminació de l’aigua, l’ús massiu d’agroquímics i la competència d’espècies exòtiques invasores com, per exemple, la tortuga de florida (Trachemys scripta).
La Reserva de Fauna Silvestre del Barranc de l’Horteta de Torrent (Horta Oest, València) serà el primer destí del Projecte Emys 2019, que després viatjarà al Riu Palància, l’Albufera de València, el Riu Magre, el Barranc de Pelós, la Marjal de Rafalell i Vistabella, el Riu Canyoles, el Barranc del Carraixet, el Riu Xúquer, la Marjal d’Almenara, el Riu Albaida i als municipis de Montserrat, Albalat de la Ribera i Almansa. I, per primera vegada, este voluntariat mediambiental també es convocarà enguany al Quadro de Santiago.
L’estudi i cens del Barranc de l’Horteta serà els dies 8, 12, 15, 19 i 22 de juny. Com en edicions anteriors, esta iniciativa de ciència ciutadana comptarà amb el suport de Natura y Cultura Servicios Ambientales i l’Ajuntament de Torrent, amb qui ja fa cinc anys que col·laborem en este voluntariat mediambiental. El repte? Doncs, conéixer més i millor esta població de Mauremys leprosa per a assegurar la seua correcta conservació.
Com en les nou edicions anteriors, el Projecte Emys 2019 serà possible gràcies a la xarxa d’associacions locals i entitats que formen part d’esta iniciativa de ciència ciutadana i sense les quals no seria possible desenvolupar-la. Enguany, a més a més de Natura y Cultura Servicios Ambientales i l’Ajuntament de Torrent, comptem amb el suport d’Ambiens, la Plataforma per a la Protecció i la Conservació de la Serra de Xiva, Kyrios Educación, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Voluns Spain, Itinerantur, la Colla Ecologista de Massarrojos, el Club de Golf El Bosque, el Col·lectiu Cultural Bòbila d’Alfara del Patriarca i l’Associació Cultural Macarella de Bonrepòs i Mirambell.
Des d’AE-Agró convidem a tots els amants de la nostra natura a sumar-se al Projecte Emys 2019. L’any passat vam aconseguir censar 146 tortugues autòctones: 142 Mauremys leprosa i 4 Emys orbicularis. A més a més, vam retirar del medi natural 20 tortugues exòtiques invasores. Per a ser voluntari i ajudar-nos amb esta iniciativa de ciència ciutadana només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Participa!!!