Per un tren públic i de qualitat que arribe als pobles!
Lluny de parer una imatge del passat, una de les més serioses propostes per a disminuir les emissions en el transport és viatjar amb tren. Però no val qualsevol tren, ha de ser un tren que arribe a les capitals de totes les províncies, faça parades en la majoria dels pobles i es puga pujar carregat d’equipatge, amb maletes, carrets de beu i bicicletes.
És per a reivindicar este tipus de tren que durant els dies 15 a 17 d’abril les associacions Rodamons, València amb bici-Acció Ecologista Agró i el sindicat CGT realitzarem una ruta cicloturista per la plana d’Utiel-Requena.
Començarem viatjant amb tren des de València a Requena, encara que només 12 de les gairebé 70 persones inscrites podran pujar al tren amb les seves bicis. RENFE no ha volgut habilitar un vagó per a bicis i l’organització ha hagut de contractar un autobús. Este és un exemple de la malmesa gestió de RENFE. La pèrdua de viatgers per un servei deficient és utilitzada des de fa dècades per a justificar la contínua degradació dels trens regionals.
Són múltiples les causes que han propiciat l’abandó d’esta mena de tren: habituals retards sobre l’horari previst, falta d’inversió per a la modernització dels vehicles, tancament de línies en tot el territori espanyol. Això ha ocorregut alhora que el Ministeri de Transports ha destinat els recursos públics a la xarxa d’alta velocitat que només uneix capitals i condemna als pobles a l’absència d’un transport públic, sostenible i de qualitat.
Paral·lelament, el Ministeri ha sobredimensionat la xarxa viària, incrementant el transport privat i de mercaderies per carretera. Ha preferit invertir en el negoci de construir carreteres i el transport particular en detriment del transport col·lectiu i amb menors emissions contaminants.
Però hi ha raons de pes per a revertir esta tendència. El transport per carretera, els ports i els aeroports són les majors fonts de contaminació atmosfèrica a Europa. La contaminació atmosfèrica és la primera amenaça ambiental per a la salut humana. El sector del transport representa el 25% de les emissions totals d’efecte d’hivernacle d’Espanya, responsables del canvi climàtic, i la carretera representa gairebé el 95% d’estes emissions. El ministeri de transport ha de destinar els fons europeus a polítiques de restabliment de connexions per trens regionals a les poblacions del territori. Urgeix un canvi real.
A més, mantenir unes comunicacions que no fomentin l’ús del transport privat és una qüestió d’equitat. La població rural té tant dret com la de la gran ciutat a desplaçar-se amb els mitjans de transport menys contaminants. Són llocs on es viu manifestament millor que a la ciutat si existeixen els serveis mínims i hi ha treball, i són llocs per a visitar a la recerca de tranquil·litat. Es resisteixen a desaparèixer malgrat les polítiques que dirigeixen a les persones cap a les grans ciutats i la costa.
La ruta donarà suport a la lluita dels pobles com Camporrobles, que continua activa 2 anys després del tancament de la seva línia, reivindicant la reobertura i buscant solucions per a mantenir-se comunicada mitjançant el tren. El Diumenge 16 es projectarà el documental “desmantellant la línia” de Joel Chaou en Venda Contreras.
Desmantellar una línia i fer una via verda no és una solució als greus problemes mediambientals del territori. Els camins pedalables necessiten transport públic per a arribar a ells. Tenim l’exemple de la via verda d’Ulls Negres, una de les més antigues i llargues d’Espanya. Cada vegada és més difícil accedir per les limitacions de 3 bicis màxim en mitjana distància i la substitució de trens per autobusos on les bicis no es poden pujar. En festius només 2 trens al dia deixen pujar bicis. Des de fa més de 20 anys la falta d’inversions en trens de proximitat i regionals ha condemnat una via verda que està sense dinamitzar i sense serveis malgrat les promeses de la Generalitat Valenciana.
Les persones ciclistes tenim carreteres secundàries i camins per a gaudir de les belles i singulars terres de la plana d’Utiel-Requena. Ens fa falta tren. Per això, durant 3 dies de ruta ens concentrarem en les estacions, obertes i tancades, reivindicant un futur per al tren.
Una altra vertebració del territori i un altre turisme és possible. Però fa falta que l’administració de l’estat inverteixi en això sense excuses de mal pagador. Urgeix actuar per l’emergència climàtica que ella mateixa va declarar en 2020.