L’ànec més amenaçat d’Europa, nou habitant de la Finca de Penya
Després dels treballs d’adequació realitzats durant els últims mesos a Marjal d’Almardà-Almenara, el passat dissabte, 28 de maig, ens reunirem una vintena de persones a La Casa Penya per a donar la benvinguda a la rosseta (Marmaronetta angustirostris), l’ànec més amenaçat d’Europa. Esta cita la vam aprofitar per aconscienciar sobre la necessitat de gestionar correctament les zones humides, en sintonia amb la resta d’activitats especials de la programació primaveral d’enguany, programació que conclourà este diumenge, 5 de juny, quan celebrarem el Dia del Medi Ambient.
La rosseta (Marmaronetta angustirostris), tot i que és un dels ànecs nidificants més representatius del nostre territori, actualment es troba en perill crític d’extinció, segons la UICN, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. La pèrdua i la degradació de les zones humides on habiten, la caça furtiva i la proliferació d’espècies exòtiques invasores són algunes de les principals causes del seu declivi poblacional.
A fi de recuperar i revertir la situació d’esta espècie tan emblemàtica, actualment dins del Projecte LIFE Cerceta Pardilla que impulsa la Generalitat Valenciana, s’estan realitzant diverses tasques de conservació als aiguamolls costaners mediterranis. Sent un dels escenaris clau la Marjal d’Almenara, espai natural on Acció Ecologista-Agró ha pogut intervindre i col·laborar directament en esta iniciativa, gràcies al conveni que hem renovat enguany amb la Generalitat per a continuar endavant amb les actuacions per a conservar la biodiversitat en este aiguamoll Ramsar.
Tant és així que, el 13 d’abril, vam alliberar 15 rossetes a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que custodiem en la Marjal d’Almardà, amb l’objectiu de què siguen capaces de criar i consolidar un nou nucli reproductor d’este ànec en perill d’extinció.
Per a aconseguir-ho, a més a més de la reintroducció, el 23 d’abril companyes d’AE-Agró al Camp de Morvedre es van posar les botes d’aigua per a endinsar-se en la marjal i col·locar 4 caixes niu de rosseta en esta zona d’alt valor ecològic.
Tots estos esforços per a salvar l’espècie, materialitzats sota el paraigua del Projecte LIFE Cerceta Pardilla, han estat gravats i recollits en el documental Patches, una producció valenciana premiada en l’àmbit internacional, que vam visionar el dissabte passat, 28 de maig, a La Casa Penya.
L’anàlisi que fa l’audiovisual sobre l’estat de conservació de l’ànec ens va permetre a totes les participants, amb la presència del seu productor, Álvaro Olavarría, i de Daniel Mons Garcia, membre del Servei de Vida Silvestre de la Generalitat i treballador de VAERSA, debatre i reflexionar sobre la responsabilitat que tenim els humans de cuidar cada una de les espècies amb què convivim.
Esta no ha sigut l’única jornada especial que els darrers mesos hem realitzat al centre d’educació mediambiental de la Marjal d’Almardà. Este curs, a més a més de les visites guiades dels diumenges, la programació primaveral ha inclòs, com és costum, tres activitats especials més.
En la primera, que va ser el 24 d’abril, organitzàrem un contacontes infantil a càrrec de La Ninya Cristal. Eixe dia, amb Porfirio i Cornalina les xiquetes i els xiquets conegueren la història de la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i del gall de canyar (Porphyrio porphyrio), dues de les espècies més emblemàtiques i amenaçades de les nostres zones humides.
El 8 de maig vam viure a La Casa Penya una jornada molt completa i diferent en què vam parlar de cuina, marjal, història i conservació de la nostra biodiversitat. I ho vam fer amb Xavier Benavent, qui ens va presentar el projecteTasta’l d’ací (https://tastaldaci.com/) i ens va descobrir els plats més típics de la gastronomia de marjal valenciana.
Finalment, este diumenge, 5 de juny, Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) et convidem a l’última de les activitats especials programades per a esta primavera. Concretament, celebrarem el Dia Mundial del Medi Ambient amb una visita ornitològica amb el naturalista Víctor Hernández (Tundra Ediciones), gran coneixedor de l’avifauna de la Marjal d’Almenara.