Del camí Reial a l’eix Verd vora la via del tren
El passat divendres, 10 de juny de la mà de València en Bici, col·lectiu d’Acció Ecologista-Agró, vam analitzar sobre el terreny les possibilitats de connexió ciclista de la Ciutat de València amb l’Horta Sud.
Des del barri de Sant Marcel·lí creuarem la nova passarel·la sobre el nou llit del Túria. Ací vam poder comprovar com el pas de vianants, ciclistes i patinets és constant per la nova passarel·la, el que corrobora que quan es fan infraestructures de mobilitat sostenible, ben dissenyades i construïdes, estes s’omplen d’usuaris. El disseny d’esta està molt bé, amb un ample suficient per a ciclistes i vianants i una barana alta segura per als ciclistes. Açò no ho trobem a altres ponts ciclables com el del barranc de Xiva, vora la via del tren, entre Catarroja i Massanassa, d’ample insuficient i barana baixeta molt perillosa per als ciclistes que hi circulen. Algunes usuàries es queixaven de l’excessiva pendent, açò es reduiria si la circulació dels ciclistes anara per fora de l’helicoide que dona accés, en comptes d’anar per la part interna amb més pendent.
Després pedalejarem l’eix del camí Reial analitzant les diferents alternatives plantejades per la Diputació de València. Directament, vam descartar les opcions 2 de només senyalitzar la via com a ciclo-carrer; es tractaria d’un greenwhasing, sense repercussió real en una mobilitat segura i activa. Mentre que hem destacat els beneficis de les alternatives 1A i 1B que sí facilitarien la mobilitat sostenible i segura entre els diferents pobles amb un carril bici per un dels laterals de la via, a l’altura de la calçada, separat d’esta i de la vorera. També descartem l’alternativa de fer un carril bici pel mig dels dos vials de vehicles motoritzats per la seua perillositat, donada la negativa experiència prèvia en altres ciutats amb gran accidentalitat.
Durant el recorregut poguérem comprovar com este eix viari concentra gran quantitat de tràfic motoritzat privat i dels autobusos d’AUVACA amb un soroll constant d’entre 80db i 90db i gran quantitat de pol·lució perjudicial per a la salut. Contràriament, al tornar pedalejant per l’eix viari vora la via només ens vam creuar amb 6 cotxes i pedalejarem sense fums ni soroll, amb un rang de decibels d’entre 50db i 60db. No entenem com ADIF ha plantejat construir un mur de 5 metres entre les vies i les cases, mentre ningú es planteja que fer amb el soroll del tràfic rodat al camí Reial. ADIF hauria d’invertir d’una vegada en les rodalies valencianes i, entre altres coses, soterrar les vies a les ciutats de l’Horta Sud.
Hem vist in situ que per l’eix que voreja la via del tren podem evitar el tràfic rodat pels passos ja existents sota els ponts o per dalt dels túnels de les carreteres que creuen les vies del tren i connecten els pobles amb les àrees industrials i la pista de Silla. Ara només cal que els ajuntaments de la mancomunitat de l’Horta Sud facen seu este projecte, demanen les subvencions de la Diputació de València i la Unió Europea per al foment de la mobilitat sostenible i facen realitat una ruta segura, saludable, verda i sostenible entre el parc central de la Ciutat de València i Silla, dins de la xarxa europea de ciclorutes Eurovelo.
Este eix pot convertir-se en el revulsiu verd de la comarca com en el seu dia va ser el jardí del Túria per a la Ciutat de València. Per tot açò, València en Bici-AE Agró volem un eix ciclista pel camí Reial entre Albal i València i, així mateix, un eix verd d’alta capacitat ciclista que connecte de debò l’Horta Sud amb el centre del Cap i Casal vora la via de RENFE.